Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Πρόστιμα έως 9.000 ευρώ

Εδώ και δύο μέρες έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου κανονισμού καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, καθώς και η επιβολή των αντίστοιχων προστίμων για τους παραβάτες του, όπως αυτά ψηφίστηκαν (κατά πλειοψηφία), στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Ηδη, μάλιστα, την Τρίτη - ημέρα έναρξης εφαρμογής του κανονισμού - ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρ. Τεντόμας, παρουσία δημοτικών αστυνομικών, βγήκε ...«παγανιά» σε καταστήματα όπου και έκανε συστάσεις (για πρώτη μέρα δεν «έπεσαν» πρόστιμα) στους ιδιοκτήτες.

Το ποσό των προστίμων κυμαίνεται από 20 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 9.000 ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι όσοι τοποθετούν σκουπίδια έξω από τους κάδους αποκομιδής ή τα υπόλοιπα μέσα προσωρινής αποθήκευσης, θα πληρώνει πρόστιμο 20 ευρώ. Πρόστιμα από 4.000 - 8.000 προβλέπονται και για αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και αγάλματα. Η εσκεμμένη εγκατάλειψη ή απόρριψη αντικειμένων ή μπαζών σε δρόμους ή άλλους κοινόχρηστους χώρους θα ...κοστίζει 6.000 ευρώ.

Την ανάγκη να υπάρξει δημιουργική εφαρμογή του νέου κανονισμού καθαριότητας, σημείωσε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» Σπύρος Χαλβατζής, στη διάρκεια της συζήτησης στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του θέματος των προστίμων, όπως περιλαμβάνεται στο νέο κανονισμό καθαριότητας. Το θέμα, στην ουσία, είναι ο νέος κανονισμός να μην εξελιχθεί σε «σαφάρι» αναζήτησης προστίμων.

Ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε πως είναι απαραίτητο να εξευρεθούν άλλου είδους ποινές πέρα από τα χρηματικά πρόστιμα, όπως π.χ. διοικητικές, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις (πολυκαταστήματα) είναι συμφέρον για τους επιχειρηματίες να πληρώνουν το πρόστιμο και να συνεχίζουν τις παραβάσεις. Η «Συμπαράταξη» ζήτησε να δοθεί έμφαση στους μεγάλους ρυπαντές όπως εργοστάσια, μεγαλοεργολάβοι κλπ., και να μην εξαντληθεί η όποια αυστηρότητα στους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ