Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σύγχρονες επιδημίες παχυσαρκία και διαβήτης

Σε δυο από τις μεγαλύτερες σύγχρονες επιδημίες σε παγκόσμιο επίπεδο, εξελίσσονται η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης, που οφείλονται κυρίως στην κακή διατροφή και τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής και συνδέονται με πλήθος ασθενειών (υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα κ.ά).

Το 80 - 90% των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Αντίθετα, μια μέτρια, αλλά σταθερή απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει την εμφάνιση της πάθησης σε ποσοστό περίπου 50%.

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άτομα, ενώ κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 30.000 νέοι πάσχοντες. Αιτίες αυτού του φαινομένου είναι, μεταξύ άλλων, ο περιορισμός των αθλητικών δραστηριοτήτων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, η ελάττωση του αριθμού των παιδότοπων στις γειτονιές, η αυξανόμενη κατανάλωση τροφών από ταχυφαγία και το στρες. Αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας παρουσιάζουν, όμως, και οι άνθρωποι που παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόραση.

Τα παραπάνω στοιχεία, που προκύπτουν από μελέτη που έγινε σε 250 Ελληνες με παχυσαρκία, παρουσιάστηκαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το 3ο Διεθνές Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα «Διαβήτης τύπου 2 και παχυσαρκία», που πραγματοποιείται στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ