ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Εκδήλωση για το πολιτικό σύστημα στην Κούβα

Από τη χτεσινή εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας
Από τη χτεσινή εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας
Πραγματοποιήθηκε χτες, παρουσία αρκετών προσωπικοτήτων και μεγάλου αριθμού δικηγόρων, στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, η εκδήλωση με θέμα το πολιτικό σύστημα και τα δικαιώματα του ανθρώπου στην Κούβα, που διοργάνωσαν από κοινού ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) και οι Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Την εκδήλωση «άνοιξε» ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αφού ανέφερε πως η Κούβα έχει βρεθεί στο κέντρο της επίθεσης των ΗΠΑ παίρνοντας οικονομικά και στρατιωτικά μέτρα εναντίον της, παρουσίασε τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης, τον Εδουάρδο Λάρα Χερνάντες, ομότιμο καθηγητή και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αβάνας και του Ανώτερου Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

Ο Κουβανός νομικός, αφού έκανε μικρή ιστορική αναδρομή για την Κούβα, τόνισε πως από πολύ παλιά ήταν «μία χώρα αφοσιωμένη στο δίκαιο». Πρόσθεσε ότι το 1976 ψηφίστηκε το Σύνταγμα που ισχύει σήμερα και ότι για την έγκρισή του πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα, στο οποίο συμμετείχε το 98% των πολιτών της χώρας άνω των 16 ετών. Απ' αυτό το ποσοστό, το 97,7% ενέκρινε το Σύνταγμα και κατά συνέπεια και το πολιτικό του σύστημα. Αξίζει να σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο Σύνταγμα υπάρχει άρθρο που αναφέρει πως το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι η δύναμη που ηγείται του κράτους και της κοινωνίας.

Ο Εδουάρδο Λάρα Χερνάντες περιέγραψε λεπτομερειακά το εκλογικό σύστημα της χώρας. Υποψηφιότητες προτείνονται και εκλέγονται από το λαό αντιπρόσωποι για τα Επαρχιακά Συμβούλια, για την Εθνοσυνέλευση μέσα στις δημοτικές συνελεύσεις. Κάθε δήμος εκλέγει βουλευτή και η εκλογική διαδικασία είναι μυστική. Στην Κούβα υπάρχουν 169 δήμοι και δεκατέσσερις επαρχίες. Η Εθνοσυνέλευση (609 μέλη) είναι το ανώτατο όργανο του κράτους, το οποίο εκλέγει από αυτό το σώμα το 31μελές Συμβούλιο του Κράτους. Ο Κουβανός νομικός αναφέρθηκε και στην οργάνωση της Δικαιοσύνης. Χαρακτηριστικά είπε: «Υπάρχουν δύο ειδών δικαστές: Οι επαγγελματίες και οι μη επαγγελματίες, δηλαδή οι λαϊκοί δικαστές που εκφράζουν οι μαζικές οργανώσεις». Από τους δήμους μέχρι και το Ανώτατο Δικαστήριο συμμετέχουν δύο ειδών δικαστές σε συγκεκριμένες διαδικασίες.

Καταλήγοντας ανέφερε κάποια χαρακτηριστικά της δημοκρατίας που εγγυάται το πολιτικό σύστημα της Κούβας. Η πρόταση για εκλογή των αντιπροσώπων της Εθνοσυνέλευσης, των Επαρχιακών Συμβουλίων κλπ. γίνεται κατευθείαν από το λαό, υπάρχει πάντα η δυνατότητα ανάκλησής τους, και η συμμετοχή του λαού παίζει σημαντικό ρόλο σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Στο τέλος της συζήτησης ακολούθησαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.

Στη συζήτηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Παξινός, οι σύμβουλοι του ΔΣΑ Παν. Γαλετσέλης, Βασ. Δημόπουλος και Μπάμπης Αναλυτής, ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, ο πρέσβης της Κούβας, Χόρχε Κεσάδα, ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, Οδυσσέας Τσουκόπουλος, ο γγ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Κώστας Τουμασάτος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, Χάρης Παπαμάργαρης, και ο Δημήτρης Καλτσώνης, από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Ενας πρώην αστέρας του αμερικανικού ποδοσφαίρου που υπηρετούσε στις κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν σκοτώθηκε την Πέμπτη, σύμφωνα με χθεσινά ρεπορτάζ αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων. Στο μεταξύ, Ταλιμπάν πολέμαρχος δήλωσε ότι οι δυνάμεις του ελέγχουν 26 διοικητικές περιφέρειες στο νοτιο-νοτιοανατολικό Αφγανιστάν. Γερμανία και Ολλανδία, τέλος, ανακοίνωσαν ότι θα αναλάβουν άλλη μια «Ομάδα Περιφερειακής Ανοικοδόμησης» (κατοχική βάση) στη Φαϊζαμπάντ, στο βορρά.

ΚΑΡΑΤΣΙ.- Ενας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν, όταν άγνωστοι οπλοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον τους στην πόλη - λιμάνι Καράτσι του Πακιστάν. Οι αρχές εκτιμούν πως πρόκειται για «στοχευμένη» απόπειρα κι όχι για επεισόδιο σεχταριστικής ή θρησκευτικής βίας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Εταιρείες φαρμάκων αποσιώπησαν πληροφορίες που δείχνουν ότι αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι αναποτελεσματικά και μπορεί να βλάψουν τα παιδιά, ενώ θα έπρεπε να είχαν εκδώσει προειδοποιήσεις για τα προϊόντα τους, δήλωσαν ερευνητές σήμερα Παρασκευή.

ΠΕΚΙΝΟ.- Με στόχο την αποτροπή νέας επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS), οι κινεζικές αρχές ξεκίνησαν από χτες την απολύμανση όλων των δημοσίων κτιρίων και τη θερμομέτρηση των επιβατών σε όλα τα αεροδρόμια και λιμάνια της χώρας. Αφορμή αποτέλεσαν δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (ενός άνδρα και μιας γυναίκας, αμφότεροι ερευνητές στα εργαστήρια του Εθνικού Κέντρου Λοιμωδών) και ο προ δύο βδομάδων θάνατος της μητέρας ενός εξ αυτών που επήλθε απ' το SARS.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.- Εύσημα στην κυβέρνηση του Σλοβάκου πρωθυπουργού Αντον Ροπ έδωσε χτες, κατά την επίσκεψή του στη Σλοβακία, ο γγ του ΝΑΤΟ για την πρόθεσή της να στείλει επιπρόσθετες δυνάμεις στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.- Επανεξελέγη χτες πρόεδρος από το νέο Κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής ο 61χρονος Τάμπο Μπέκι, μετά την αναμενόμενη σαρωτική νίκη της συμμαχίας του ANC-SACP-COSATU στις εκλογές της 14ης του μήνα.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Εναν ακόμα Μαροκινό συνέλαβαν οι ισπανικές αρχές σε σχέση με τις επιθέσεις της 11ης Μάρτη. Επίσης εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για 6 ακόμα ύποπτους, ενώ αφέθηκαν ελεύθεροι οι 2 Ινδοί.

ΜΟΣΧΑ.- Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Βιάτσεσλαβ Τρούμπνικοφ επανέλαβε χτες την ανησυχία της Μόσχας για την υποστήριξη που λαμβάνουν οι ένοπλοι Τσετσένοι αυτονομιστές από τουρκικές και σαουδαραβικές μη-κυβερνητικές οργανώσεις.

Η Κούβα είναι η μοναδική ελεύθερη χώρα στην αμερικανική ήπειρο!

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκη σε ειδική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ειδική συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κούβα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις καταδίκες Κουβανών πρακτόρων των Αμερικανών. Παίρνοντας το λόγο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης έκανε την εξής τοποθέτηση:

«Οφείλω να συγχαρώ τους οργανωτές της σημερινής συζήτησης για την εφευρετικότητά τους. Μη βρίσκοντας άλλη αφορμή για να αναμασήσουν τις συκοφαντίες τους ενάντια στο λαό της Κούβας, θυμήθηκαν την επέτειο των αποφάσεων των κουβανικών δικαστηρίων, που καταδίκασαν πράκτορες του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, και αποφάσισαν να γιορτάσουν τα γενέθλια.

Οσο και αν φωνάζετε, αγαπητοί συνάδελφοι, ενάντια στη σοσιαλιστική Κούβα, δεν μπορείτε να αναιρέσετε το γεγονός ότι η Κούβα είναι η μοναδική ελεύθερη χώρα στην αμερικανική ήπειρο, η μόνη χώρα όπου ο λαός έχει πάρει την εξουσία στα χέρια του. Αυτός είναι ο λόγος που έχει αντέξει σε αποκλεισμούς, απειλές και εισβολές, αυτός είναι ο λόγος που ο λαός της απολαμβάνει το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο σε όλη τη Λατινική Αμερική. Αυτός όμως είναι και ο λόγος που ΗΠΑ και ΕΕ θέλουν να ανατρέψουν την Κουβανική Επανάσταση.

Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε για την Κούβα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, οργανώστε μια συζήτηση για τον πολύχρονο αποκλεισμό της Κούβας, ή για τους πέντε Κουβανούς πατριώτες που σαπίζουν στις φυλακές του Μαϊάμι, χωρίς να τους επιτρέπεται καν να δουν τους δικούς τους, επειδή δρούσαν κατά της τρομοκρατίας που απειλεί τη χώρα τους».

Την ομιλία του Κ. Αλυσσανδράκη ακολούθησε αντικομμουνιστικό παραλήρημα από ακροδεξιό ευρωβουλευτή. Ο Κ. Αλυσσανδράκης, αφού έλαβε το λόγο επί προσωπικού ζητήματος, δήλωσε:

«Ο κ. Πόσελτ υπερέβη τα όρια μιας πολιτικής αντιπαράθεσης. Μπορώ να δεχτώ οποιοδήποτε πολιτικό επιχείρημα ως απάντηση στα δικά μου. Εκείνο που δεν μπορώ ποτέ να δεχτώ είναι οι αφορισμοί, ο ρεβανσισμός και το κυνήγι μαγισσών».

«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» - ΚΜΕ- ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ
Εκδηλώσεις για την Κούβα

Δύο ακόμη εκδηλώσεις αλληλεγγύης με την Κούβα, που διοργανώνουν από κοινού ο Ελληνικουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, το Κέντρο Μαρξιστικό Ερευνών και οι Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Ο Εντουάρντο Λάρα Χερνάντες θα μιλήσει για το βιβλίο: «ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ» κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ τη Δευτέρα 26 Απρίλη, στις 12 μ., ενώ την Τρίτη 27.4.2004 και ώρα 8 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο Α' της Νομικής στη Θεσσαλονίκη, θα είναι κεντρικός ομιλητής με θέμα: «Το πολιτικό σύστημα και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στην Κούβα».

Ο Εντουάρντο Λάρα Χερνάντες, είναι ομότιμος καθηγητής και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αβάνας και του Ανώτερου Ινστιτούτου των Διεθνών Σχέσεων, σύμβουλος της Επιτροπής για τα Συνταγματικά και Δικαστικά Θέματα της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας της Δημοκρατίας της Κούβας, πρόεδρος της Κουβανικής Εταιρείας Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου, μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Ιβηροαμερικανικής Επετηρίδας της Συνταγματικής Δικαιοσύνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ