Σάββατο 24 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Ενας πρώην αστέρας του αμερικανικού ποδοσφαίρου που υπηρετούσε στις κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν σκοτώθηκε την Πέμπτη, σύμφωνα με χθεσινά ρεπορτάζ αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων. Στο μεταξύ, Ταλιμπάν πολέμαρχος δήλωσε ότι οι δυνάμεις του ελέγχουν 26 διοικητικές περιφέρειες στο νοτιο-νοτιοανατολικό Αφγανιστάν. Γερμανία και Ολλανδία, τέλος, ανακοίνωσαν ότι θα αναλάβουν άλλη μια «Ομάδα Περιφερειακής Ανοικοδόμησης» (κατοχική βάση) στη Φαϊζαμπάντ, στο βορρά.

ΚΑΡΑΤΣΙ.- Ενας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν, όταν άγνωστοι οπλοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον τους στην πόλη - λιμάνι Καράτσι του Πακιστάν. Οι αρχές εκτιμούν πως πρόκειται για «στοχευμένη» απόπειρα κι όχι για επεισόδιο σεχταριστικής ή θρησκευτικής βίας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Εταιρείες φαρμάκων αποσιώπησαν πληροφορίες που δείχνουν ότι αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι αναποτελεσματικά και μπορεί να βλάψουν τα παιδιά, ενώ θα έπρεπε να είχαν εκδώσει προειδοποιήσεις για τα προϊόντα τους, δήλωσαν ερευνητές σήμερα Παρασκευή.

ΠΕΚΙΝΟ.- Με στόχο την αποτροπή νέας επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS), οι κινεζικές αρχές ξεκίνησαν από χτες την απολύμανση όλων των δημοσίων κτιρίων και τη θερμομέτρηση των επιβατών σε όλα τα αεροδρόμια και λιμάνια της χώρας. Αφορμή αποτέλεσαν δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (ενός άνδρα και μιας γυναίκας, αμφότεροι ερευνητές στα εργαστήρια του Εθνικού Κέντρου Λοιμωδών) και ο προ δύο βδομάδων θάνατος της μητέρας ενός εξ αυτών που επήλθε απ' το SARS.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.- Εύσημα στην κυβέρνηση του Σλοβάκου πρωθυπουργού Αντον Ροπ έδωσε χτες, κατά την επίσκεψή του στη Σλοβακία, ο γγ του ΝΑΤΟ για την πρόθεσή της να στείλει επιπρόσθετες δυνάμεις στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.- Επανεξελέγη χτες πρόεδρος από το νέο Κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής ο 61χρονος Τάμπο Μπέκι, μετά την αναμενόμενη σαρωτική νίκη της συμμαχίας του ANC-SACP-COSATU στις εκλογές της 14ης του μήνα.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Εναν ακόμα Μαροκινό συνέλαβαν οι ισπανικές αρχές σε σχέση με τις επιθέσεις της 11ης Μάρτη. Επίσης εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για 6 ακόμα ύποπτους, ενώ αφέθηκαν ελεύθεροι οι 2 Ινδοί.

ΜΟΣΧΑ.- Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Βιάτσεσλαβ Τρούμπνικοφ επανέλαβε χτες την ανησυχία της Μόσχας για την υποστήριξη που λαμβάνουν οι ένοπλοι Τσετσένοι αυτονομιστές από τουρκικές και σαουδαραβικές μη-κυβερνητικές οργανώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ