ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΒΕΕ
Δεδομένη η εφαρμοζόμενη πολιτική

Παρέμβαση της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ με επιμέρους και γενικές τοποθετήσεις, αυστηρά περιορισμένες στα όρια της υφιστάμενης κυβερνητικής πολιτικής

Την ίδια στιγμή που τα προβλήματα των μικρών Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων οξύνονται λόγω της κοινής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας επιχειρεί να παρέμβει στο πρόβλημα με γενικές τοποθετήσεις που όχι μόνο αφήνουν αυτή την πολιτική στο απυρόβλητο, αλλά περιορίζουν τις όποιες «λύσεις» στα όρια που αυτή ορίζει, ενισχύοντάς την!

Την περασμένη Πέμπτη, λίγο καιρό μετά την επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης στη ΓΣΕΒΕΕ - όπου με «άνεση» ο υπουργός Δ. Σιούφας ζήτησε να του ιεραρχήσουν πέντε προβλήματα για να δρομολογηθεί η λύση τους μέσα στο 2004 - πραγματοποιήθηκε στη ΓΣΕΒΕΕ σύσκεψη με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων του υπουργείου. Αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν η συμφωνία ότι πρέπει να υπάρχει... ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας ΓΣΕΒΕΕ και γενικών γραμματέων πάνω στα τρέχοντα προβλήματα. Το υπόμνημα που παρέδωσε στους γενικούς γραμματείς η Συνομοσπονδία εστιάζει σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον αναπτυξιακό νόμο, τη χωροθέτηση - αδειοδότηση, το Ταμείο Εγγυοδοσίας, τον ΕΟΜΜΕΧ και άλλα.

Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι με τη συμμετοχή της στην αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου, τη διευκόλυνση συμμετοχής των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στα κοινοτικά προγράμματα και τη... διατήρηση μέτρων όπως το «αφορολόγητο αποθεματικό επενδύσεων», οι ΕΒΕ θα δουν... «άσπρη μέρα». Επιμένοντας στις επιμέρους παρατηρήσεις και τροποποιήσεις απέναντι σε μια πολιτική πρακτική που στοχεύει στον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων, η ΓΣΕΒΕΕ αξιώνει τη μείωση της... γραφειοκρατίας και του χρόνου απόδοσης των χρημάτων.

Στο ίδιο πνεύμα, αναφορικά με τη χωροθέτηση, στο υπόμνημα γίνεται λόγος για «δυσκολίες», ανάγκη «προβληματισμού», «λειτουργικότερο νομοθετικό πλαίσιο». Ζητείται επίσης η μετεξέλιξη του ΕΟΜΜΕΧ σε παρατηρητήριο ΜΜΕ. Για το Ταμείο Εγγυοδοσίας, η συνοπτική θέση της ΓΣΕΒΕΕ είναι να αρθούν τα εμπόδια συνεργασίας με το τραπεζικό σύστημα. Απέναντι στην ασυδοσία των πολυκαταστημάτων αντιτάσσει τη θέση για «επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την ίδρυση και λειτουργία τους». Για τις εκπτώσεις και τις προσφορές είναι χαρακτηριστική η θέση που επιτρέπει προσφορές για 4 μήνες το χρόνο.

Με τίτλους είναι η αναφορά της ΓΣΕΒΕΕ για: παραεμπόριο, επαγγελματικές μισθώσεις, Εμπορικό Μητρώο, Επιμελητηριακή νομοθεσία, συνδικαλιστικό πόρο και την πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων στις... Κρατικές Προμήθειες!

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Στο δημόσιο και τους εργαζόμενους τα βάρη της «κρίσης»

Δικαιολογεί τη «σχετική κερδοσκοπία» μπροστά στους Αγώνες και καταδικάζει τις ανατιμήσεις... σε άλλους κλάδους

Με τον όρο «σχετική κερδοσκοπία» περιέγραψαν στελέχη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) τις τιμές των ξενοδοχείων για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Επιμελητηρίου. Ταυτόχρονα, το ΞΕΕ διατύπωσε θέσεις - αιτήματα που συμπίπτουν με τις αξιώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και αφορούν στην απαλλαγή τους από μια σειρά οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και τα δικαιώματα του... δημοσίου.

Για τη «σχετική κερδοσκοπία» έκανε λόγο ο πρόεδρος των Ελλήνων Ξενοδόχων Β. Μηναΐδης, ο οποίος επιδίωξε να περιορίσει τη σημασία της, λέγοντας ότι το 90% των κλινών των ξενοδοχείων της Αθήνας είναι κλεισμένες από τον «Αθήνα 2004». Ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γ. Φωκάς χαρακτήρισε περίπου... λογική αυτή την κατάσταση, καθώς έχει να κάνει με την αυξημένη ζήτηση και την περιορισμένη προσφορά που αυξάνει τις τιμές. Ωστόσο, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αυξήσεις που φτάνουν και ξεπερνούν το 50% σε σχέση με άλλες αντίστοιχες χρονικές περιόδους. Παρ' όλα αυτά ο αντιπρόεδρος του ΞΕΕ Σ. Γαλιατσάτος δε δίστασε να κατακρίνει άλλους κλάδους, μιλώντας για την «τρομοκράτηση» των τουριστών από την αύξηση του κόστους ζωής, που δε συνοδεύεται από βελτίωση της ποιότητας. «Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη συγκράτηση των τιμών», είπε χαρακτηριστικά, «αλλά τι γίνεται με τους έξω;».

Ο Γ. Φωκάς επισήμανε ότι η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας αντιστοιχεί σε διαφημιστική προβολή αξίας 350 εκατ. δολαρίων, αν και όλα εξαρτώνται από την επιτυχή διοργάνωση των αγώνων. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ασθενής ζήτηση για τους ελληνικούς προορισμούς, με συνέπεια την προσέλκυση τουριστών της τελευταίας στιγμής με μεγάλα εκπτωτικά πακέτα, κάτι που θα προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα στα ξενοδοχεία και την παρεχόμενη ποιότητα. Ο πρόεδρος του ΞΕΕ διατύπωσε προτάσεις για τη βελτίωση αυτής της κατάστασης και στη συνέχεια αξίωσε, στη βάση των θέσεων της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, φορολογικές ελαφρύνσεις, μεγαλύτερη ενίσχυση από τα χρηματοδοτικά προγράμματα και απαλλαγή των ξενοδόχων από τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δε φταίμε εμείς για τις ανατιμήσεις

Τις έντονες διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ) προκαλούν οι πρόσφατες αναφορές της κυβέρνησης και του προέδρου των ΕΛΠΕ, ότι οι βενζινοπώλες είναι αυτοί που κερδοσκοπούν εκτινάσσοντας τις τιμές των υγρών καυσίμων στα ύψη. Κατά την ΟΒΕ, οι αναφορές αυτές, όπως και η «διαρροή» πως θα καταργηθεί το ωράριο των βενζινοπωλών, «κρύβουν άλλες σκοπιμότητες και αφήνουν πολλά ερωτηματικά για την επικρατούσα κατάσταση». Η Ομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει «άμεσα όλες τις διατάξεις του Ν. 3054/2002 και ιδιαίτερα το άρθρο 20 και να αφήσει κατά μέρος την πολιτική των υπονοουμένων και των δήθεν διαρροών».

Πράγματι, οι βενζινοπώλες ως ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας στο κύκλωμα εμπορίας καυσίμων, βάλλονται πανταχόθεν. Ωστόσο, αντί για τις γενικόλογες καταγγελίες, ας δημοσιοποιήσουν τις τιμές με τις οποίες τους προμηθεύουν οι εταιρίες, έστω και ενδεικτικά, ώστε «να πέσει φως στο σκοτάδι» της αισχροκέρδειας.

Οι προθεσμίες για τις φορολογικές δηλώσεις

Στις 4 του Μάη αρχίζουν να «τρέχουν» οι καταληκτικές προθεσμίες για τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Η αρχή θα γίνει με όσους έχουν ΑΦΜ που λήγει στο ψηφίο 1. Ανάλογα πάντα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ οι προθεσμίες φτάνουν μέχρι και την 1η Ιούνη του 2004.

Υπενθυμίζεται, ότι οι φορολογούμενοι, δε θα επισυνάπτουν μαζί με τη φορολογική τους δήλωση τις αποδείξεις για τις οικογενειακές δαπάνες (αναγνωρίζονται δαπάνη αξίας 500 ευρώ) τις οποίες όμως είναι υποχρεωμένοι να κρατήσουν στο αρχείο τους για 5 χρόνια (μέχρι το έτος 2007).

Λάθος του TAXIS

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί στο TAXISnet περίπου 900.000 φορολογούμενοι. Σημειώνεται πως κατά το 2003 υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά περίπου 150.000 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και φέτος περίπου 200.000 δηλώσεις ΦΠΑ. Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται πως σε εξέλιξη βρίσκονται σχετικές διαδικασίες διαγωνισμών για την περαιτέρω αναβάθμιση του TAXISnet και του TAXIS. Τέλος, χαρακτηρίζεται «μεμονωμένο περιστατικό», η αποστολή σε τρίτο πρόσωπο των απόρρητων κωδικών πρόσβασης στο TAXIS ενός φορολογουμένου που ζήτησε να «πιστοποιηθεί» στο ηλεκτρονικό σύστημα.

ΟΜΙΛΟΣ ΔΕΛΤΑ ΠΑΓΩΤΟΥ
«Θερμή» κερδοφορία

«Ούριος άνεμος» φύσηξε το 2003 για τα κέρδη της εταιρίας «ΟΜΙΛΟΣ ΔΕΛΤΑ Βιομηχανία Παγωτού», που με τη σειρά της ανήκει στη «ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου, τα λειτουργικά κέρδη του το 2003 παρουσίασαν αύξηση 37% σε σχέση με το 2002 και ανήλθαν σε 5,1 εκατ. ευρώ! Επίσης, οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 140,3 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,8%.

Η επιχείρηση δηλώνει ότι στα αποτελέσματα του ομίλου ήταν σημαντική η συνεισφορά της ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ ΑΕ, καθώς οι πωλήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 9,4% ανερχόμενες σε 78,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 5,6 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 15,6%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ