Σάββατο 24 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Στο δημόσιο και τους εργαζόμενους τα βάρη της «κρίσης»

Δικαιολογεί τη «σχετική κερδοσκοπία» μπροστά στους Αγώνες και καταδικάζει τις ανατιμήσεις... σε άλλους κλάδους

Με τον όρο «σχετική κερδοσκοπία» περιέγραψαν στελέχη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) τις τιμές των ξενοδοχείων για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Επιμελητηρίου. Ταυτόχρονα, το ΞΕΕ διατύπωσε θέσεις - αιτήματα που συμπίπτουν με τις αξιώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και αφορούν στην απαλλαγή τους από μια σειρά οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και τα δικαιώματα του... δημοσίου.

Για τη «σχετική κερδοσκοπία» έκανε λόγο ο πρόεδρος των Ελλήνων Ξενοδόχων Β. Μηναΐδης, ο οποίος επιδίωξε να περιορίσει τη σημασία της, λέγοντας ότι το 90% των κλινών των ξενοδοχείων της Αθήνας είναι κλεισμένες από τον «Αθήνα 2004». Ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γ. Φωκάς χαρακτήρισε περίπου... λογική αυτή την κατάσταση, καθώς έχει να κάνει με την αυξημένη ζήτηση και την περιορισμένη προσφορά που αυξάνει τις τιμές. Ωστόσο, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αυξήσεις που φτάνουν και ξεπερνούν το 50% σε σχέση με άλλες αντίστοιχες χρονικές περιόδους. Παρ' όλα αυτά ο αντιπρόεδρος του ΞΕΕ Σ. Γαλιατσάτος δε δίστασε να κατακρίνει άλλους κλάδους, μιλώντας για την «τρομοκράτηση» των τουριστών από την αύξηση του κόστους ζωής, που δε συνοδεύεται από βελτίωση της ποιότητας. «Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη συγκράτηση των τιμών», είπε χαρακτηριστικά, «αλλά τι γίνεται με τους έξω;».

Ο Γ. Φωκάς επισήμανε ότι η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας αντιστοιχεί σε διαφημιστική προβολή αξίας 350 εκατ. δολαρίων, αν και όλα εξαρτώνται από την επιτυχή διοργάνωση των αγώνων. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ασθενής ζήτηση για τους ελληνικούς προορισμούς, με συνέπεια την προσέλκυση τουριστών της τελευταίας στιγμής με μεγάλα εκπτωτικά πακέτα, κάτι που θα προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα στα ξενοδοχεία και την παρεχόμενη ποιότητα. Ο πρόεδρος του ΞΕΕ διατύπωσε προτάσεις για τη βελτίωση αυτής της κατάστασης και στη συνέχεια αξίωσε, στη βάση των θέσεων της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, φορολογικές ελαφρύνσεις, μεγαλύτερη ενίσχυση από τα χρηματοδοτικά προγράμματα και απαλλαγή των ξενοδόχων από τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ