ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Συνεχίζουν το «μαγείρεμα» της οικονομικής πολιτικής

Ετοιμάζονται νέες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία της δημοσιονομικής απογραφής για να αποστεί της ικανοποίησης των προεκλογικών της δεσμεύσεων. Τα παραπάνω σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, επιχειρώντας να μη δοθεί συνέχεια στις παραινέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη ζήτησε, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας, τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων, κύρια στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικο-ασφαλιστικού. Η επιδίωξη, βέβαια, των κυβερνώντων να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις από τις δηλώσεις Γκαργκάνα δε φαίνεται να πείθει τους εργαζόμενους, μια και, όπως είναι γνωστό, η ...«συνταγή» της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ προβλέπει την ολόπλευρη ενίσχυση των αντιδραστικών-αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Πάντως, προς το παρόν το οικονομικό επιτελείο αναμένει να περάσει ο χρόνος μέχρι και την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων για να δείξει την πραγματική όψη της πολιτικής που πρόκειται να εφαρμόσει.

Χτες, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, από κύκλους του υπουργείου έγιναν γνωστές ορισμένες κυβερνητικές θέσεις που αφορούν στα ληξιπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια, στις ιδιωτικοποιήσεις και στα δημοσιονομικά. Σε ό,τι αφορά στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας οι αρμόδιοι μιλούν για «προσεκτικές» και «μελετημένες» ιδιωτικοποιήσεις (το τετραετές πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο Μάη), οι οποίες θα ανακοινώνονται μία μία, με στόχο ...να μην πυροδοτήσουν την κερδοσκοπία. Η κυβέρνηση δεν ευνοεί, για λόγους ανταγωνισμού, τις συγχωνεύσεις-εξαγορές μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, ούτε και προτίθεται να πωλήσει «πακέτα» τραπεζών για λόγους εισπρακτικούς... Είναι θετική, αντίθετα, σε συνεργασίες ελληνικών τραπεζών με ξένες τράπεζες...

Για τα δημοσιονομικά, παράγοντες του υπουργείου ανεβάζουν τώρα το έλλειμμα στο 3,2-3,3% του ΑΕΠ, ενώ πιο συγκεκριμένα στοιχεία θα ακουστούν στις 12 του Μάη στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την κατάσταση στην οικονομία, όπου θα επιχειρηθεί να τεκμηριωθεί η θέση ...του οξύτατου δημοσιονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα.

Νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια...

Η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, μια κίνηση που οι κυβερνώντες σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά ενόψει και των ευρωεκλογών, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, θα καλύπτει τα νέα δάνεια και ορισμένα από τα πρόσφατα, χωρίς ακόμα να προσδιορίζεται το εύρος του χρόνου. Θα προβλέπει ότι το ύψος των δανείων που δεν εξυπηρετούνται δε θα μπορεί να υπερβεί το τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου, ενώ ο ανατοκισμός θα γίνεται κάθε έξι μήνες... Οσον αφορά στα παλιά ληξιπρόθεσμα δάνεια, τα οποία εκκρεμούν από τη δεκαετία του '70, «υπόσχονται» και γι' αυτά ...«ευνοϊκή» ρύθμιση, χωρίς να λένε το πώς θα υπολογιστεί η οφειλή, αλλά μόνο ότι θα υπάρχει διετής περίοδος χάριτος, θα εξοφληθούν σε τρία χρόνια και με επιτόκιο ίσο με αυτό που ισχύει στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά (Euribor), ενώ προβλέπεται «πάγωμα» των πλειστηριασμών, για το διάστημα ένταξης των δανειοληπτών στη ρύθμιση, το οποίο τοποθετούν μέχρι το Σεπτέμβρη.

Το όλο θέμα, βέβαια, είναι ότι με τις παραπάνω ρυθμίσεις οι τράπεζες δε θίγονται στο ελάχιστο, δεδομένου ότι, λόγω των χαμηλών επιτοκίων των στεγαστικών δανείων που ισχύουν σήμερα, τριπλασιασμός του αρχικού κεφαλαίου γίνεται πλέον σε πολύ μακρύ χρονικό διάστημα, σε σχέση με την εποχή κατά την οποία τα τραπεζικά επιτόκια ήταν της τάξης του 25 και 27%.

ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΟΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Δεν αποζημιώνονται οι αχλαδοπαραγωγοί!

Χωρίς αποζημιώσεις μένουν εκατοντάδες πληγέντες αχλαδοπαραγωγοί της επαρχίας Τυρνάβου για τις ζημιές που υπέστησαν από τον παγετό της 9ης Απρίλη του 2003, παρά τις εκ του αντιθέτου υποσχέσεις που έδινε η κυβέρνηση της ΝΔ, προεκλογικά. Τα «μαύρα» μαντάτα έφτασαν χτες στους αχλαδοπαραγωγούς των Δένδρων και Πλατανουλίων. Οι αχλαδοπαραγωγοί, παίρνοντας στα χέρια τους τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ - επί των ενστάσεων που είχαν υποβάλει - διαπίστωσαν ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι αποζημιώσεις ήταν αμετάβλητες σε σχέση με τις αρχικές. Το ποσοστό των ζημιών είναι κάτω απ' αυτό που προβλέπει ο οργανισμός για την καταβολή αποζημιώσεων, αν και οι αρμόδιοι του ΕΛΓΑ είχαν υποσχεθεί δίκαιες επανεκτιμήσεις. Οι αχλαδοπαραγωγοί είναι, δε, ιδιαίτερα οργισμένοι και αγανακτισμένοι για την παρακράτηση και, μάλιστα, εντόκως, των τριών ευρώ ανά δέντρο που είχαν πάρει το περασμένο καλοκαίρι ως προκαταβολή αποζημίωσης από την Αγροτική Τράπεζα.

Σε ανακοίνωσή τους, ο Αγροτικός Σύλλογος Δένδρων - Πλατανουλίων και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας καλούν τον Λαρισαίο, Διοικητή του Οργανισμού Ν. Κατσαρό, να ενεργοποιήσει άμεσα τη διαδικασία της αναθεώρησης σχετικά με τους όρους και τον τρόπο καταβολής των αποζημιώσεων όπως έχει το δικαίωμα να κάνει σύμφωνα με τον κανονισμό. «Απαιτούμε - τονίζεται στην ανακοίνωση - για όλους τους παγετόπληκτους αγρότες να υπάρξουν δίκαιες αποζημιώσεις και να σταματήσει ο εμπαιγμός τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι προεκλογικά - την περίοδο που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ διαγκωνιζόταν για το ποιος, δήθεν, ενδιαφέρεται περισσότερο για τους αγρότες για την υφαρπαγή της αγροτικής ψήφου, ενώ στην ουσία συμφωνούν με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες - ο τότε βουλευτής Λάρισας της ΝΔ και σημερινός διοικητής του ΕΛΓΑ Ν. Κατσαρός, είχε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή, σχετικά με τις αποζημιώσεις και την παρακράτηση της προκαταβολής των τριών ευρώ, στην οποία ανέφερε: «... και το παράξενο και το εξοργιστικό για τους αχλαδοπαραγωγούς: Ενώ δεν πήραν καμία οικονομική ενίσχυση, πλην των 3 ευρώ για κάθε αχλαδιά, και δεν προβλέπεται ότι θα την πάρουν στο προσεχές μέλλον, το κοινωνικό μας κράτος των εκσυγχρονιστών και των διαδόχων τους παρακρατεί τα 3 ευρώ των αχλαδιών από τις αποζημιώσεις των άλλων ποικιλιών δέντρων. Και αυτό, παρά τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων πολιτικών παραγόντων ότι όχι μόνο δε θα επιστραφούν αυτά τα χρήματα, αλλά θα καταβληθούν και άλλα 6. Και έτσι οι αχλαδοπαραγωγοί, οι μεγάλοι αδικημένοι του παγετού 2001-2002 στο ύψος των αποζημιώσεων, προπηλακίζονται, για άλλη μια φορά, από την κυβέρνηση και τα όργανά της».

Βεβαίως, οι αγρότες που θυμούνται πολύ καλά αυτά τα προεκλογικά λόγια των σημερινών κυβερνώντων, που συνεχίζουν την επιχείρηση κοροϊδίας σε βάρος τους, έχουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία στις ερχόμενες ευρωεκλογές να καταδικάσουν με την ψήφο τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κι όλους όσοι στηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, που παντού και πάντα βρίσκεται στο πλευρό τους.

Συγχαρητήρια από τους καπνεμπόρους

Να συγχαρούν τον υπουργό Γεωργίας για τα όσα έκανε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, έσπευσαν οι καπνοβιομήχανοι. Κι όταν οι καπνοβιομήχανοι κάνουν λόγο για επιτυχία... και συγχαίρουν τον υπουργό Γεωργίας, τότε οι καπνοπαραγωγοί θα πρέπει να ανησυχούν δύο φορές για αυτά που αποφασίστηκαν για τον καπνό.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχανιών Μεταποίησης Καπνού τονίζονται ανάμεσα σε άλλα και τα εξής: «Η επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα της συστηματικής προετοιμασίας και της σύναψης των κατάλληλων εκείνων συμμαχιών με τις άλλες μεσογειακές χώρες μέλη της Κοινότητας, που εξασφάλισε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και για την οποία ο Σύνδεσμός μας τη συγχαίρει».

Από την ανακοίνωση φαίνεται πως οι καπνέμποροι είναι πολύ ικανοποιημένοι μια και οι σχετικές αποφάσεις είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους, τουλάχιστον μέχρι το 2009, όπου θα μπορούν να ποδοπατούν και να εκβιάζουν τους καπνοπαραγωγούς, ξανά μέσω συμβολαίων. Στο μεταξύ τους δίνεται και η δυνατότητα να προετοιμαστούν και μετά το 2010 να κάνουν «μπίζνες» εκτός Ελλάδος, π.χ. στα Βαλκάνια, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τους Ελληνες καπνοπαραγωγούς κι όσους εργαζόμενους απασχολούνται στον τομέα του καπνού. Και είναι απορίας άξιον γιατί οι καπνέμποροι δε δείχνουν να ανησυχούν το ίδιο, για το τι θα γίνει για την ελληνική καπνοκαλλιέργεια μετά το 2009, που απέχει μόλις πέντε χρόνια;..

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ - ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
Βγάζουν παράνομες τις ρυθμίσεις χρεών...

Μη συμβατή προς την Κοινοτική Νομοθεσία έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τη διαγραφή χρεών σε περισσότερους από 200 συνεταιρισμούς, που έγινε τα έτη 1992, 1994 μέσω της ΑΤΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προσφύγει στο Δικαστήριο κατά του ελληνικού δημοσίου, θεωρώντας ότι η διαγραφή των χρεών σ' αυτούς τους συνεταιρισμούς (ή ενώσεις παραγωγών, επιχειρήσεις και μεμονωμένους γεωργούς), μέσω της ΑΤΕ ήταν αντίθετη προς την κοινοτική νομοθεσία. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υιοθέτησε την εκτίμηση της Επιτροπής ότι οι ενισχύσεις αυτές δεν ήταν συμβατές με τους κοινοτικούς κανόνες περί ενισχύσεων για την επανόρθωση ζημιών που προκαλούνται από θεομηνίες ή άλλα έκτακτα γεγονότα. Επιπλέον, αποφάνθηκε ότι οι ενισχύσεις αυτές δεν ήταν συμβατές ούτε με τους κοινοτικούς κανόνες περί ενισχύσεων για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ