ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Προς διχοτόμηση με επιταχυνόμενους ρυθμούς και χωρίς προσχήματα!

Διάβημα του Προέδρου Κληρίδη στους πρέσβεις των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα νέα τετελεσμένα

 

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την ελληνική υπογραφή στη Συμφωνία του Ελσίνκι και ήδη ο ελληνικός λαός μπορεί να χειροκροτήσει τα πρώτα αποτελέσματα του «θριάμβου», που κατήγαγε η ελληνική διπλωματία. Η Κύπρος οδεύει πλέον χωρίς προσχήματα και με επιταχυνόμενους ρυθμούς προς τη διχοτόμηση!

Ο Πρόεδρος Κληρίδης κάλεσε χτες το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο εκτάκτως τους πρέσβεις ή επιτετραμμένους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και τον εκτελούντα χρέη ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Τζέιμς Χόλγκερ, στους οποίους προέβη σε διάβημα για τα σχεδιαζόμενα από την Τουρκία και τον Ραούφ Ντενκτάς νέα τετελεσμένα σε σχέση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με στόχο να εκβιάσουν αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Στη συνάντηση, που κράτησε 45 λεπτά, πήραν μέρος οι πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας και οι επιτετραμμένοι της Ρωσίας και της Γαλλίας.

Μετά τη συνάντηση αρνήθηκαν να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση και περιορίστηκαν να δώσουν τις ευχές τους στους δημοσιογράφους για τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γλ. Κληρίδης προέβη σε διάβημα προς τους έξι διπλωμάτες για τα σχέδια της Αγκυρας και του Ντενκτάς όσον αφορά το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο Ντενκτάς και η Αγκυρα, στηριζόμενοι σε συμπληρωματική παράγραφο, στην έκθεση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, προσπαθούν να εκμαιεύσουν αναγνώριση του ψευδοκράτους, υποστηρίζοντας ότι για να μπορεί η δύναμη να δρα στα Κατεχόμενα, απαιτείται ξεχωριστή συμφωνία με το ψευδοκράτος.

Στη συμπληρωματική παράγραφο αναφέρεται ότι η τουρκική κυβέρνηση υπέδειξε πως οι απόψεις της συμπίπτουν με την τουρκοκυπριακή πλευρά και ότι υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή θέση ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα μπορεί να δραστηριοποιείται και στις δυο πλευρές της νήσου μόνο στη βάση της συγκατάθεσης και των δυο πλευρών.

Αναφέρεται επίσης ότι οι τουρκοκυπριακές αρχές θα ζητήσουν από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να εργαστεί μαζί τους για την ανάπτυξη των σκοπών της λειτουργίας της δύναμης στα Κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Κίπρις» δημοσίευσε ότι ο διοικητής της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης ή αντιπρόσωπός του θα κληθούν στο λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών του ψευδοκράτους για να υπογράψουν συμφωνία - πλαίσιο.

Με βάση τη συμφωνία, προσθέτει η εφημερίδα, η οποία θα υπογραφεί για πρώτη φορά, θα καθορίζονται οι όροι υπό τους οποίους οι ερευνητές θα μπορούν να κινούνται στα Κατεχόμενα.

Τη συμπληρωματική έκθεση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών χαιρέτισε και η Τουρκία.

Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι με το επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναγνωρίζεται ότι υπάρχουν δυο ίσες, κατά την έκφρασή του, πλευρές στο νησί, ότι αυτές έχουν ισότιμη εξουσία και ότι από τώρα οι δραστηριότητες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα πρέπει να αποφασίζονται ξεχωριστά από τις αρχές της κάθε πλευράς.

Ανέφερε επίσης ότι με το έγγραφο αυτό, οι τουρκοκυπριακές αρχές θα ζητήσουν για πρώτη φορά επίσημα από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να εργαστεί μαζί τους για να καθοριστούν οι σκοποί και οι δραστηριότητες της δύναμης στα Κατεχόμενα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για το διάβημα του Προέδρου Κληρίδη προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε ότι η κυβέρνηση πληροφορήθηκε το πρωί για το περιεχόμενο του παραρτήματος που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Εθνη μαζί με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επίσης, ανέφερε ότι μετά την πληροφόρηση και μετά τις ερμηνείες που δόθηκαν από τον τουρκοκυπριακό Τύπο και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Πρόεδρος Κληρίδης κάλεσε τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών και ζήτησε διευκρινίσεις.

Ο Μ. Παπαπέτρου εξήγησε ότι πάντοτε στα ψηφίσματα για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπάρχει παράρτημα, στο οποίο διατυπώνονται οι θέσεις της Βρετανίας, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αυτή τη φορά, σημείωσε, προσετέθη και η θέση της τουρκικής κυβέρνησης, με βάση την οποία η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τις λεγόμενες αρχές του ψευδοκράτους για να μπορεί να εκτελεί τα καθήκοντά της.

Η κυβέρνηση, συνέχισε ο Μ. Παπαπέτρου, ζήτησε διευκρινίσεις από τους πέντε, οι οποίοι ανέλαβαν να διερευνήσουν το θέμα και δεσμεύτηκαν να δώσουν τις διευκρινίσεις που ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση διερευνά τις συνθήκες υπό τις οποίες προσετέθη το παράρτημα, ενώ πρόσθεσε ότι παράλληλες διευκρινίσεις ζήτησε και ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Ερωτηθείς εάν αυτή η ενέργεια συνιστά αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο Μ. Παπαπέτρου είπε πως το παράρτημα δεν είναι θέμα που μπορεί κάποιος να υποτιμήσει.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Πλήρης υποστήριξη στο Ελσίνκι

Την πλήρη υποστήριξή του στις αποφάσεις του Ελσίνκι, που αφορούν την Τουρκία και την Κύπρο και στις αντίστοιχες κυβερνητικές επιλογές, εξέφρασε χτες ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με ομιλία του προς το Προξενικό Σώμα που βρίσκεται στην Ελλάδα. Θέμα της ομιλίας ήταν «Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος: Ερχεται ένας καλύτερος αιώνας», όπου μετά από μια ιστορική αναδρομή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση και «τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει».

Αναφερόμενος στα «διδάγματα που αποκομίσαμε από την πρόσφατη εμπειρία του Ελσίνκι» είπε: «Το πρώτο δίδαγμα είναι ότι η Ελλάς έχει να ωφεληθεί αν η Τουρκία πραγματικά προσαρμοστεί με τα ισχύοντα στην Ευρώπη. Αν δηλαδή, έστω και σταδιακά, αποδεχτεί τις αρχές και τους κανόνες πάνω στους οποίους οικοδομήθηκε η Ενωμένη Ευρώπη. Γιατί θα έχουμε στην περίπτωση αυτή ένα πλαίσιο που θα μας διευκολύνει ιδιαίτερα να επιλύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές».

Οσον αφορά το Κυπριακό, κατά τον Κ. Μητσοτάκη η Κύπρος αποτελεί «τη βάση των διαφορών μας με την Τουρκία». Και σημείωσε: «Για όσο χρόνο η πληγή αυτή παραμένει ανοιχτή δεν μπορούμε ρεαλιστικά να ελπίζουμε ότι θα εξομαλυνθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η λύση του Κυπριακού κατά συνέπεια έχει απόλυτη αξία και προτεραιότητα. Δε σηκώνει άλλη καθυστέρηση». Δεν παρέλειψε δε να επισημάνει ότι «είναι ευχάριστο το γεγονός ότι αυτή τη φορά η Αμερική και προσωπικά ο πρόεδρος Κλίντον έδειξαν ειλικρινές και ενεργό ενδιαφέρον, που όμως παρά ταύτα μέχρι στιγμής, δε μετέβαλε τη σκληρή άρνηση της Τουρκίας, η οποία επιμένει στη διχοτομική της πολιτική».

Για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος ο Κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι σήμερα μπορεί αποφασιστικά να βοηθήσει η Ευρώπη. «Είναι, είπε, πολύ σημαντική η απόφαση του Ελσίνκι ότι η ένταξη της Κύπρου θα προχωρήσει ακόμα και αν δεν έχει λυθεί το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Ιδίως αν συνυπολογίσουμε ότι η Τουρκία επιμένει αδικαιολόγητα να αρνείται στην ανεξάρτητη Κύπρο το δικαίωμα να ενωθεί με την Ευρώπη, γεγονός που δημιουργεί την υπόνοια ότι μπορεί να υποκρύπτει ανομολόγητες τουρκικές επιδιώξεις και για το υπόλοιπο του νησιού».

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ουσιαστικά οδηγεί στη διχοτόμηση. «Μετά την απόφαση του Ελσίνκι, είπε, από την οποία η Ευρώπη είναι περίπου αδύνατο να ξεφύγει, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη ή να αποδεχτεί μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, που θα οδηγήσει μια ενωμένη Κύπρο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή θα ωθήσει τα πράγματα σε διχοτόμηση και είσοδο μόνο του ελληνικού τμήματος στην Ενωση, μετά από διευθέτηση του εδαφικού, κάτι που νομίζω ότι ούτε το επιθυμεί αλλά ούτε και τη συμφέρει».

Αναφερόμενος στις προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εκτίμησε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε αδιέξοδο από το οποίο δεν μπορεί να εξέλθει αν η Τουρκία δεν προσεγγίσει την Ευρώπη. Το ίδιο, πρόσθεσε, ισχύει και με την περίπτωση της Κύπρου. «Η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα λύσει αυτόματα μια σειρά από προβλήματα διότι θα τα εντάξει στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ενα πλαίσιο εντός του οποίου θα μπορέσουν να συμβιώσουν αρμονικά οι δύο κοινότητες, αφού πουθενά στην Ευρώπη - και κατά συνέπεια και στην Κύπρο - δε θα υπάρχουν σύνορα, όπως εκείνα τα οποία δημιούργησε η εισβολή του 1974».

Και καταλήγοντας τόνισε: «ΗΕλλάδα έχει συμφέρον να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει τη στροφή αυτή της Τουρκίας προς την Ευρώπη, με τη βεβαιότητα ότι όσο ταχύτερα ολοκληρωθεί αυτή η στροφή, τόσο ταχύτερα θα αφήσουμε πίσω μας τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα που μας κληρονόμησε ο εικοστός αιώνας και θα μπούμε στον 21ο αιώνα με την ελπίδα ότι η Ελλάδα, η Τουρκία και η Κύπρος με ειρήνη και συνεργασία θα αξιοποιήσουν τις τεράστιες δυνατότητες που κρύβει για όλους μας ο καινούριος κόσμος που ανοίγεται μπροστά μας».

Δεν ενοχλούν οι παραβιάσεις πλέον

Με χαμηλούς τόνους αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση στις πρώτες, μετά το Ελσίνκι, παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου που έγιναν από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη την περασμένη Πέμπτη.

«Η συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας, σχολίασε ο Δ. Ρέππας, ασφαλώς είναι μία αρνητική συνεισφορά στην προσπάθεια που γίνεται να εναρμονιστεί η χώρα αυτή με το κοινοτικό πλαίσιο το οποίο αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι. Τέτοια φαινόμενα πρέπει να εκλείψουν. Πιστεύουμε ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι, είναι και μία πρόκληση για την Τουρκία και για όλους, προκειμένου να δημιουργήσουμε μία νέα εποχή στην περιοχή».

Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου ο οποίος είπε ότι «το Ελσίνκι θα πρέπει να το δούμε ως το άνοιγμα μιας ευκαιρίας, μιας νέας δυναμικής, μιας νέας σελίδας, που επιτρέπει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική βελτίωσης, όχι μόνο του κλίματος, αλλά και επίλυσης σημαντικών προβλημάτων». Ο υπουργός Εξωτερικών ρίχνοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, πρόσθεσε: «Αν σταθούμε σε μεμονωμένα γεγονότα ή σε πρακτικές οι οποίες έχουν την αδράνειά τους, νομίζω ότι θα χάσουμε το δάσος από το δέντρο. Δεν ανοίξαμε την πόρτα του παραδείσου, ανοίξαμε την πόρτα της ευκαιρίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ