ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Αθήνα του σελιλόιντ στο Παρίσι

«Ο δράκος» του Ν. Κούνδουρου
«Ο δράκος» του Ν. Κούνδουρου
Είναι κοινώς αποδεκτό ότι το αστικό τοπίο της μεταπολεμικής - κυρίως - Αθήνας σπανίως «πρωταγωνίστησε» επαρκώς στη διάρκεια της εμπορικής άνθησης του ελληνικού κινηματογράφου, μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Μια εκπληκτική ευκαιρία γνωριμίας αυτής της παραμέτρου της εθνικής μας κινηματογραφίας θα έχουν... οι Γάλλοι, μέσω του μεγάλου και σημαντικού, απ' ό,τι φαίνεται, κινηματογραφικού αφιερώματος στην Αθήνα που θα παρουσιαστεί στο Παρίσι από 2-27/2004, με συνδιοργανωτές το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το γαλλικό πολιτιστικό οργανισμό «Forum des Images», σε συνεργασία με το ελληνικό προξενείο στο Παρίσι.

Θα προβληθούν συνολικά 56 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, στις οποίες εμφανίζεται ή «πρωταγωνιστεί» η Αθήνα. «Φυσικά», η εκδήλωση οργανώνεται με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τιμώμενοι σκηνοθέτες θα είναι οι: Μιχάλης Κακογιάννης, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Παντελής Βούλγαρης, Νίκος Περάκης, Βασίλης Βαφέας και Γιώργος Τσεμπερόπουλος. Υπό το γενικό τίτλο «Πορτρέτα της Αθήνας» έχουν προγραμματιστεί ειδικά αφιερώματα και εκδηλώσεις, όπως «Η χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου», με ταινίες όπως «Η Θεία από το Σικάγο» του Αλέκου Σακελλάριου, «Το αμαξάκι» του Ντίνου Δημόπουλου, «Κάλπικη Λίρα» του Γιώργου Τζαβέλα, «Η ωραία των Αθηνών» του Νίκου Τσιφόρου κ.ά.

Στο αφιέρωμα υπό τον τίτλο «Η γέννηση ενός νέου βλέμματος» θα προβληθούν οι ταινίες «Πρόσωπο με πρόσωπο» του Ροβήρου Μανθούλη, «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη, «Ο δράκος» του Νίκου Κούνδουρου. Στην ενότητα «Πολιτική Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας» θα προβληθεί η ταινία "Ζ" του Κώστα Γαβρά και η «Ευδοκία» του Αλέξη Δαμιανού (εδώ φυσικά θα μπορούσαν να υπάρχουν κι άλλες). Θα υπάρχουν επίσης αφιερώματα στον Ντασσέν και την Μελίνα Μερκούρη («Κραυγή Γυναικών», «Ποτέ την Κυριακή»), στον Κωνσταντίνο Γιάνναρη («Από την άκρη της πόλης», «Δεκαπενταύγουστος»), στον Μιχάλη Κακογιάννη («Κυριακάτικο ξύπνημα», «Στέλλα», «Το τελευταίο ψέμα»), στον Θόδωρο Αγγελόπουλο («Εκπομπή», «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη», «Μέρες του 36», «Το λιβάδι που δακρύζει», στον Παντελή Βούλγαρη («Ο κλέφτης», «Το προξενιό της Αννας», «Τζίμης ο τίγρης», «Ησυχες μέρες του Αυγούστου»), στον Νίκο Περάκη («Αρπα κόλλα», «Βίος και Πολιτεία»), στον Βασίλη Βαφέα («Ρεπό», «Κάθε Σάββατο») και στον Γιώργο Τσεμπερόπουλο («Αντε Γεια», «Πίσω Πόρτα»).

Προγραμματίζεται, επίσης, αφιέρωμα στην κινηματογραφική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, με τις ταινίες «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη και «Συνοικία το όνειρο» του Αλέκου Αλεξανδράκη κ.ά. Η επιλογή των 56 ταινιών έγινε από το «FORUM DES IMAGES», ανάμεσα από 300 ταινίες που παρείχε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο ανέλαβε την επανεκτύπωση των αντιγράφων (κόπιες), τον υποτιτλισμό των ταινιών στη γαλλική γλώσσα, την έκδοση δίγλωσσου καταλόγου, καθώς και τη συνολική διοργάνωση της εκδήλωσης, σε συνεργασία με το ελληνικό προξενείο.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
Νέος «γύρος» κινητοποιήσεων

Από περσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των των συμβασιούχων στην Ακρόπολη

ICON

Από περσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των των συμβασιούχων στην Ακρόπολη
Με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις «υποδέχονται» οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού και τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ. Ετσι, οι συμβασιούχοι όλων των κλάδων (αρχαιολόγοι, συντηρητές, μηχανικοί, διοικητικοί, εργατοτεχνίτες, φύλακες κλπ.) με ομόφωνη απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του σωματείου τους προχωρούν σε 24ωρη απεργία στις 14/5, με συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ακολουθεί 24ωρη απεργία στις 20/5 με συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης και δίωρο συμβολικό αποκλεισμό του. Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία διαμαρτυρίας στις 27/5 και 24ωρη απεργία στις 3/6 με συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο ΥΠΠΟ και πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών και στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Μεταξύ άλλων, στην απόφαση της ΓΣ σημειώνεται ότι «μετά από μία και πλέον δεκαετία ομηρίας από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις του σημερινού πρωθυπουργού και υπουργού Πολιτισμού Κ. Καραμανλή, βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά μπροστά σε μια προσπάθεια εξαπάτησης των συμβασιούχων και διαιώνισης με ακόμη χειρότερους όρους της προσωπικής και εργασιακής ομηρίας τους».

Επιφυλάσσεται, επίσης, ότι «αν οι απόψεις μας δε γίνουν δεκτές και δεν υπάρξει άμεση δίκαιη και οριστική λύση του προβλήματος των συμβασιούχων να προχωρήσει σε δυναμικές μορφές κινητοποιήσεων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων σε όλες τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ». Εκτιμά δε ότι «βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά μπροστά σε ένα σχέδιο ΠΔ που φαινομενικά ρυθμίζει αλλά στην ουσία επιχειρεί μια βαθύτερη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, που προωθεί ακόμη περισσότερο τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τη συρρίκνωση των υπηρεσιών και την παραχώρηση τμημάτων του έργου του Δημοσίου στους ιδιώτες». Τέλος, ζητά «από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να αναθεωρήσουν τη μέχρι τώρα στάση τους και να σταθούν αποφασιστικά στο πλευρό μας, αρνούμενες να συναινέσουν σε ρυθμίσεις που αποκλείουν την πλειοψηφία των συμβασιούχων».

Για τη στέγη της Λυρικής

Μόνο σε υπανάπτυκτες χώρες μπορεί να στεγάζεται το κρατικό λυρικό θέατρο σε μια αίθουσα σαν το νοικιασμένο «Ολύμπια»

ΧΑΡ.ΜΠΙΛΙΟΣ

Μόνο σε υπανάπτυκτες χώρες μπορεί να στεγάζεται το κρατικό λυρικό θέατρο σε μια αίθουσα σαν το νοικιασμένο «Ολύμπια»
Η ανάγκη υλοποίησης της πρότασης της Εταιρείας για τη Δημιουργία Νέου Κτιρίου της Ελληνικής Λυρικής Σκηνής και Ακαδημίας «Μαρία Κάλλας», προκειμένου η ΕΛΣ ν' αποκτήσει τη δική της σύγχρονη στέγη, αντάξια της προσφοράς και της ιστορίας της, υπογραμμίστηκε στην ημερίδα με θέμα «Δημιουργία νέου κτιρίου για την Ελληνική Λυρική Σκηνή και Μουσικής Ακαδημίας "Μαρία Κάλλας" - Εναλλακτικές προτάσεις χωροθέτησης», που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Τονίστηκε ότι η ΕΛΣ και η Ακαδημία χρειάζονται δικά τους, ιδιόκτητα κτίρια, που δε θα αμφισβητηθούν ποτέ στο μέλλον, καθώς και ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για εγκατάσταση της Λυρικής στο Μέγαρο Μουσικής, καθώς το τίμημα θα είναι πολύ μεγάλο για την ΕΛΣ. Στην ημερίδα συμμετείχαν αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι κ.ά., οι περισσότεροι μέλη της Επιτροπής Χωροθέτησης της Λυρικής που συγκροτήθηκε πριν τέσσερα χρόνια. Μήνυμα συμπαράστασης στον αγώνα της Εταιρείας έστειλε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Χτες το βράδυ πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ημερίδα που διοργάνωσε η Εταιρεία, με θέμα «Η ανάγκη ίδρυσης Μουσικής Ακαδημίας και το έλλειμμα της Ανώτατης Μουσικής Παιδείας στην Ελλάδα», με τη συμμετοχή μαέστρων, συνθετών και ανθρώπων της μουσικής εκπαίδευσης.

Νέο ΔΣ στο ΕΚΕΒΙ

Τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού. Πρόεδρος διορίστηκε ο Δημήτριος Νόλλας, συγγραφέας, αντιπρόεδρος ο Δρ. Σπυρίδωνας Λίτσας, πολιτικός επιστήμονας - διεθνολόγος, γραμματέας ο Γ. Διονύσιος Μαγγλιβέρας, συγγραφέας, Αθανάσιος Μαράντος, προϊστάμενος της Δ/νσης Γραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ, Αρης Μαραγκόπουλος, εκπρόσωπος της Εταιρείας Συγγραφέων, Βασίλειος Βιτσαξής, εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας, Δημήτριος Παντελέσκος, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών για τους εκδότες, Θωμάς Κακουλίδης, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών για τους βιβλιοπώλες, Μαρία Αλεξανδράκη, εκπρόσωπος της Ενωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκαρίων.

Διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ διορίστηκε η Κατρίν Βελισσάρη.

Εξω πάμε καλά...

Με το πρώτο βραβείο της κατηγορίας τους τιμήθηκαν οι ταινίες «Ενα τραγούδι δε φτάνει» της Ελισάβετ Χρονοπούλου (βραβείο «Platinum» Καλύτερης Δραματικής Ταινίας) και «Γαμήλια Νάρκη» του Δημήτρη Ινδαρέ (βραβείο «Platinum» Καλύτερης Κωμωδίας) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Χιούστον που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλη. Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν περισσότερες από 500 ταινίες από 30 χώρες.

Η ταινία «Ενα τραγούδι δε φτάνει» θα συμμετάσχει επίσης στο «Troia Film Festival» της Πορτογαλίας στο διαγωνιστικό τμήμα, που γίνεται από τις 4-13/6/2004 και στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι (2-10/7) που θα προβληθεί στο πληροφοριακό τμήμα «Ορίζοντες».

Επίσης, στο διεθνές φεστιβάλ ανεξάρτητων κινηματογραφιστών του Ντάργουιν της Αυστραλίας (πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλη), το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου απέσπασε ο Δημήτρης Πιατάς, για την ερμηνεία του στην ταινία του Νικόλα Σπανού «Τρία πουλάκια κάθονται». Η ταινία πρωτοπροβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στο Τελ Αβίβ. Παρόλ' αυτά δεν έχει βρει ακόμη γραφείο διανομής για να προβληθεί στις αίθουσες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ