Πέμπτη 13 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Αθήνα του σελιλόιντ στο Παρίσι

«Ο δράκος» του Ν. Κούνδουρου
«Ο δράκος» του Ν. Κούνδουρου
Είναι κοινώς αποδεκτό ότι το αστικό τοπίο της μεταπολεμικής - κυρίως - Αθήνας σπανίως «πρωταγωνίστησε» επαρκώς στη διάρκεια της εμπορικής άνθησης του ελληνικού κινηματογράφου, μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Μια εκπληκτική ευκαιρία γνωριμίας αυτής της παραμέτρου της εθνικής μας κινηματογραφίας θα έχουν... οι Γάλλοι, μέσω του μεγάλου και σημαντικού, απ' ό,τι φαίνεται, κινηματογραφικού αφιερώματος στην Αθήνα που θα παρουσιαστεί στο Παρίσι από 2-27/2004, με συνδιοργανωτές το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το γαλλικό πολιτιστικό οργανισμό «Forum des Images», σε συνεργασία με το ελληνικό προξενείο στο Παρίσι.

Θα προβληθούν συνολικά 56 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, στις οποίες εμφανίζεται ή «πρωταγωνιστεί» η Αθήνα. «Φυσικά», η εκδήλωση οργανώνεται με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τιμώμενοι σκηνοθέτες θα είναι οι: Μιχάλης Κακογιάννης, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Παντελής Βούλγαρης, Νίκος Περάκης, Βασίλης Βαφέας και Γιώργος Τσεμπερόπουλος. Υπό το γενικό τίτλο «Πορτρέτα της Αθήνας» έχουν προγραμματιστεί ειδικά αφιερώματα και εκδηλώσεις, όπως «Η χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου», με ταινίες όπως «Η Θεία από το Σικάγο» του Αλέκου Σακελλάριου, «Το αμαξάκι» του Ντίνου Δημόπουλου, «Κάλπικη Λίρα» του Γιώργου Τζαβέλα, «Η ωραία των Αθηνών» του Νίκου Τσιφόρου κ.ά.

Στο αφιέρωμα υπό τον τίτλο «Η γέννηση ενός νέου βλέμματος» θα προβληθούν οι ταινίες «Πρόσωπο με πρόσωπο» του Ροβήρου Μανθούλη, «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη, «Ο δράκος» του Νίκου Κούνδουρου. Στην ενότητα «Πολιτική Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας» θα προβληθεί η ταινία "Ζ" του Κώστα Γαβρά και η «Ευδοκία» του Αλέξη Δαμιανού (εδώ φυσικά θα μπορούσαν να υπάρχουν κι άλλες). Θα υπάρχουν επίσης αφιερώματα στον Ντασσέν και την Μελίνα Μερκούρη («Κραυγή Γυναικών», «Ποτέ την Κυριακή»), στον Κωνσταντίνο Γιάνναρη («Από την άκρη της πόλης», «Δεκαπενταύγουστος»), στον Μιχάλη Κακογιάννη («Κυριακάτικο ξύπνημα», «Στέλλα», «Το τελευταίο ψέμα»), στον Θόδωρο Αγγελόπουλο («Εκπομπή», «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη», «Μέρες του 36», «Το λιβάδι που δακρύζει», στον Παντελή Βούλγαρη («Ο κλέφτης», «Το προξενιό της Αννας», «Τζίμης ο τίγρης», «Ησυχες μέρες του Αυγούστου»), στον Νίκο Περάκη («Αρπα κόλλα», «Βίος και Πολιτεία»), στον Βασίλη Βαφέα («Ρεπό», «Κάθε Σάββατο») και στον Γιώργο Τσεμπερόπουλο («Αντε Γεια», «Πίσω Πόρτα»).

Προγραμματίζεται, επίσης, αφιέρωμα στην κινηματογραφική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, με τις ταινίες «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη και «Συνοικία το όνειρο» του Αλέκου Αλεξανδράκη κ.ά. Η επιλογή των 56 ταινιών έγινε από το «FORUM DES IMAGES», ανάμεσα από 300 ταινίες που παρείχε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο ανέλαβε την επανεκτύπωση των αντιγράφων (κόπιες), τον υποτιτλισμό των ταινιών στη γαλλική γλώσσα, την έκδοση δίγλωσσου καταλόγου, καθώς και τη συνολική διοργάνωση της εκδήλωσης, σε συνεργασία με το ελληνικό προξενείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ