ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Με στήριγμα την απελευθέρωση των αγορών και τις αποκρατικοποιήσεις

Eurokinissi

Με βασικό «όπλο» τη δημοσιονομική απογραφή που πραγματοποίησε το υπουργείο Οικονομίας, εμφανίστηκε χτες στη Βουλή - όπως αναμενόταν - ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για πλαστά στοιχεία για την ελληνική οικονομία. Εκανε, επίσης, σαφείς νύξεις περί διαφθοράς, μιλώντας για «φωτογραφικές συμβάσεις» και «ασυδοσία» στη διαχείριση κρατικών κονδυλίων.

Αναφερόμενος στο δημόσιο έλλειμμα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «από την πρώτη στιγμή των ελέγχων διαπιστώθηκε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2003 άγγιζε το 3% του ΑΕΠ. Βρισκόταν, δηλαδή, στο κρίσιμο όριο που θέτει το σύμφωνο σταθερότητας της ΕΕ. Αντί πλεονάσματος, όπως υποσχόταν η προηγούμενη κυβέρνηση, βρεθήκαμε στο ανώτατο κοινοτικό όριο ελλείμματος». Σήμερα, επισήμανε σύμφωνα με τη Γιούροστατ το έλλειμμα αγγίζει το 3,2%. Επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι «οφείλεται, στην πλασματική υπερδιόγκωση των εσόδων και στην απόκρυψη σημαντικών καταναλωτικών δαπανών». Ειδικά για το δημόσιο χρέος, ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι ενώ το Δεκέμβρη του 2001 στο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλεπόταν ότι το 2003 το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα μειωνόταν στο 94,4% του ΑΕΠ. Οταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, τον περασμένο Δεκέμβρη η τότε κυβέρνηση εμφάνιζε το χρέος στο 101,7%. Ομως, ούτε και αυτό ήταν ακριβές. Η Γιούροστατ στην τελευταία ανακοίνωσή της ανεβάζει το χρέος του 2003 στο 103% του ΑΕΠ. Εχουμε, δηλαδή, μια απόκλιση που αγγίζει τις εννέα ποσοστιαίες μονάδες, σχεδόν 13 δισ. ευρώ». Επίσης, πρόσθεσε ότι «υπάρχουν οφειλές όπως τα χρέη των νοσοκομείων και της Ολυμπιακής, η ρύθμιση των οποίων ανεβάζει το επίσημο χρέος ακόμη πιο ψηλά: Επιπλέον έξι δισεκατομμύρια ευρώ στα ελλείμματα και τουλάχιστον 13 δισ. ευρώ στο δημόσιο χρέος».

Ο Κώστας Καραμανλής έκανε λόγο για διαστρέβλωση των δημοσιονομικών μεγεθών με «μια αναθεώρηση προς τα κάτω, με βάση τις εισπράξεις του ΦΠΑ, που, ενώ αφορούν το 2004, είχαν ενταχθεί με αιφνιδιαστική νομοθετική παρέμβαση το Νοέμβρη στο 2003» καθώς και με «αναθεώρηση, επίσης προς τα κάτω, των εσόδων από την Ευρωπαϊκή Ενωση», όπως και «τη διαγραφή από τα έσοδα μιας μεταβίβασης από το μετοχικό κεφάλαιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που έγινε και πάλι αιφνιδιαστικά το Δεκέμβριο του 2003 και δεν έπρεπε να περιλαμβάνεται στα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού». Επισήμανε δε συνολικότερα ότι «οι προϋπολογισμοί που παρουσιάζονταν σαν πλεονασματικοί ήταν όλοι ελλειμματικοί».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε εμμέσως λόγο περί διαφθοράς, σημειώνοντας πως στους ελέγχους κατά υπουργείο «βρήκαμε και αντιμετωπίζουμε μια δραματική κατάσταση με τις αναθέσεις έργων, τις προμήθειες, τις συμβάσεις του Δημοσίου και των Οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα». Μίλησε για «φωτογραφικές προκηρύξεις διαγωνισμών που διόγκωναν υπέρογκα το κόστος σε βάρος του Δημοσίου και κρατούσαν κλειστό το οικονομικό παιχνίδι στους λίγους ευνοημένους» και για «δεκάδες εκατομμύρια για υποτιθέμενες μελέτες».

Αναφερόμενος ειδικά στο υπουργείο Αμυνας, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «διαπιστώνονται υπέρογκες δαπάνες, που δεν είχαν γνώμονα, ούτε τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, ούτε την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού» και ότι «βρεθήκαμε αντιμέτωποι με καταστάσεις συνώνυμες της ασυδοσίας». Πρόσθεσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά «δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά συγκάλυψη» και ότι «ο λόγος ανήκει στη δικαιοσύνη και εμείς θα στηρίξουμε το έργο της».

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε, παράλληλα, τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το μέλλον της οικονομίας, αναφερόμενος στην κατάθεση νομοσχεδίων που θα αφορούν στην αλλαγή του ισχύοντος φορολογικού συστήματος, καθώς και στην αλλαγή της νομοθεσίας για τις επενδύσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ιδιωτικοποιήσεις, λέγοντας πως «δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην απελευθέρωση των αγορών και προχωρούμε στις αποκρατικοποιήσεις που προβλέπονται από το πρόγραμμά μας». Οπως είπε, «το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων οριστικοποιείται ως το τέλος Μάη και θα αποτελείται από δύο σκέλη: Το πρώτο θα αφορά το χρονικό υπόλοιπο του 2004 και το δεύτερο το υπόλοιπο της τετραετίας».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Δυνατό ηχείο των... βιομηχάνων!

Eurokinissi

Για ακυβερνησία, μικροπολιτική και προσπάθεια απεγκλωβισμού από τις προεκλογικές της υποσχέσεις, κατηγόρησε την κυβέρνηση στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, καλώντας τη μάλιστα να ασχοληθεί με την οικονομία όπως προτείνουν οι βιομήχανοι. «Οπως είπε ο ΣΕΒ, ασχοληθείτε με την πραγματική οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας στην έναρξη της παρέμβασής του ότι «η κυβέρνηση δεν κυβερνά αλλά καταθέτει Επερωτήσεις για την αντιπολίτευση».

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές επιδιώξεις, ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι «έχετε μαζέψει (σ.σ. προεκλογικά) ένα μεγάλο καλάθι αιτημάτων και τώρα θέλετε να τα ξεφορτωθείτε μεταθέτοντάς τα στο ΠΑΣΟΚ» μιλώντας για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Επίσης, έκανε λόγο για «προσπάθεια υπεκφυγής από την πραγματικότητα» και «αδυναμία της κυβέρνησης να κυβερνήσει», αφού «τη νέα φιλοσοφία της κυβέρνησης μπορεί κανείς να την αποτυπώσει στο "εγώ δεν είμαι υπεύθυνος"». Παράλληλα έκανε λόγο και για «ακατάσχετη υποσχεσιολογία προεκλογικά».

Ειδικά για το θέμα της δημοσιονομικής απογραφής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι δημιουργεί «αβεβαιότητες για τον Ελληνα πολίτη, τον Ελληνα και ξένο επιχειρηματία γύρω από την ελληνική οικονομία» και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «για μικροπολιτικούς λόγους αλλάξατε τη θεσμοθετημένη λογιστική διαδικασία» και «μεταφέρατε έσοδα του ΦΠΑ από το 2003 στο 2004» με αποτέλεσμα να «έχουμε ένα αυτογκόλ και όχι απλώς φάουλ» για την ελληνική οικονομία, αφού - όπως υποστήριξε - βρίσκεται σε καθεστώς εποπτείας. Μάλιστα επισήμανε χαρακτηριστικά ότι η ΕΕ «θα ζητήσει από εσάς συγκεκριμένα μέτρα». Παράλληλα αναφερόμενος στην κυβέρνηση σημείωσε ότι «συνειδητά μαγειρέψατε» τα δημοσιονομικά στοιχεία με «επιπτώσεις στη δανειοληπτική ικανότητα και την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας γενικώς».

Κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλλειψη βούλησης να αναλάβει ευθύνες, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας ότι «είπατε ότι η μη θέση είναι θέση» και «προσπαθήσατε να αποκρύψετε ότι εσείς είχατε πει ένα βροντερό ναι στη διαδικασία της Νέας Υόρκης» για να καταλήξει στο ότι «ήταν μια μεγάλη ιστορική στιγμή που σας ξεπέρασε και γι' αυτό βγήκαμε στο περιθώριο». Οσον αφορά τα ελληνοτουρκικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως «η Ελλάδα πρέπει να πάρει θέση για το αν θα γίνει η έναρξη των διαπραγματεύσεων», μια διαδικασία που όμως η έως τώρα υπάρχουσα στρατηγική είχε συνδεδεμένη με τη λύση του Κυπριακό. Επίσης χαρακτήρισε την επίσκεψη Ερντογάν «διπλωματικό θρίαμβο της τουρκικής πλευράς».

Αναφορικά με τα θέματα της διαπλοκής και της διαφάνειας, ο Γιώργος Παπανδρέου απευθυνόμενος στην κυβέρνηση την κάλεσε «αν έχετε κάτι, αύριο, μεθαύριο καταθέστε το στον εισαγγελέα», σημειώνοντας ότι θα στηρίξει κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης για τον περιορισμό τέτοιων φαινομένων.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για το θέμα των καυσίμων, αναρωτώμενος «γιατί η Ελλάδα έχει την ακριβότερη τιμή, αν αφαιρέσουμε τους φόρους, στην Ευρωπαϊκή Ενωση», επισήμανε ότι «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να σας ξεφύγει ο πληθωρισμός» και πως «είναι αδιανόητο η πολιτική της κυβέρνησης να εξαντλείται σε ευχές να σταματήσει η κρίση στις διεθνείς αγορές» ενώ υπάρχει «απουσία εποπτείας».

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Επαναλαμβάνοντας Καραμανλή...

Μια επανάληψη, σε μικρότερη έκταση, της ομιλίας Καραμανλή, ήταν και η ομιλία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη.

Ο υπουργός επανέλαβε, για πολλοστή φορά, ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα, είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία, ενώ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα το αντιμετωπίσει... Αναφέρθηκε περιγραφικά στη δημοσιονομική απογραφή που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της eurostat, χωρίς να προσθέσει κανένα νέο στοιχείο. Επανήλθε στα χρέη των νοσοκομείων ύψους 2 δισ., ευρώ, τα οποία αφορούν στην περίοδο Μάρτης 2001 - Μάρτης 2004 και τα οποία δεν αποδέχτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση. Με δημαγωγικό τρόπο, προκειμένου να υποστηρίξει τη θέση ότι η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα, αρίθμησε αυτά της ανεργίας, των περιφερειακών ανισοτήτων, του υψηλού πληθωρισμού, του ελλείμματος που εμφανίζει το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών κλπ. Υποσχέθηκε και πάλι στήριξη των επιχειρηματιών, με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας, βελτίωση της παραγωγικότητας, ιδιωτική χρηματοδότηση έργων και υπηρεσιών, σύγκλιση των εισοδημάτων, των μισθών και των συντάξεων με το μέσο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Φταίει η θεσμική ανεπάρκεια...

Τη θεσμική θωράκιση του πολιτικού συστήματος απέναντι στα φαινόμενα της διαφθοράς και της διαπλοκής ζήτησε στη χτεσινή ομιλία του ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος. Σχολιάζοντας τη δημοσιονομική απογραφή το υπουργείο Οικονομίας τόνισε ότι «η οποία απογραφή και τα οποία στοιχειά δεν προσφέρονται ως άλλοθι είτε για την αθέτηση των προεκλογικών σας δεσμεύσεων, είτε για την εφαρμογή πολιτικής λιτότητας είτε για την απώθηση στο μέλλον προβλημάτων που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εντόπισε στη θεσμική ανεπάρκεια τα κύρια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας σημειώνοντας ότι «όπως είναι δομημένο και όπως λειτουργεί το πολιτικό σύστημα ο εκάστοτε πρωθυπουργός και η εκάστοτε κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να κάνει ό,τι θέλει χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο». Παράλληλα ανέφερε πως «σε κανένα επίπεδο δεν υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα που να εξισορροπούν αυτή την απόλυτη εξουσία» ζητώντας «να αλλάξουν οι δομές που επωάζουν και υποθάλπουν τα φαινόμενα της διαπλοκής, της αδιαφάνειας, της διαφθοράς και της εξαχρείωσης του δημόσιου βίου».

Παράλληλα, ο Ν. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ΕΕ υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ένα «πολιτικό παράδοξο» σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση: Μεγαλώνει η ΕΕ και ενισχύεται η οικονομική και νομισματική πολιτική αλλά μικραίνει το κοινωνικό πρότυπο και περιορίζεται το δημοκρατικό πρότυπο της Ευρώπης κάτω από την επιβολή της παγκοσμιοποίησης και του στρατηγικού δόγματος περί ασφάλειας των ΗΠΑ. Πρόσθεσε πως πρέπει «να αμφισβητηθούν τα σημερινά στερεότυπα του νεοφιλελευθερισμού και να διευρυνθούν με κοινωνικό περιεχόμενο η διαφάνεια και οι οικολογικές ποιότητες στη δημοκρατία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ