ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τους υποψήφιους

Μέχρι το τέλος της βδομάδας αναμένεται ο Γ. Παπανδρέου να ανακοινώσει το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι πληροφορίες, που αναφέρονται σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με σκοπό τη συγκρότηση χωριστού ψηφοδελτίου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια του μια λίστα περίπου 400 προσώπων, που προτάθηκαν ή αυτοπροτάθηκαν για το ευρωψηφοδέλτιο, διαμέσου της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο της ...«συμμετοχικής δημοκρατίας».

Ανάμεσα στους πιθανούς υποψήφιους, συγκαταλέγονται οι Π. Φασούλας, Π. Μπεγλίτης, Ν. Σηφουνάκης, Αλ. Ρόντος, Δ. Τσάτσος κ.ά. Πάντως, παρά τις προτάσεις και τις αυτοπροτάσεις, την τελική απόφαση θα πάρει ο Γ. Παπανδρέου.

Την ίδια στιγμή, πρώην βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ προσανατολίζονται στην ίδρυση νέου κόμματος. Μάλιστα, σε μερίδα του Τύπου, αναφέρθηκε ότι στις προσπάθειες για την ίδρυση του κόμματος πρωτοστατεί ο πρώην βουλευτής της Β` Αθηνών Θ. Κατσανέβας, ενώ σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόταση έγινε και στους Γ. Αρσένη και Αν. Πεπονή, οι οποίοι όμως αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους. Μάλιστα, υπήρξαν και δημοσιεύματα, που δήλωναν ότι το νέο κόμμα θα φέρει τον τίτλο Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κίνημα «ΔΗΣΟΚ».

Χτες το απόγευμα, πάντως, υπήρξε ανακοίνωση που υπέγραφε η Λίτσα Χατζοπούλου, η οποία δήλωνε εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΟΚ και δήλωνε ότι «το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κίνημα δεν έχει καμία σχέση με τον κ. Θεόδωρο Κατσανέβα, αλλά ούτε και με κανέναν άλλο πρώην ή νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ή οποιουδήποτε άλλου κόμματος». Μάλιστα, υποστήριζε ότι η συγκεκριμένη κίνηση «δημιουργήθηκε στις 5 Μάη 2004».

Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου, ξεκινώντας τις προεκλογικές του περιοδείες, θα βρεθεί αύριο στη Μεσσηνία. Στις ομιλίες του, στις συγκεντρώσεις και τις περιφερειακές συσκέψεις, ο Γ. Παπανδρέου καθ' όλη την προεκλογική περίοδο αναμένεται να προχωρήσει σε ακατάσχετη δημαγωγία και θα επιχειρήσει να εμφανίσει το «κοινωνικό πρόσωπο» του ΠΑΣΟΚ. Κάτι, άλλωστε, που κάνει κατά κόρον όλο το διάστημα μετά την ήττα του κόμματός του στις εθνικές εκλογές.

Και άλλες διαψεύσεις

Μετά τη διάψευση του διευθυντή του Τομέα Οικονομικών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γιάννη Κυριόπουλου, ότι συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, προστέθηκαν οι διαψεύσεις του ζωγράφου και ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ Σωτήρη Σόρογκα και του πρύτανη του ΕΜΠ Ανδρέα Ανδρεόπουλου, οι οποίοι δήλωσαν, επίσης, ότι δε συμμετέχουν στο συγκεκριμένο όργανο. Τα ονόματα και των τριών συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα που έδωσε το ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης...

ΔΙΑΜΑΧΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
Εξακολουθούν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά

Με νέες κινήσεις - λάδι στη φωτιά συνεχίζεται και από τις δύο πλευρές η διαμάχη Εκκλησίας της Ελλάδας και Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση εμφανίζεται «αισιόδοξη» ότι η πρωτοβουλία της θα έχει αίσιο τέλος.

Το περασμένο Σάββατο, δημοσιοποιήθηκαν επιστολές του πατριάρχη Βαρθολομαίου προς προς τους προκαθήμενους των Ορθόδοξων Εκκλησιών, με τις οποίες τους ενημερώνει ότι επέβαλε στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο τη «διακοπή κοινωνίας», γιατί προσπάθησε να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την αυθαίρετη ενσωμάτωση των επαρχιών του Οικουμενικού θρόνου (σ.σ. οι λεγόμενες «νέες χώρες») στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο μητροπολίτης Γουμενίσσης, ο οποίος δε μετείχε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, με χτεσινή γραπτή δήλωσή του διαμαρτύρεται για την απόφαση της ΔΙΣ που προειδοποιεί όσους απείχαν αδικαιολόγητα, ότι αν επιμείνουν θα εφαρμοστεί σχετική διάταξη του καταστατικού χάρτη που προβλέπει ως και αντικατάστασή τους. Ο μητροπολίτης, αφού δηλώνει ότι σέβεται το συνοδικό πολίτευμα λειτουργίας της Εκκλησίας, σημειώνει ότι οι μητροπολίτες δεν είναι υπάλληλοι της Συνόδου και ότι ο αρχιεπίσκοπος προβαίνει σε «αντιθεσμική συμπεριφορά», αφού κατά καιρούς φέρνει θέματα που δεν εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη και βρίσκει τους Συνοδικούς απροετοίμαστους. Αναφέρει επίσης ότι θεωρεί νόμιμες τις απουσίες των μητροπολιτών από τη ΔΙΣ, γιατί νομιμοποιούνται από τη διευρυμένη Σύνοδο του Πατριαρχείου που «εναπέθεσε τις Κανονικές (και τις εξ αυτών συνταγματικές και νομικές) συνέπειες της ομοφώνου πράξεώς της, εφόσον ανήκουμε στο δικό του Κανονικό κλίμα».

Αλλά και από το άλλο «στρατόπεδο» συνεχίστηκε ο «πόλεμος». Προχτές Κυριακή ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ο πατριάρχης Γεωργίας Ηλίας συλλειτούργησαν στη μητρόπολη Αθηνών, όπου ο δεύτερος «μνημόνευσε» μεταξύ άλλων και τους αναγνωρισμένους από το Πατριαρχείο Μόσχας αρχηγούς αυτοκέφαλων Εκκλησιών της Αμερικής και της Ιαπωνίας, τους οποίους όμως δεν αναγνωρίζει ο Οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος. Πάντως, Χριστόδουλος και Ηλίας απηύθυναν «εγκάρδιο χαιρετισμό» στο Βαρθολομαίο.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη. Μετά το τέλος της χτεσινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου είπε ότι συνεχίζεται η κυβερνητική πρωτοβουλία και ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι αυτή θα έχει αίσιο τέλος. Οσο για τις επιστολές του κ. Βαρθολομαίου, τις τοποθέτησε «πολύ προ», όπως είπε, της κυβερνητικής κυβερνητικής. Ομως οι επιστολές φέρουν ημερομηνία 9 Μάη 2004, δηλαδή μετά την επίσκεψη της υπουργού στο Φανάρι.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Με τα διακριτικά του ΣΥΝ το ψηφοδέλτιο

Αναγνωρίζοντας πως έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος, χρόνος που αναλώθηκε στις διαπραγματεύσεις με τις συνιστώσες του πάλαι ποτέ ΣΥΡΙΖΑ για τη διάσωση της συνεργασίας, κάτι που τελικά δεν επιτεύχθηκε, η ηγεσία του ΣΥΝ αρχίζει τώρα έναν αγώνα δρόμου για την κάλυψη του χαμένου εδάφους. Την ερχόμενη Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου ανακοινώνεται το ψηφοδέλτιο που θα φέρει τα διακριτικά του Συνασπισμού και μόνο, ενώ για την άμβλυνση των αρνητικών εντυπώσεων από την υπόθεση ΣΥΡΙΖΑ η ηγεσία του ΣΥΝ θα αναζητά ως την τελευταία στιγμή προσωπικότητα της ευρύτερης αριστεράς που να δεχτεί να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Αν κάτι τέτοιο δε σταθεί δυνατό τότε την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο Δ. Παπαδημούλης και έπεται ο Ν. Χουντής.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία» ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος ομολογεί για πρώτη φορά πως το θέμα της ηγεσίας θα είναι ανάμεσα σ' αυτά με τα οποία θα ασχοληθεί το τακτικό συνέδριο, όπου «θα υπάρξει και αξιολόγηση των προσώπων», ενώ σε ερώτηση σχετική με την προεδρία της Δημοκρατίας απαντά: «Η ιδέα της εκλογής αριστερού Προέδρου δεν είναι καινούρια. Με βάση αυτή είχαμε προτείνει την υποψηφιότητα του Λ. Κύρκου κατά την τελευταία προεδρική εκλογή. Δεν έχουμε λόγο να αλλάξουμε αυτή μας την τοποθέτηση», ενώ για το τι θα πράξει αν υπάρχει στο πρόσωπό του ευρύτερη συναίνεση, απαντά: «Είμαι πρόεδρος του ΣΥΝ και μάχιμος πολιτικός».

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Με όπλο τη συκοφαντία

Σε πλήρη διαστροφή των θέσεων του ΚΚΕ προχώρησε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος του ΣΥΝ, με συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη». Ανέφερε πως το ΚΚΕ προτείνει «αναδίπλωση και περιχαράκωση στα εθνικά σύνορα», πως «το ΚΚΕ δίνει μάχες οπισθοφυλακής και χαρακωμάτων» και πως «έχει οδηγηθεί σε έναν αμυντικό συντηρητισμό».

Φαίνεται πως έτσι τον βολεύει να λέει. Γιατί έτσι συνεχίζει τη συκοφαντική επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ. Και παράλληλα την προσπάθεια συγκάλυψης της ευθύνης του κόμματός του στις μέχρι σήμερα δραματικές επιπτώσεις που συσσωρεύτηκαν στις πλάτες των λαών της Ευρώπης και φυσικά της χώρας μας ως αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της ΕΕ και των Συνθηκών μέσα από τις οποίες συμφωνήθηκαν, υπαγορεύτηκαν και επιβλήθηκαν.

«

Εμείς πιστεύουμε πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις που είναι αντίθετες με την πρόσδεση της ΕΕ στο άρμα της αμερικανικής ηγεμονίας, που είναι αντίθετες στον νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα των οικονομικών και κοινωνικών επιλογών της ΕΕ και στο συγκεκριμένο Ευρωσύνταγμα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά και την κριτική που γίνεται στο κόμμα του. Δηλαδή πως στηρίζει την ανάδειξη της ΕΕ ως αντίπαλο δέος απέναντι στις ΗΠΑ, συγκαλύπτοντας πως αποτελεί τον έτερο ιμπεριαλιστικό πόλο. Και επιβεβαιώνοντας την υποκριτική πολιτική του, αφού κατατάσσει το ΣΥΝ στις δυνάμεις που είναι αντίθετες στον νεοφιλελευθερισμό, ενώ στήριξε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που επιβάλλει τη νεοφιλελεύθερη διαχείριση και δεν καταψήφισε τη Συνθήκη του Αμστερνταμ που επέβαλε το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Αριστερό κόμμα δεν είναι όποιο μόνο το δηλώνει. Αυτό πρέπει να αποδεικνύεται από τις θέσεις του», πρόσθεσε ο Ν. Κωνσταντόπουλος. Και εμείς απλά συμφωνούμε με τη διαπίστωση.

«Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα της Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη που ζητά αποδέσμευση από την ΕΕ και διάλυσή της και ισχυρίζεται ότι αυτό είναι και προοδευτικό», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Του θυμίζουμε ορισμένα από τα κόμματα της Ευρώπης που έχουν ταχθεί υπέρ της αποδέσμευσης, όπως π.χ. από τη Δανία το «Μέτωπο ενάντια στην ΕΕ», από τη Σουηδία το Αριστερό Κόμμα, το ΚΚ, η «Συσπείρωση Ενάντια στην ΕΕ» κλπ., μήπως τελικά πάψει να διαστρέφει την αλήθεια.

Οσο για την καταγγελία - απειλή πως το ΚΚΕ «αντί να εργάζεται για την ενότητα της Αριστεράς, εμμένει στις επιθέσεις εναντίον του ΣΥΝ, οι οποίες δεν μπορεί πλέον να μένουν αναπάντητες, γιατί αγγίζουν τα όρια της συκοφαντίας», τον παραπέμπουμε να εξετάσει με προσοχή τις παλινωδίες του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ και τις δηλώσεις των μέχρι πρότινος συμμάχων του και του θυμίζουμε πως στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί...


Α. Α.

Συνάντηση με τον Γ. Ομήρου

Με τον επικεφαλής του ΚΙΣΟΣ - ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου, συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τη ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ και υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, η Αλ. Παπαρήγα επανέλαβε τη θέση του Κόμματος για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, για Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη, δικοινοτική, διζωνική Ομοσπονδία, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις και ξένες βάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ