ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις, μάχες και συνεχιζόμενες αποκαλύψεις

Από το χώρο της έκρηξης

Associated Press

Από το χώρο της έκρηξης
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τον φερόμενο ως «σύνδεσμο» της «Αλ Κάιντα» στο Ιράκ, τον Ιορδανό Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, ανακάλυψαν, πάλι, τα κατοχικά στρατεύματα, αυτή τη φορά πίσω από το σχεδιασμό της χτεσινής επίθεσης αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο που στοίχισε τη ζωή του προεδρεύοντος του Κυβερνητικού Συμβουλίου. Η επίθεση σημειώθηκε στην είσοδο της περιμέτρου του κατοχικού στρατηγείου στη Βαγδάτη και εκτός από τον Αμπντέλ Ζαχράια Οτμάν ή Εζεντίν Σαλίμ, σκοτώθηκαν άλλοι 9 άνθρωποι. Ο Σαλίμ ήταν σιίτης και επικεφαλής του ισλαμικού κόμματος Ντάουα στη Βασόρα.

Τη θέση του κατέλαβε ο σουνίτης Γάζι Ατζίλ αλ Γιαουάρ, εκπρόσωπος της μεγάλης φυλής Σαμάρ, από τη Μοσούλη, ο οποίος, κανονικά, θα αναλάμβανε την προεδρία του Συμβουλίου τον επόμενο μήνα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο αλ Γιαουάρ υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο δε θα παρεκκλίνει από το στόχο της «παραλαβής της εξουσίας» στις 30 Ιούνη. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η άγνωστη, μέχρι χτες, οργάνωση «Αραβικό Κίνημα Αντίστασης».

Τη δολοφονία του Σαλίμ καταδίκασε σειρά κυβερνήσεων, με τη Μόσχα να επισημαίνει την ανάγκη «αλλαγής του μοντέλου εξουσίας στο Ιράκ» και το Παρίσι να επαναλαμβάνει την επωδό της «πολιτικής λύσης». Ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ, όπως και η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, αρκέστηκαν να ξαναμιλήσουν περί «εχθρών του οράματος της δημοκρατίας και της ελευθερίας του Ιράκ» και να διαβεβαιώσουν ότι «δε θα πτοηθούν».

Την ίδια στιγμή, στο νότιο Ιράκ συνεχίζονται οι σκληρές μάχες ανάμεσα σε μαχητές του Μουκτάντα Σαντρ και σε κατοχικές δυνάμεις. Τα ιταλικά στρατεύματα εγκατέλειψαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα, βάση τους στη Νασιρίγια, εν μέσω σφοδρών μαχών, την οποία ανακατέλαβαν αργά χτες. Σύμφωνα με ιρακινές νοσοκομειακές πηγές, σκοτώθηκαν 16 Ιρακινοί και 1 Ιταλός καραμπινιέρος και τραυματίστηκαν άλλοι 26 Ιρακινοί.

Επίσης, πληροφορίες από τα πολωνικά στρατεύματα ανέφεραν, χτες βράδυ, ότι μαίνονταν σκληρές μάχες στην Καρμπάλα, και εκτιμούσαν ότι οι νεκροί Ιρακινοί μαχητές έφθαναν τους 30. Υπό αυτές τις συνθήκες, σχεδόν απαρατήρητη πέρασε η είδηση της απελευθέρωσης των 2 Ρώσων ομήρων που κρατούνταν από την περασμένη βδομάδα.

Αποκαλύψεις για βασανιστήρια και... «όπλα»

Σε γνώση, πιθανότατα, ακόμη και του Λευκού Οίκου γίνονταν τα βασανιστήρια των Ιρακινών κρατουμένων στο Ιράκ, που είχαν συστηματικότητα. Αυτό υποστηρίζει το εβδομαδιαίο αμερικανικό περιοδικό «Νιου Γιόρκερ», το οποίο επέμεινε στη δημοσιοποίηση νέων στοιχείων και φωτογραφιών. Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι ο ίδιος ο Ντόναλντ Ράμσφελντ είχε εγκρίνει μυστικό πρόγραμμα βασανισμών κρατουμένων από αμερικανικά στρατεύματα ή αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, «σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου», συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ. Το Πεντάγωνο δεν είχε, μέχρι χτες βράδυ, σχολιάσει τα νέα αυτά στοιχεία.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος των κατοχικών στρατευμάτων στο Ιράκ, Μαρκ Κίμιτ, ανακοίνωνε χτες ότι εντοπίστηκε και ανατινάχτηκε με ελεγχόμενη έκρηξη μία νάρκη η οποία περιείχε ελάχιστη ποσότητα νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν. Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται ο εντοπισμός κάποιου από τα πολυσυζητημένα «απαγορευμένα όπλα», για τα οποία υποτίθεται ότι έγινε η εισβολή.

Παρ' όλα αυτά, τόσο ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, όσο και ο αρμόδιος Αμερικανός, Ντέιβιντ Κέι, υποβάθμισαν το εύρημα και μίλησαν για «κάποιο ξεχασμένο βλήμα». Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση Κίμιτ, ο Κόλιν Πάουελ, μιλώντας σε εκπομπή του NBC, παραδεχόταν ότι οι πληροφορίες της CIA, πριν τον πόλεμο, για το ιρακινό οπλοστάσιο ήταν «ορισμένες φορές σκόπιμα παραπλανητικές».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντίστροφη μέτρηση ισοπέδωσης της Ράφα

Για άλλη μια φορά, ο ισραηλινός στρατός σκορπά την καταστροφή

Associated Press

Για άλλη μια φορά, ο ισραηλινός στρατός σκορπά την καταστροφή
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΦΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Ισραηλινά τανκς, θωρακισμένα οχήματα και εκσκαφείς έχουν αποκλείσει, από χθες το πρωί, τον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, κλείνοντας τον τελευταίο δρόμο διαφυγής που είχε απομείνει στους κατοίκους της.

Οσοι δεν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, έσπευδαν, χθες, να αναζητήσουν καταφύγιο στις 400 πρόχειρες σκηνές που έστησε, την περασμένη βδομάδα, η Υπηρεσία Αρωγής των Παλαιστινίων Προσφύγων, του ΟΗΕ, μεταφέροντας μαζί τους ό,τι μπορούσε να μετακινηθεί από το νοικοκυριό τους. Σποραδικά πυρά ακούγονταν σε διάφορα σημεία του καταυλισμού.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του ισραηλινού ΓΕΣ, Μοσέ Γιααλόν, που ενημέρωσε την Κυριακή το υπουργικό συμβούλιο, θα κατεδαφιστούν εκατοντάδες σπίτια, αρχής γενομένης από εκείνα που βρίσκονται κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα. Ο υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, ξεκαθάριζε ότι ο ισραηλινός στρατός θα επιμείνει στις επιχειρήσεις του. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, με έναν εκπληκτικό ελιγμό, αναίρεσε, πριν καν περάσει ένα 24ωρο, απόφασή του, που απαγόρευε τις κατεδαφίσεις.

Η Υπηρεσία Αρωγής των Παλαιστινίων προσφύγων ανακοίνωσε ότι, μόνο την τελευταία βδομάδα, έχουν κατεδαφιστεί στη Ράφα περισσότερα από 100 σπίτια, ενώ από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, στη Ράφα, έχουν κατεδαφιστεί περισσότερα από 1.800 σπίτια, αφήνοντας αστέγους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πίτερ Χάνσεν καταδίκασε τη «συλλογική τιμωρία» που εφαρμόζει το Ισραήλ. Την αντίθεσή τους εξέφρασαν και οι ΥΠΕΞ της ΕΕ, που ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό των επιχειρήσεων.

Κορέι - Ράις, άνευ αποτελέσματος

Η Π. Αρχή χαρακτήρισε «εθνοκάθαρση» τα σχέδια των κατεδαφίσεων. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, που βρίσκεται στο Βερολίνο, ζήτησε από την Κοντολίζα Ράις, με την οποία συναντήθηκε χθες, να παρέμβει ο Λευκός Οίκος, προκειμένου να αποτραπούν τα ισραηλινά σχέδια.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος αρκέστηκε να παραδεχτεί ότι πρόκειται για «ένα ανησυχητικό θέμα που χρήζει συζήτησης» και συμπλήρωσε ότι «οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει το Ισραήλ ότι ορισμένες πράξεις του δε δημιουργούν θετική ατμόσφαιρα». Επιπλέον, άσκησε νέες πιέσεις στους Παλαιστινίους να ελέγξουν την τρομοκρατία και υπεράσπισε, εκ νέου, το σχέδιο «απεγκλωβισμού» από τη Λωρίδα της Γάζας, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις ισραηλινές βλέψεις για μόνιμη κατοχή κομματιών της Δ. Οχθης.

Αλλεπάλληλα πλήγματα και ισραηλινή διαδήλωση

Επί τρεις συνεχόμενες νύχτες, ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν στόχους στην πόλη της Γάζας, ανάμεσα στους οποίους είναι τα γραφεία της «Φατάχ», του «Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», μιας εφημερίδας της «Χαμάς» και άλλα. Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν θύματα, επειδή οι επιθέσεις έγιναν νύχτα, αλλά σημειώθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές.

Το βράδυ της Κυριακής, 3 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, προσπαθώντας, όπως υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός, να βγουν από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι σοροί τους παραδόθηκαν, χθες, στις παλαιστινιακές αρχές. Χθες το πρωί, άλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια εισβολής στο χωριό Σιλουάντ, κοντά στη Ραμάλα. Τις τελευταίες μέρες, έχουν σκοτωθεί συνολικά 13 Ισραηλινοί και 29 Παλαιστίνιοι.

Οι μεγάλες απώλειες του ισραηλινού στρατού μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα έχουν προκαλέσει τεράστια αντίδραση στην ισραηλινή κοινή γνώμη και εκτιμάται ότι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην τεράστια συμμετοχή που είχε η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο, στο Τελ Αβίβ. Μετά από αλλεπάλληλες συνεννοήσεις, καθώς οι διοργανωτές διαφωνούσαν σε αρκετά σημεία, κοινό σύνθημα ήταν το αίτημα αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας. Υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περισσότερα από 100.000 άτομα.

ΠΑΤΡΑ
Μόνη υπερδύναμη οι λαοί

Εκδήλωση της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ με ομιλητή τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Κόμματος Θ. Παφίλη

«Στις 13 Ιούνη ο λαός της χώρας πρέπει να πει ένα μεγάλο ΟΧΙ στην Ευρώπη του ιμπεριαλισμού. Το ΟΧΙ αυτό θα αποτελέσει ταυτόχρονα ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης των λαών κατά των κυβερνήσεών τους, που παρά τη θέλησή τους εξαπολύουν άδικους πολέμους ενάντια στους λαούς της Γης για να εξυπηρετήσουν την ολιγαρχία του πλούτου».

Αυτό τόνισε χτες από την Πάτρα, ο Θανάσης Παφίλης, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ στην πλ. Τριών Συμμάχων, με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου, ιδιαίτερα νεολαίας και μετατράπηκε σε βήμα καταγγελίας στις φρικαλεότητες, των βασανιστηρίων και του εξευτελισμού του ιρακινού λαού από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κατοχής.

Ενα βήμα από όπου η Κατερίνα Κορυφίδου, φοιτήτρια των ΑΕΙ, ο Διονύσης Καρατζάς, ποιητής και ο Αγγελος Βλαχάκης, Μακρονησιώτης κομμουνιστής, κατήγγειλαν μέσα από τα ποιήματα και τους σύντομους χαιρετισμούς τους το αποκρουστικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού και κάλεσαν τους λαούς όπου Γης να ξεσηκωθούν ενάντια στη νέα βαρβαρότητα.

Στην ομιλία του ο Θανάσης Παφίλης σημείωσε πως «μέσα από την κάλπη πρέπει να βγει ένα ισχυρό μήνυμα καταδίκης της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης που έπνιξε στο αίμα το λαό της Γιουγκοσλαβίας, που συμμετείχε στο πλάι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ονομαζόμενη αντιτρομοκρατική εκστρατεία, που πρώτα της θύματα είχε το λαό του Αφγανιστάν και του Ιράκ».

Υπογράμμισε πως πρέπει «να καταδικαστεί η πολιτική απειλών και τρομοκράτησης των λαών και χωρών, όπως η Κούβα, η Συρία, η ΛΔ της Κορέας, η οποία προέρχεται και εφαρμόζεται από τη Μαύρη Συμμαχία ΗΠΑ - ΕΕ. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχάσει ο ελληνικός λαός τη νομιμοποίηση του πολέμου και της κατοχής του Ιράκ από τη Σύνοδο Κορυφής της Αθήνας, όπου οι 25 χαιρέτισαν την κατοχή του Ιράκ και τη χαρακτήρισαν σαν νέα εποχή δημιουργίας και ελευθερίας για το λαό του. Δεν πρέπει να ξεχάσει ο λαός μας πως ευρωπαϊκά στρατεύματα παίρνουν μέρος στην κατοχή του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της πρώην Γιουγκοσλαβίας, της ΛΔ του Κογκό. Δεν πρέπει να ξεχνά ο λαός μας πως Ευρωπαίοι "Ράμπο" πρωταγωνιστούν στις σφαγές των λαών της Αφρικής. Πιστή σε αυτή τη βάρβαρη τακτική, μέσα από την πρόσφατη ψήφιση του άρθρου 42 του Ευρωσυντάγματος, θεσμοθετούν τον προληπτικό πόλεμο και μέσα στις ίδιες τις χώρες της ΕΕ».

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος σε όλο το λαό της χώρας και ιδιαίτερα σε αυτούς που έκαναν ένα βήμα παραπάνω στην αντιιμπεριαλιστική τους δράση, τόνισε πως «η ενίσχυση του ΚΚΕ αποτελεί ψήφο φιλειρηνικής συνείδησης. Η πολιτική επιλογή όλων εκείνων που κατέβηκαν στους δρόμους κατά του πολέμου ενάντια στο Ιράκ, κατά της επιθετικής πολιτικής που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, δεν μπορεί παρά να είναι κόκκινη. Δεν είναι δυνατόν ο ελληνικός λαός, που σύσσωμος σχεδόν τάχθηκε κατά των άδικων και βρώμικων πολέμων, να επιβραβεύει στην κάλπη τα κόμματα εκείνα που στήριξαν αυτές τις εγκληματικές επιλογές» και κατέληξε: «Το αποκρουστικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού δε διορθώνεται, δεν εξωραΐζεται, αλλά ανατρέπεται».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και με κυρίαρχο σύνθημα «στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί» κατέληξε στο βρετανικό προξενείο.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
«Μετακίνηση» πεζοναυτών στο Ιράκ

ΣΕΟΥΛ.--

Η «γεωπολιτική» αναδιάταξη των Αμερικανών πεζοναυτών που εδρεύουν σε βάσεις της νοτιοανατολικής Ασίας εισέρχεται στο στάδιο της εφαρμογής. Χτες, ο Στιβ Χάρντλεϊ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ Τζ.Ου. Μπους, ανακοίνωσε στον υπουργό Εξωτερικών της Ν. Κορέας Μπαν Κι-μουν, τη «μετακίνηση» στο Ιράκ έως και 4.000 Αμερικανών πεζοναυτών από βάσεις των ΗΠΑ στην Κορεατική Χερσόνησο.

Οι 4.000 θα είναι από τη (δύναμης 14.000 πεζοναυτών) Δεύτερη Μεραρχία Πεζικού που εδρεύει κοντά στη μεθόριο Νότιας και ΛΔ Κορέας. Σύμφωνα με άλλους ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους, η μετακίνηση των 4.000 θα ξεκινήσει στα τέλη του καλοκαιριού...

Η εξέλιξη φαίνεται πως δρομολογήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της Σεούλ, που το ίδιο 24ωρο ανακοίνωσε πως το σχέδιο αποστολής 3.600 Νοτιοκορεατών στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ δε θα επηρεαστεί από την αναδιάταξη των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα...

ΣΦΕΑ
Καταγγέλλονται ΗΠΑ - Μ. Βρετανία για τα εγκλήματα

Να καταδικάσει η Ελληνική Βουλή τα βασανιστήρια και τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ και όπου αλλού εφαρμόζονται. Αυτό ζητά με ψήφισμά της συνέλευσης των μελών του που έγινε, προχτές την Κυριακή, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, τονίζοντας: «Είναι αυτό και χρέος στην πρόσφατη ιστορία του λαού μας, στην αντίσταση στην επτάχρονη δικτατορία που βίωσε ανάλογες καταστάσεις με τους ίδιους ηθικούς αυτουργούς των εγκλημάτων που συντελούνται σήμερα στο Ιράκ».

Οι Αντιστασιακοί του ΣΦΕΑ 1967-'74 εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τα βασανιστήρια αυτά και καταγγέλλουν «τις κυβερνήσεις ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας και τους συμμάχους τους ως ηθικούς αυτουργούς των εγκλημάτων στο Ιράκ» για να κάμψουν την αντίσταση του ιρακινού λαού στα κατοχικά στρατεύματα. Και καλούν σε παγκόσμια κινητοποίηση για την αποχώρηση των κατακτητών.

Μπους καλεί Πούτιν;

Μυστικό μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου στο Ρώσο ομόλογό του

Μυστικότητα επικρατεί γύρω από τα αποτελέσματα των συνομιλιών της συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Κοντολίζας Ράις με τη ρωσική πολιτική ηγεσία το περασμένο Σάββατο. Συγκεκριμένα, η Κ. Ράις συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, τον επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου και τέλος και με τον ίδιο τον Ρώσο Πρόεδρο Β. Πούτιν.

Τα δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου κάνουν λόγο για προσπάθεια των ΗΠΑ να πείσουν την ηγεσία του Κρεμλίνου να εμπλακεί ενεργά στην κατοχή του Ιράκ. Μάλιστα, όπως γράφει η «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», επιδιώκουν μέχρι και την αποστολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Ωστόσο, οι επίσημες ρωσικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών επιμένουν πως στις συνομιλίες η Ρωσία επανέλαβε τη γνωστή θέση της σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ και την ανάγκη άμεσης αποχώρησης των δυνάμεων κατοχής, αλλά και την άμεση παράδοση της εξουσίας στους Ιρακινούς. Ομως, ανεπίσημες πηγές σε διάφορα ρωσικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «παζάρι» μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, στο οποίο φαίνεται η Μόσχα να μπορεί να συμφωνήσει στη μετονομασία των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων σε «ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ», με αντάλλαγμα την ενίσχυση του πολιτικού και στρατιωτικού ρόλου της Ρωσίας στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ και την οικονομική ανάμειξή της στην «ανασυγκρότηση» του Ιράκ.

Να σημειωθεί ότι το σχετικό ρωσο - αμερικανικό «αλισβερίσι» γίνεται λίγες μέρες πριν τη νέα διμερή «συνάντηση κορυφής» της ΕΕ με τη ρωσική ηγεσία, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της βδομάδας στη Μόσχα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ