ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάη 2004
Σελ. /40
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ»

Ο λαός μπορεί και πρέπει να αντισταθεί στην επέλαση των μεταλλαγμένων και τις πολυεθνικές τους, που με τη βούλα και της ΕΕ θα πλημμυρίσουν τις αγορές και τα σπίτια μας, στο όνομα, δήθεν, της επίλυσης του επισιτιστικού προβλήματος. Μπορεί να αντισταθεί, μέσα από την ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος υπεράσπισης του λαϊκού δικαιώματος στην ασφαλή διατροφή, της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το μήνυμα - κάλεσμα αναδείχτηκε μέσα από την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση, που απέκτησε ιδιαίτερη επικαιρότητα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με τον εντοπισμό επιμολυσμένων σπόρων σε καλλιέργειες καλαμποκιού στη Μακεδονία, και την απόφαση της ΕΕ να επιτρέψει την εισαγωγή μεταλλαγμένων, εκφράστηκε η ανησυχία του λαού και των φορέων του για το νέο εφιάλτη, που έρχεται στο όνομα της εξυπηρέτησης των υπερκερδών των πολυεθνικών.

Η αίθουσα του «Ηλέκτρα Παλάς» γέμισε ασφυκτικά από τους απλούς πολίτες, τη νεολαία, και τους εκπροσώπους εργατικών συνδικάτων, συνεταιρισμών, επιστημονικών φορέων, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πανεπιστημιακούς δασκάλους, που με την παρουσία τους και με τις παρεμβάσεις τους ανέδειξαν τη σημαντικότητα του προβλήματος, αλλά και την απόφασή τους να δράσουν.

Τα άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Ηλίας Γκουτζιγιάννης, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Στο πάνελ της συζήτησης, συμμετείχαν ο Γιάννης Πατάκης ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο Γιάννης Σφυρής υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ. Κεντρικοί εισηγητές ήταν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Κώστας Δρούτσας πρόεδρος του ΙΝΚΑ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μικρό «τσιμπούσι» που στήθηκε έξω, στο πλακόστρωτο της Αριστοτέλους. Από τον πάγκο τροφοδοσίας μοιράζονταν κρασί και τσίπουρο, ελιές και ντομάτες, παραγωγής απαλλαγμένης από τα μεταλλαγμένα των πολυεθνικών.


ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Κίνδυνος για το περιβάλλον η ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος

Motion Team

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή εναντιώθηκε στη χρησιμοποίηση των μεταλλαγμένων στη γεωργία και στα τρόφιμα και καταψήφισε την απελευθέρωση των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών(ΓΤΟ). Αντίθετα τα κόμματα που εκπροσωπούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των πολυεθνικών στη χώρα μας, όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, υπερψήφισαν ολόκληρο το νομοθετικό πλαίσιο για την απελευθέρωσή τους. Και την ίδια ώρα κορυφαία στελέχη τους, υπερψηφίζουν, υποκριτικά, ψηφίσματα για την απαγόρευση των μεταλλαγμένων», σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Κόμματος για τις ευρωεκλογές.

«Αυτή η θέση του ΚΚΕ, σε καμία περίπτωση δε σημαίνει συνολική αντίθεση στην εξέλιξη της επιστήμης, της βιολογίας και της γενετικής μηχανικής, η οποία μπορεί να συμβάλλει στην επιστημονική κατανόηση σημαντικών ζητημάτων, αλλά και στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων του ανθρώπου, ειδικά στις περιπτώσεις που η εφαρμογή της είναι εξατομικευμένη και δεν υπάρχουν κίνδυνοι διάχυσης στο περιβάλλον», διευκρίνισε ο Θανάσης Παφίλης.

Και συνέχισε: «Επειδή το επισιτιστικό πρόβλημα είναι κοινωνικό - πολιτικό, το ΚΚΕ καταψήφισε όλες τις οδηγίες και τους κανονισμούς, και έκανε ό,τι μπορούσε στο μαζικό κίνημα για να αποτρέψει την εφαρμογή τους. Το ΚΚΕ πιστεύει ότι το επισιτιστικό πρόβλημα που αποτελεί το βασικό επιχείρημα των πολυεθνικών για τη χρησιμοποίηση των ΓΤΟ στη γεωργία, μπορεί να λυθεί με ριζικές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, στο επίπεδο της εξουσίας και όχι με την εναπόθεσή του στα χέρια των μονοπωλίων. Από τη φύση τους τα μονοπώλια χρησιμοποιούν κάθε τεχνολογία και τη γενετική μηχανική με κριτήριο τη μεγιστοποίηση του κέρδους, η υλοποίηση του οποίου είναι αντίθετη με τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων, είναι αντίθετη με την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.


Motion Team

Οσο αυτές οι αλλαγές, από διάφορες κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις και κινήματα, αναβάλλονται για το αόριστο μέλλον, με διάφορες προφάσεις ή αυταπάτες ή θεωρούνται αχρείαστες επειδή τάχα μπορούν να υπάρχουν έγκαιροι και αποτελεσματικοί έλεγχοι, η δημόσια υγεία θα υπονομεύεται, το περιβάλλον θα υποβαθμίζεται, το επισιτιστικό πρόβλημα θα διαιωνίζεται και θα οξύνεται και οι οποιοδήποτε έλεγχοι θα είναι λειψοί και αναποτελεσματικοί. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις θα λειτουργούν σαν άλλοθι για να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση και τα διλήμματα, ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην όποια τεχνολογία, θα είναι ψευτοδιλήμματα, επειδή συνειδητά παραβλέπουν σε ποιες κοινωνικές σχέσεις χρησιμοποιούνται αυτές οι τεχνολογίες, από ποιους και για ποια συμφέροντα.

Οσο το κέρδος αποτελεί το κριτήριο της ανάπτυξης και της παραγωγής, ο κίνδυνος για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία θα είναι υπαρκτός όχι μόνο από τη χρησιμοποίηση των ριψοκίνδυνων τεχνολογιών, αλλά και των πιο φιλικών προς το περιβάλλον.

Ακόμα και η βιολογική γεωργία αν ποδηγετηθεί από τις πολυεθνικές, μπορεί να οδηγήσει στη μαζική παραγωγή διαφόρων μικροοργανισμών για την καταπολέμηση των εχθρών και ασθενειών των φυτών που θα αποτελέσουν το νέο οπλοστάσιο της βιολογικής γεωργίας, κάτι παρόμοιο με το οπλοστάσιο των φυτοφαρμάκων της λεγόμενης χημικής γεωργίας.

Γι' αυτό η πάλη κατά της ασυδοσίας των πολυεθνικών μπορεί να αποτρέψει ορισμένες άμεσες αρνητικές συνέπειες και να κάνει πιο αποτελεσματικούς τους οποιουσδήποτε ελέγχους, μόνο αν εντάσσεται στην πάλη για ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Και αυτό γιατί στο σοσιαλιστικό σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθούν ορθολογικά όλες οι παραγωγικές δυνάμεις και οι οποιοδήποτε έλεγχοι να είναι έγκαιροι, ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί, επειδή κριτήριο της παραγωγής δε θα είναι το κέρδος, αλλά το κοινωνικό όφελος, η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Το ΚΚΕ πιστεύει ότι η χρησιμοποίηση των μεταλλαγμένων στη Γεωργία και στα Τρόφιμα, όπως και το γενικότερο διατροφικό πρόβλημα αποτελούν βασικό στοιχείο του τρόπου αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης.

Γι' αυτό το διατροφικό πρόβλημα θα πρέπει να αποτελεί βασικό αντικείμενο του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και του προοδευτικού αγροτικού κινήματος, που η γνώμη του για τον τρόπο παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, μιας και είναι οι άμεσοι φορείς, θα πρέπει να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα», σημείωσε. Και κατέληξε δηλώνοντας πως στο πλαίσιο της παραπάνω λογικής, «τα στελέχη, τα μέλη και οι οπαδοί του ΚΚΕ, μέσα από το ταξικό, εργατικό κίνημα, το προοδευτικό αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, άλλες επιστημονικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήματα, κάνουν ό,τι μπορούν για την ανάπτυξη ενός μαζικού λαϊκού κινήματος, το οποίο μαζί με την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων θα αναδεικνύει τις πραγματικές τους αιτίες και θα παλεύει για ριζικές προοδευτικές, κοινωνικές αλλαγές, που εκτός από τα κριτήρια παραγωγής θα αλλάζουν και τα καταναλωτικά διατροφικά πρότυπα, για την εξασφάλιση υγιεινών τροφίμων σε όλους τους λαούς της Γης».


ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΟΥΤΣΑΣ
Θα κινδυνεύσουν τα παιδιά μας, ο πλανήτης ολόκληρος

«Ολοι εμείς στο τέλος του περασμένου αιώνα ζήσαμε τους διατροφικούς εφιάλτες των τρελών αγελάδων, των διοξινών με τα κοτόπουλα Βελγίου, τα ορμονούχα κρέατα, τα νοθευμένα κρασιά της Ισπανίας και Ιταλίας κ.λπ. Κοινή συνισταμένη όλων αυτών, ο ακόρεστος πόθος για όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη όχι των μικροπαραγωγών, αλλά των μεγάλων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων που εμπλέκονται στην παραγωγή και εμπορία τροφίμων», ανέφερε ο Κώστας Δρούτσας, πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Μακεδονίας (ΙΝΚΑ) και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Πρόσθεσε πως το θέμα των μεταλλαγμένων είναι θέμα επιστημονικό - ηθικό - περιβαλλοντολογικό - οικονομικό και προπάντων πολιτικό και εξήρε την τόλμη του ΚΚΕ, που είκοσι μέρες πριν από τις ευρωεκλογές συζητά τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον Ευρωπαίο εργαζόμενο πολίτη.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο νέο κανονισμό της ΕΕ για την κυκλοφορία των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, που, όπως είπε, «άνοιξε την πόρτα για την εισβολή τους και στη χώρα μας. Βάσει αυτού του κανονισμού, εφόσον ένα τέτοιο προϊόν λαμβάνει έγκριση από κάποια εθνική υπηρεσία, θα εξασφαλίζει άδεια για μια δεκαετία και στα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ. Ηδη, από τις 19 του Μάη, εδόθη η άδεια για την κυκλοφορία του αραβοσίτου ΒΤ 11 ελβετικής προέλευσης και αναμένεται η χορήγηση άδειας για άλλα 30 προϊόντα».

Εξάλλου, σημείωσε πως το 75% των Ελλήνων πολιτών έχουν σαφή αντίρρηση για την κυκλοφορία και οπωσδήποτε για την κατανάλωση μεταλλαγμένων προϊόντων. «Οι κίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον είναι τεράστιοι και γίνονται τραγικά μεγάλοι, αν αναλογιστούμε ότι λείπουν οι υποδομές για τον έλεγχο των επιπτώσεών τους.

Είναι προφανές ότι η διαδικασία που θα ακολουθείται για την έγκριση ενός τροποποιημένου προϊόντος σε μια χώρα - μέλος, ευνοεί την άσκηση τρομακτικών πιέσεων από τις πολυεθνικές προς κάθε υπάλληλο που ενσυνείδητα θα προσπαθήσει να κάνει τη δουλιά του, ενώ από πρακτική άποψη σε όλες σχεδόν τις χώρες και προπαντός στην Ελλάδα δεν υπάρχει η απαιτούμενη υποδομή για την παρακολούθηση των παραβιάσεων και την αξιόλογη ανάλυση των επιπτώσεων σε καταναλωτές και περιβάλλον», πρόσθεσε ο Κ. Δρούτσας.

«Το να δημιουργήσουμε νέες ποικιλίες για καλύτερες αποδόσεις, ήταν η επικρατούσα άποψη για πολλά χρόνια στην αγροτική παραγωγή. Ομως, ήρθαμε σε ένα σημείο, που η ποσότητα ήταν πιο σημαντική από την ποιότητα. Οι ποικιλίες με τις μεγάλες αποδόσεις δεν υστερούν μόνο στη γεύση από τις παραδοσιακές, αλλά και στη διατροφική αξία. Είναι κάπως ειρωνικό να ακούει κανείς τους μεγαλοπαραγωγούς τροφίμων να λένε ότι βασίζονται πια στη γενετική μηχανική για να δώσουν πίσω τη γεύση στο προϊόν, αντί να προβληματιστούν για να δουν πάλι τις παραδοσιακές καλλιέργειες (όσες έχουν μείνει).

Αν και σήμερα λίγες γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες έχουν πάρει έγκριση και κυκλοφορούν, οι τάσεις δείχνουν (αν δε συμβεί κάτι συναρπαστικό) ότι τα επόμενα 5 - 8 χρόνια τα περισσότερα φυτά που προορίζονται για κατανάλωση θα έχουν τροποποιηθεί με αυτήν την τεχνολογία. Και δε μιλάμε για κοινά, όπως σόγια ή καλαμπόκι, αλλά και για τα κοινά φρούτα και κηπευτικά, όπως μήλα, φράουλες, πατάτες και πολλά άλλα», προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ.

Παρουσιάζοντας την πρόταση του καταναλωτικού κινήματος, σημείωσε: «Για εκείνους από μας που δε θέλουν να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο τροφικό πείραμα, θα είναι πολύ δύσκολο. Η μόνη λύση διαφαίνεται να είναι η βιολογική γεωργία. Ηδη η Γ.Τ. σόγια και το Γ.Τ. καλαμπόκι έρχονται προς καλλιέργεια από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη. Ενα μποϊκοτάζ από πλευράς καταναλωτών στα προϊόντα που περιέχουν παραπροϊόντα Γ.Τ. σόγιας ή καλαμποκιού μοιάζει δύσκολο, αλλά προς το παρόν είναι η μόνη λύση.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι δεν είμαστε τώρα μπροστά σε μια κρίση, όπως η χημική ρύπανση του περιβάλλοντος ή άλλα προβλήματα, όπως η επιδημία της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών. Εάν αφήσουμε να συμβεί γενετική ρύπανση στο έδαφός μας, στις καλλιέργειές μας, στα ζώα μας και στους συγγενείς οργανισμούς, ίσως δε θα είναι τόσο απλό να αφήσουμε μερικά χρόνια να καθαριστεί το περιβάλλον, όπως συνηθίζουμε να κάνουμε μέχρι τώρα.

Θα κινδυνεύσουν τα παιδιά μας, ο πλανήτης ολόκληρος για χρονικό διάστημα, που δεν το γνωρίζουμε. Αφού υπάρχουν πιο βιώσιμοι τρόποι και πιο ασφαλείς, αξίζει να παίρνουμε τέτοιο ρίσκο;».


Ανεξέλεγκτες οι επιπτώσεις στην υγεία των λαών

Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις των παρευρισκομένων

Motion Team

Κοινή ήταν η διαπίστωση όλων όσοι μίλησαν στην εκδήλωση, πως τα πραγματικά κίνητρα της χρησιμοποίησης των μεταλλαγμένων στη γεωργία είναι το μεγάλο άμεσο κέρδος των πολυεθνικών, η κυριαρχία τους στην αγορά των τροφίμων και η εξάρτηση ολόκληρων λαών και χωρών από τις πολυεθνικές δεδομένου ότι η τεχνολογία των ΓΤΟ αποτελεί αναγνωρισμένη και κατοχυρωμένη πνευματική τους ιδιοκτησία. Επίσης πως οι επιπτώσεις στην υγεία των λαών, αλλά και στο περιβάλλον θα είναι δραματικές και ανεξέλεγκτες.

Εξάλλου σημειώθηκε πως είναι μύθος το πρόσχημα της δήθεν επίλυσης του παγκόσμιου διατροφικού προβλήματος που επικαλούνται οι πολυεθνικές, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και τώρα η ΕΕ, για να συγκαλύψουν τα πραγματικά τους κίνητρα. Αφού και τα ίδια τα στοιχεία τους αποδεικνύουν πως χρόνο με το χρόνο αυξάνονται κατά εκατοντάδες χιλιάδες οι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη που πεθαίνουν από ασιτία.

Την ίδια στιγμή είναι αδιαμφισβήτητη η δυνατότητα της συμβατικής γεωργίας να παράγει όλα τα απαραίτητα τρόφιμα. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις τεράστιες ποσότητες κρεάτων, γάλακτος, αυγών, σιτηρών, φρούτων και άλλων αγροτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας που καταστρέφονταν στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και σε άλλες αναπτυγμένες χώρες, την ίδια περίοδο που παιδιά στην Ασία και Αφρική, αλλά και κάτοικοι των ανεπτυγμένων χωρών, υποσιτίζονταν ή λιμοκτονούσαν. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΕ, 65 εκατ. κάτοικοι των 15 χωρών της ΕΕ είναι άποροι και ζουν από την επισιτιστική βοήθεια που μοιράζει η ΕΕ από τα αποθέματα της παρέμβασης.

Τα παραπάνω ουσιαστικά επιβεβαίωσαν και με τις παρεμβάσεις που έκαναν στην εκδήλωση ο Νίκος Σκούρας, πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, ο Θεόδωρος Κυριακίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, ο Κώστας Λάρας, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δέλτα Αξιού, ο Σωκράτης Βασιλάκος, από την Πανελλαδική Κίνηση κατά των Μεταλλαγμένων, ο Αλέκος Ουγγρίνος, στέλεχος την ΠΑΣΥ Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δημήτρης Πενταράκης, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ, ο Απόστολος Βουραξανίδης, από τον Οικολογικό Σύλλογο Φυσικής Υγιεινής και ο Γιάννης Στεφανίδης, στέλεχος της ΠΑΣΥ.

Εξάλλου μίλησε και ο Γ. Πατάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αντίσταση των λαών που μέχρι στιγμής εμπόδισαν τη μαζική είσοδο των μεταλλαγμένων στην ΕΕ. Αντίσταση που η ΕΕ προσπαθεί να την παρακάμψει με τον εμπλουτισμό του νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε θα δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση στους λαούς ότι έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την καλλιέργεια και χρησιμοποίηση ΓΤΟ.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν, επίσης, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θ. Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Στέλιος Βαλανάς, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Θεσσαλονίκης Α. Σαχίνης και Σταυρούπολης Χ. Τσακίρης, ο Νίκος Ζώκας, Γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, ο Τρύφωνας Κωστόπουλος, καθηγητής του ΠΑΜΑΚ, ο Ν. Νικολάου καθηγητής Γεωπονικής, ο Ν. Μήττας, εκπρόσωπος του ΙΝΚΑ, ο κ. Γιάγκου, καθηγητής Βιολογικού, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Αλφα Συνεταιρισμού Σίνδου, και οι Συνδικαλιστές της ΠΟΕΕΠ Μαλαχιάς, Μυλωνάς και Φραγκίδης.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Στηρίζω και εγώ το ΚΚΕ

Παίρνοντας το λόγο στην εκδήλωση, ο Βασίλης Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, σημείωσε: «Δεν υπάρχει χρόνος αναμονής, να περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα από την κατανάλωση των μεταλλαγμένων. Πρόκειται για ένα "διατροφικό Τσέρνομπιλ". Η παρουσία μου εδώ έχει το νόημα ότι στηρίζω και εγώ το ΚΚΕ, γιατί ακριβώς ανθίσταται σ' αυτήν την παγκοσμιοποιημένη προκλητική και ιμπεριαλιστική πέρα για πέρα, απάνθρωπη πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο. Η ΕΕ λειτουργεί σαν παραμάγαζο των ΗΠΑ. Το ΚΚΕ έχει αποδείξει ότι είναι ανυπάκουο σ' αυτού του είδους τις οργανώσεις και τις λειτουργίες που έχουν στήσει τα παραμάγαζα εδώ πέρα. Γι' αυτό το λόγο, εμείς πρέπει να υποστηρίξουμε το ΚΚΕ, είμαστε δεν είμαστε κομμουνιστές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ