ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 2004
Σελ. /40
ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΟΥΤΣΑΣ
Για να μην αποφασίζουν άλλοι για μας χωρίς εμάς

Συγκέντρωση στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης

Motion Team

«Ψήφο στο ΚΚΕ για να μην αποφασίζουν άλλοι για μας χωρίς εμάς», αυτό το κάλεσμα απηύθυνε στους αγρότες και τους εργαζόμενους της περιοχής ο Κώστας Δρούτσας, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε χτες βράδυ στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης.

Στην περιοδεία στο κέντρο της Χαλάστρας, ο Κώστας Δρούτσας και το κλιμάκιο που τον συνόδευε, έκαναν στάσεις σε όλα τα καφενεία και κουβέντιασαν με τους αγρότες που ανταμώνουν κάθε βράδυ εκεί μετά την κοπιαστική δουλιά της ημέρας, για να ανταλλάξουν δύο λόγια. Να πουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη μάχη που δίνουν με τη γη για να καρπίσει και τελικά όφελος δε βλέπουν, αφού και οι τιμές είναι χαμηλές και οι ποσοστώσεις χρόνο με το χρόνο μειώνονται.

Στην περιοχή της Χαλάστρας η πλειοψηφία των αγροτών παράγει ρύζι. Οι ποσοστώσεις πανελλαδικά μειώθηκαν από 249.000 στρέμματα σε 203.000 στρέμματα. Τώρα αποσυνδέεται και η επιδότηση από την παραγωγή. Τελειωμό δεν έχει η επίθεση που δέχονται από τις επιλογές της ΕΕ που υλοποιούν πιστά οι κυβερνήσεις και στηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Σ' αυτούς τους ανθρώπους του μόχθου, τα λόγια του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, έπεσαν σαν σπόρος σε γόνιμο έδαφος. «Γυρίστε την πλάτη σε όσους για άλλη μια φορά σας ζητούν να σκύψετε το κεφάλι και αδιαμαρτύρητα να αποδεχτείτε τα νέα δεινά που σχεδιάζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε βάρος σας, σε βάρος του εργαζόμενου λαού, και της νεολαίας, στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη», είπε ο Κ. Δρούτσας. Και κάλεσε: «Τούτη τη φορά, στις ευρωεκλογές, σηκώστε ανάστημα. Μην ψηφίσετε χαλαρά. Ρίξτε δαγκωτό στο ΚΚΕ».

Αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις

Η διοίκηση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΑΠ) προσπάθησε να εμποδίσει αντιπροσωπεία του ΚΚΕ να συζητήσει με τους εργαζόμενους

Εδώ και αρκετές μέρες είχε ειδοποιήσει το Τμήμα Υγείας και Πρόνοιας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ τη διοίκηση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΑΠ) στο Παγκράτι, ότι πρόκειται να επισκεφτεί το χώρο, προκειμένου να συναντηθεί με τους εργαζόμενους και να τους ενημερώσει για τις θέσεις του ΚΚΕ ενόψει και των ευρωεκλογών.

Ετσι, η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής την Λ. Μεθωνιού, επισκέφτηκε χτες την ΕΛΕΠΑΑΠ, όπου αντιμετώπισε την απαγόρευση της διοίκησης της Εταιρίας να περιοδεύσει στο χώρο, με το σαθρό επιχείρημα ότι δεν το επιτρέπει το καταστατικό της ΕΛΕΠΑΑΠ. Την ίδια αντιδημοκρατική στάση είχε κρατήσει η διοίκηση της ΕΛΕΠΑΑΠ και παραμονές των βουλευτικών εκλογών, όταν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θέλησε να επισκεφτεί το χώρο.

Η απαγόρευση, μάλιστα, έγινε από την πρόεδρο της ΕΛΕΠΑΑΠ Μ. Καρέλλα - Διαμαντοπούλου, που όλως τυχαίως είναι και υποψήφια με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Υστερα από την αποφασιστική στάση της αντιπροσωπείας, που έκανε καθαρό ότι η περιοδεία θα γίνει, γιατί είναι δικαίωμα του ΚΚΕ να επισκέπτεται τους χώρους της Πρόνοιας και να μιλάει με τους εργαζόμενους και με τους χρήστες των υπηρεσιών - πολύ περισσότερο, που η εταιρία χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία - η πρόεδρος, με δεδομένο ότι και η ίδια είναι υποψήφια, ...επέτρεψε την επίσκεψη.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, πολλοί εργαζόμενοι εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τη στάση της διοίκησης του Κέντρου. Η αντιπροσωπεία διαπίστωσε την εντατικοποίηση της δουλιάς του προσωπικού, αλλά και ότι υπάρχει κλίμα τρομοκρατίας στο χώρο.

Παρ' όλα αυτά, οι εργαζόμενοι με ενδιαφέρον κουβέντιασαν τις θέσεις του ΚΚΕ για την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ανάγκη ενίσχυσης του ευρωψηφοδελτίου του Κόμματος.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το Ειδικό Δημόσιο Σχολείο που στεγάζεται στους χώρους της ΕΛΕΠΑΑΠ και συναντήθηκε με τους εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους, με τους οποίους και αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση.

Καθαρές κουβέντες

πρέπει να τιμωρηθούν τα Κόμματα του ευρωμονοδρόμου και για την πολιτική τους, αλλά και για την πρωτοφανή τους υποκρισία, για την πλύση εγκεφάλου που κάνουν στο λαό για το τι είναι και τι αντιπροσωπεύει η ΕΕ.

Συστηματικά προσπαθούν να επιβάλλουν την άποψη ότι η ΕΕ είναι η Ευρώπη και το αντίστροφο. Ανακατεύουν δηλαδή στο ίδιο τσουβάλι λαούς και πλουτοκρατία, την εξουσία των μονοπωλίων με τα συμφέροντα των λαών.

Πρέπει να τιμωρηθούν, γιατί τρομοκρατούν το λαό ότι δεν μπορεί να αντισταθεί, ότι δεν μπορεί να αναμετρηθεί στην πορεία με τις επιλογές της ΕΕ, ότι δεν μπορεί να ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Το ΚΚΕ διακηρύσσει ότι η Ελλάδα της λαϊκής ευημερίας και της ειρήνης, η Ελλάδα της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας δε χωράει μέσα στην ΕΕ. Το ίδιο ισχύει για όλες τις χώρες.

Η εκλογική μάχη, βέβαια, δε θα λύσει αυτό το ζήτημα. Ομως μπορεί να δώσει τη δυνατότητα από καλύτερες θέσεις το λαϊκό κίνημα να προετοιμαστεί για τη νέα λαίλαπα μέτρων που έρχεται.

Η εκλογική μάχη δίνει την ευκαιρία για να αναπτυχθεί ο προβληματισμός και για το αύριο.

Χωρίς πυξίδα για το αύριο, δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις το σήμερα.

Το ΚΚΕ λέει καθαρά: Η ΕΕ δεν πρέπει να μακροημερεύσει. Οσο υπάρχει και διευρύνεται τόσο θα απομακρύνεται η ελπίδα για μια Ευρώπη που θα κάνουν κουμάντο οι λαοί.

Η απειθαρχία, η ανυπακοή είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει σήμερα.

Η απαγκίστρωση, η αποδέσμευση, το αδυνάτισμα και η διάλυση της ΕΕ πρέπει να είναι στόχος και σκοπός των λαών.

Ο πανευρωπαϊκός αγώνας θα εκφυλιστεί αν δεν αναπτυχθεί κόντρα στη φιλοσοφία και την πρακτική του μονόδρομου, αν δεν κρατήσει σταθερή και διακριτή διαχωριστική γραμμή με τις δυνάμεις που υπηρετούν το ευρωπαϊκό κεφάλαιο και την κοινή δράση της ΕΕ με τις ΗΠΑ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Το πανευρωπαϊκό κίνημα των λαών θα αναδειχτεί σε πραγματική απειλή των συμφερόντων της ΕΕ, στο βαθμό που παλεύει ταυτόχρονα και συντονισμένα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο εναντίον των επιλογών της, της στρατηγικής της, εναντίον και της ίδιας της ύπαρξής της.

Το πανευρωπαϊκό κίνημα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις μπόρες και τις επιθέσεις, στο βαθμό που το κίνημα της κάθε χώρας νιώσει την ιδιαίτερη δική του ευθύνη να διαμορφώσει ένα ανατρεπτικό συσχετισμό δύναμης, να διασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή διεθνή υποστήριξη. Τότε η μικρότερη ή μεγαλύτερη νίκη στην κάθε χώρα θα αλλάζει την ατμόσφαιρα και τους συσχετισμούς πανευρωπαϊκά.

Κι από αυτήν την άποψη δεν είναι καθόλου τυχαίο, αντίθετα είναι σκόπιμο, αυτό που υποστηρίζεται σήμερα, από ορισμένες δυνάμεις οι οποίες στην Ευρώπη υψώνουν τα λάβαρα της ανανέωσης, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα πραγματοποίησης κατακτήσεων, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα νίκης του λαϊκού κινήματος σε μια χώρα, αν δεν επιτευχθεί ταυτόχρονη νίκη παντού.

Αυτό ερμηνεύεται ως εξής: ότι μπορεί στη χώρα σου να περιορίζεσαι σε ένα αναιμικό και ανώδυνο αγώνα, και να περιμένεις απ' έξω τη λύση.

Αυτό, αν δεν είναι συνειδητή παραίτηση, είναι έτσι και αλλιώς αφοπλισμός.

Η διεθνοποίηση της πάλης δεν καταργεί το εθνικό πεδίο, αντίθετα, το προϋποθέτει!

Απέναντι στην πραγματικότητα της ΕΕ, υπάρχει και η πραγματικότητα των συμφερόντων των λαών της Ευρώπης, που δεν έχουν κανένα σημείο - ούτε της παραμικρής - επαφής με την ΕΕ, το ευρωσύνταγμα.


Θ. Λ.

Συγκεντρώσεις για τους Ελληνες μετανάστες

Συγκεντρώσεις ενόψει των ευρωεκλογών για τους Ελληνες μετανάστες στη Δυτική Ευρώπη διοργανώνουν οι τοπικές οργανώσεις του ΚΚΕ. Πιο συγκεκριμένα:

Στη Γερμανία

Αύριο Παρασκευή στο Βερολίνο στις 5 μ.μ. στους χώρους της Ελληνικής Δημοκρατικής Κοινότητας θα μιλήσει ο Μανώλης Κοράκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής. Ο ίδιος θα μιλήσει στις 29/5 στη Δρέσδη, στις 10 π.μ. και στις 5/6 στο Εσσεν στις 5.30 μ.μ. στους χώρους της ελληνικής κοινότητας.

Στη Στοκχόλμη

Το Σάββατο 29/5 στις 6 μ.μ. στην κοινότητα του Γκέτεμποργκ θα πραγματοποιηθεί προεκλογική συγκέντρωση με ομιλητή τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Καριοφύλλη Χατζόπουλο. Στις 30/5 ο ίδιος θα μιλήσει σε σύσκεψη στην κοινότητα στο Μπουρός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ