ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ
Πρόκληση από τις αστυνομικές αρχές του αεροδρομίου

Απέλασαν την εκπρόσωπο του SWAPO της Ναμίμπια μόλις αφίχθηκε για να πάρει μέρος στο συνέδριο του ΠΣΕ στην Αθήνα

Καλείται η κυβέρνηση να πάρει θέση και να αναζητήσει ευθύνες

Την απαράδεκτη συμπεριφορά των αστυνομικών αρχών του Αεροδρομίου Αθηνών που απέλασαν την εκπρόσωπο του κόμματος SWAPO της Ναμίμπια, μόλις αυτή αφίχθηκε στο αεροδρόμιο προσκαλεσμένη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης για να πάρει μέρος στο παγκόσμιο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, καταγγέλλει το Γραφείο Τύπου του ΠΣΕ.

Σε σχετική ανακοίνωση-καταγγελία που εκδόθηκε χτες, από την έδρα του ΠΣΕ στην Αθήνα, τονίζονται τα ακόλουθα:

«Στα πλαίσια του Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης το οποίο διεξήχθη στις 6-9 Μάη 2004 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, και στο οποίο συμμετείχαν 134 αντιπρόσωποι από 62 οργανώσεις από όλο τον κόσμο, επρόκειτο να συμμετέχει και αντιπρόσωπος από το κόμμα SWAPO της Ναμίμπια.

Η καλεσμένη του ΠΣΕ, EWELYN NAWASES, αναπληρωτής Γενική Γραμματέας της Νεολαίας του SWAPO, ενώ έφτασε κανονικά στις 5 Μάη 2004 με την προγραμματισμένη πτήση της στον Αερολιμένα Αθηνών, δεν της επιτράπηκε με διάφορα προσχήματα η είσοδος στην Ελλάδα. Ενώ ήταν κάτοχος έγκυρης θεώρησης ΣΕΝΓΚΕΝ, τους ανέφερε την πολιτική ιδιότητά της και επέδειξε την επίσημη και ονομαστική πρόσκληση του ΠΣΕ στις αρμόδιες αρχές για τη συμμετοχή της στο συνέδριό του, δεν της επιτράπηκε ούτε να τηλεφωνήσει στα γραφεία του ΠΣΕ στην Αθήνα, αλλά της ζητήθηκε κράτηση ξενοδοχείου ή πιστοποίηση διαμονής της στην Αθήνα.

Σημειώνουμε δε ότι κατά τις ίδιες ώρες βρίσκονταν εκπρόσωποι του ΠΣΕ στο αεροδρόμιο για να παραλάβουν την παραπάνω καλεσμένη μας. Αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας ήταν να κρατηθεί η καλεσμένη για κάποιο διάστημα στο αεροδρόμιο και στη συνέχεια να απελαθεί από την Ελλάδα. Συνέπεια των παραπάνω ήταν η μη συμμετοχή της αντιπροσωπείας της Ναμίμπια στο συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Το ΠΣΕ καταγγέλλει την απαράδεχτη στάση και συμπεριφορά των αστυνομικών αρχών του αεροδρομίου Αθηνών, που προσέβαλαν τόσο το SWAPO, γνωστό για τον εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα του και τις θυσίες του στη νίκη του κατά του απαρτχάιντ επί δεκαετίες, όσο και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, μαζικό φορέα που πρωτοστατεί στην πάλη για την παγκόσμια ειρήνη, με τη δράση του σε όλες τις ηπείρους.

Επιπλέον προξενεί εντύπωση πώς, μετά από παρέμβασή μας προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας μπορεί να ισχυρίζεται σε ενημερωτικό σημείωμά του στις 20 Μάη 2004, στα σοβαρά ότι η εκπρόσωπος στέλεχος του SWAPO, κόμμα που βρίσκεται μάλιστα από το 1992 στην κυβέρνηση της Ναμίμπια, έφτασε στην Αθήνα ως δήθεν τυχαία επισκέπτης της χώρας μας, χωρίς πρόσκληση και άλλα στοιχεία που να αποδεικνύουν τον σκοπό του ταξιδιού της.

Επειδή όλα τα παραπάνω εκθέτουν μεταξύ άλλων και το κύρος της χώρας μας στο εξωτερικό και δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για τους λόγους της επιλεκτικής απέλασης της Ewelyn Nawases, απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση για το απαράδεχτο αυτό περιστατικό, αποκαθιστώντας τόσο την αλήθεια, όσο και τις ενδεχόμενες συνέπειες που απορρέουν από την αυθαίρετη απέλαση της καλεσμένης μας. Η κυβέρνηση οφείλει να αναζητήσει και να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες και να προβεί σε απαραίτητα μέτρα.

Το ΠΣΕ θα προγραμματίσει στο άμεσο μέλλον να προσκαλέσει την εκπρόσωπο του SWAPO και πάλι στην Ελλάδα, όπου βρίσκεται η έδρα του ΠΣΕ, για να αποκαταστήσει τουλάχιστον από τη μεριά μας τις κακές εντυπώσεις που άφησε αυτή η πρωτοφανής πρόκληση των ελληνικών αρχών απέναντι σε καλεσμένο του ΠΣΕ».

ΔΙΑΜΑΧΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ
Το πρώτο βήμα της εκτόνωσης

Με στόχο να γίνει το πρώτο «βήμα» εκτόνωσης της κρίσης μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συνέρχεται εκτάκτως την Παρασκευή η Ιεραρχία. Σύμφωνα, με πληροφορίες, δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτε ουσιαστικός (σ.σ. καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος) αλλά ούτε «κανένας άλλος» να μην προσέλθουν οι μητροπολίτες των λεγόμενων νέων χωρών. Οπως λέγεται χαρακτηριστικά, ο μόνος λόγος να μην έρθει κάποιος είναι να «είναι άρρωστος ή να λείπει ταξίδι». Τώρα, για τους 4 νεοεκλεγμένους μητροπολίτες (σ.σ. οι 3 των λεγόμενων νέων χωρών και ο ένας από τη λεγόμενη παλαιά Ελλάδα) σύμφωνα με πληροφορίες δε θα συμμετάσχουν παρά το ότι κλήθηκαν, σαν μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος. Να πούμε ότι για τους τρεις τέθηκε θέμα από τον Πατριάρχη στην υπουργό Παιδείας, γιατί δεν τους αναγνωρίζει η Σύνοδος του Πατριαρχείου.

Η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος συγκαλείται επίσης και μετά την απόφαση της «διακοπής κοινωνίας» από τη διευρυμένη Σύνοδο του Πατριαρχείου μεταξύ Αρχιεπισκόπου - Πατριάρχη. Αυτή η διακοπή προσδιορίζεται στη, μεταξύ των δύο, επικοινωνία, ανταλλαγή επιστολών και συλλειτουργία. Οπως αναφέρουν πληροφορίες, πρώτη φορά εμφανίζεται θέμα για το εάν μπορεί να υπογράψει την απόφαση της Ιεραρχίας ο αρχιεπίσκοπος. Ως λύση, φέρεται η απόφαση να υπογραφεί από τις αρχιγραμματείες των δύο πλευρών.

Στο μεταξύ, τις διαβεβαιώσεις περί της εκπλήρωσης των αρχιερατικών τους καθηκόντων έδωσαν χτες, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι νεοεκλεγμένοι μητροπολίτες Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος, Σερβίων και Κοζάνης Παύλος και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος. Παρόντες στην τελετή ήταν ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Μ. Γιαννάκου. Υπενθυμίζεται ότι ο νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος δεν έδωσε διαβεβαίωση, γιατί είχε δώσει ως Αλεξανδρουπόλεως.

Να σημειωθεί, ότι μέχρι τώρα, μετά τις διαβεβαιώσεις θα έπρεπε εντός 3 - 4 ημερών να ακολουθήσει η, κατά την «εκκλησιαστική τάξη», τελετή ενθρόνισης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, λόγω της διαμεσολαβητικής προσπάθειας της κυβέρνησης, η πρόσφατη Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να μην επισπεύσει τις ενθρονίσεις. Τώρα τα όποια ζητήματα λύνονται κατ' εντολήν των νέων μητροπολιτών είτε μέσω πρωτοσύγκελου είτε μέσω τοποτηρητή.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Γκουαντανάμο και Μακρονήσι

Μετά τα χιτλερικά στρατόπεδα εξόντωσης, ως «υπόδειγμα» ομαδικών σωματικών και ψυχικών βασανιστηρίων μπορεί να προβληθεί το ΜΑΚΡΟΝΗΣΙ, όπου μαρτύρησαν χιλιάδες αγωνιστές.

Πλούσια η ελληνική εμπειρία των αντιδραστικών δυνάμεων. Από τα χρόνια του Μεταξά και πιο μπροστά, με το στρατόπεδο πειθαρχικής διαβίωσης στο Καλπάκι έως τις «μεθόδους» του Μανιαδάκη, την εμπειρία της Ειδικής Ασφάλειας της οδού Ελπίδος και τις εκπαραθυρώσεις από την ταράτσα της Γενικής Ασφάλειας.

Αν το Γκουαντανάμο, αποτελεί ένα άντρο φρίκης, όπου άνθρωποι, χωρίς συγκεκριμένη κατηγορία, υποφέρουν τα πάνδεινα. Αν τα ανατριχιαστικά βασανιστήρια που αποκαλύπτονται, σε βάρος Ιρακινών αποτελούν όνειδος για την ανθρωπότητα, το Μακρονήσι προϋπήρξε, όπως και οι βασανιστές δήμιοι, στην υπηρεσία του επίσημου κράτους.

Το Μακρονήσι συγκέντρωσε την «εμπειρία», όλη την προηγούμενη εγχώρια εμπειρία, ενισχυμένη από την «εκπαίδευση» όλων εκείνων των ειδικών μυστικών υπηρεσιών που εμπλούτισαν την κλίμακα των βασανιστηρίων με την καλλιέργεια συλλογικής ατμόσφαιρας τρόμου. Το κουβάλημα πέτρας, κάτω από ανηλεή ξυλοδαρμό παραπέμπει στο χιτλερικό Ματχάουζεν που η αποτρόπαια ατμόσφαιρά του, όπως και των άλλων στρατοπέδων συγκέντρωσης, αποδόθηκε τόσο καλά με τα λόγια και τη μουσική του γνωστού τραγουδιού.

Ο μεσαιωνικός φάλαγγας, τα χτυπήματα με τα ρόπαλα, τους σιδηρολοστούς, τους ορθοστάτες των σκηνών, έως το «αεροπλανάκι», το κρέμασμα και το τσουβάλιασμα με γάτες, αποτελούν μικρό μέρος της «μεθοδολογίας» βασανισμών που μπροστά τους ωχριούν τα αποκαλυπτόμενα τώρα βασανιστήρια από τον υπερατλαντικό τρομοκράτη και τους δήμιους - βασανιστές που τον εκφράζουν.

Τα λίγα αυτά λόγια με την ευκαιρία της εκδήλωσης τιμής και επίσκεψης στο Μακρονήσι που οργάνωσε και φέτος η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών του νησιού των βασανισμών.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ