Πέμπτη 27 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Γκουαντανάμο και Μακρονήσι

Μετά τα χιτλερικά στρατόπεδα εξόντωσης, ως «υπόδειγμα» ομαδικών σωματικών και ψυχικών βασανιστηρίων μπορεί να προβληθεί το ΜΑΚΡΟΝΗΣΙ, όπου μαρτύρησαν χιλιάδες αγωνιστές.

Πλούσια η ελληνική εμπειρία των αντιδραστικών δυνάμεων. Από τα χρόνια του Μεταξά και πιο μπροστά, με το στρατόπεδο πειθαρχικής διαβίωσης στο Καλπάκι έως τις «μεθόδους» του Μανιαδάκη, την εμπειρία της Ειδικής Ασφάλειας της οδού Ελπίδος και τις εκπαραθυρώσεις από την ταράτσα της Γενικής Ασφάλειας.

Αν το Γκουαντανάμο, αποτελεί ένα άντρο φρίκης, όπου άνθρωποι, χωρίς συγκεκριμένη κατηγορία, υποφέρουν τα πάνδεινα. Αν τα ανατριχιαστικά βασανιστήρια που αποκαλύπτονται, σε βάρος Ιρακινών αποτελούν όνειδος για την ανθρωπότητα, το Μακρονήσι προϋπήρξε, όπως και οι βασανιστές δήμιοι, στην υπηρεσία του επίσημου κράτους.

Το Μακρονήσι συγκέντρωσε την «εμπειρία», όλη την προηγούμενη εγχώρια εμπειρία, ενισχυμένη από την «εκπαίδευση» όλων εκείνων των ειδικών μυστικών υπηρεσιών που εμπλούτισαν την κλίμακα των βασανιστηρίων με την καλλιέργεια συλλογικής ατμόσφαιρας τρόμου. Το κουβάλημα πέτρας, κάτω από ανηλεή ξυλοδαρμό παραπέμπει στο χιτλερικό Ματχάουζεν που η αποτρόπαια ατμόσφαιρά του, όπως και των άλλων στρατοπέδων συγκέντρωσης, αποδόθηκε τόσο καλά με τα λόγια και τη μουσική του γνωστού τραγουδιού.

Ο μεσαιωνικός φάλαγγας, τα χτυπήματα με τα ρόπαλα, τους σιδηρολοστούς, τους ορθοστάτες των σκηνών, έως το «αεροπλανάκι», το κρέμασμα και το τσουβάλιασμα με γάτες, αποτελούν μικρό μέρος της «μεθοδολογίας» βασανισμών που μπροστά τους ωχριούν τα αποκαλυπτόμενα τώρα βασανιστήρια από τον υπερατλαντικό τρομοκράτη και τους δήμιους - βασανιστές που τον εκφράζουν.

Τα λίγα αυτά λόγια με την ευκαιρία της εκδήλωσης τιμής και επίσκεψης στο Μακρονήσι που οργάνωσε και φέτος η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών του νησιού των βασανισμών.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ