Πέμπτη 27 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΚΥΨΕΛΗ
Με το ΚΚΕ της αντίστασης, ενάντια στην ΕΕ του κεφαλαίου

Ο Δημήτρης Τριανταφύλλου
Ο Δημήτρης Τριανταφύλλου
Γέμισε ελπίδα κι άστραψε αντίσταση χτες το βράδυ η πλατεία της Κυψέλης. Το ΚΚΕ είχε συγκέντρωση. Κι ήταν εκεί εκατοντάδες οικοδόμοι και υπάλληλοι, οικονομικοί μετανάστες, γυναίκες, πολιτικοί πρόσφυγες, νέα παιδιά κι αγωνιστές που έχουν μετρήσει βήμα βήμα τη γειτονιά αντιστεκόμενοι σε δύσκολους καιρούς. Δεν ανταποκρίθηκαν μόνο στο κάλεσμα του ΚΚΕ για μια δημόσια συζήτηση για την ΕΕ, αλλά και δεσμεύτηκαν για τη συνέχεια. Να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, να ενώσουν και τη δική τους δύναμη με αυτήν όλων των λαών που αγωνίζονται ενάντια στην ΕΕ του κεφαλαίου. Τον δικό τους δρόμο, αυτόν που συναντιέται με το δρόμο του ΚΚΕ, τον έκαναν καθαρό με τραγούδια και ποιήματα (ο ηθοποιός Ν. Ζώκας απήγγειλε Μπρεχτ και Χικμέτ) στην αρχή, με προλογικές παρεμβάσεις στη συνέχεια, μέχρι να έρθει η ώρα να ανέβει στο βήμα η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Πρώτος στο βήμα ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, από την Επιτροπή Στήριξης του ευρωψηφοδελτίου συνεργασίας του ΚΚΕ, θύμισε αναλυτικά τα βήματα και τις αυταπάτες τότε για την ΕΟΚ, μετά για την ΕΕ και σημείωσε:

«Οταν μπήκαν τα θεμέλια της ΕΟΚ πολλοί σκέφτηκαν ότι μπήκαν τα θεμέλια για την Ευρώπη των λαών. Κάποιοι πίστεψαν ότι θα τρώμε και με χρυσά κουτάλια. Καμιά ελπίδα δεν πραγματοποιήθηκε. Αντίθετα από εκεί που είχαμε επάρκεια αγροτικών προϊόντων, πλημμυρίσαμε από προϊόντα άλλων χωρών και μάλιστα εκτός ΕΕ, που μπορούσαμε να τα έχουμε και χωρίς την ΕΕ. Η ΕΕ έδειξε ότι είναι του κεφαλαίου, του ιμπεριαλισμού. Επέτρεψε τα μεταλλαγμένα, έγινε δύναμη πολέμου, χώρες της διατηρούν αποικίες. Στη χώρα μας ελάχιστοι, με πρώτο το ΚΚΕ, ήταν αντίθετοι στο "σχέδιο Ανάν" και δικαιώθηκαν. Δεν είναι τυχαίο ότι συνεργαζόμαστε με το ΚΚΕ. Δε θέλουμε και εμείς και το ΚΚΕ μια τέτοια Ευρωπαϊκή Ενωση».


Με τη σειρά του ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, κοσμήτορας στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας, επίσης από την Επιτροπή Στήριξης του ευρωψηφοδελτίου, είπε:

«Είναι κρίσιμες αυτές οι εκλογές γιατί διακυβεύεται το μέλλον σε κρίσιμους τομείς. Λένε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι εισέρευσαν μεγάλα κεφάλαια από την ΕΕ. Δε λένε πού κατέληξαν. Οχι στους εργαζόμενους, όχι στους αγρότες, όχι στους μικρομεσαίους. Οχι. Σε λίγους, σε κάποιες οικογένειες πήγαν. Η ζωή μας μετά το ευρώ χειροτέρεψε. Μέρα με τη μέρα χειροτερεύει όλο και πιο βαθιά. Η δημοκρατία ετοιμάζεται να δεχτεί τη χαριστική βολή με την απόφαση για δημιουργία κομμάτων όχι σαν προϊόν ελεύθερης βούλησης του λαού, αλλά με καταστατικό της ΕΕ, με αρχηγό που να τον εγκρίνει η ΕΕ, κόμματα που θα γίνουν μηχανισμοί επιβολής της βούλησης της ΕΕ. Αστικές ελευθερίες καταργούνται. Νομιμοποιούν ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν χαμηλής στάθμης εκπαίδευση, όταν το Σύνταγμά μας επιβάλλει να είναι δημόσια η ανώτερη εκπαίδευση.

Είναι, κατέληξε, άλλο πράγμα η Ευρώπη των λαών για την οποία παλεύει το ΚΚΕ. Ομως για την Ευρώπη των λαών που θέλουμε πρέπει να γκρεμίσουμε το παλιό. Το "όχι" στην ΕΕ είναι το ίδιο με το "όχι" στο "σχέδιο Ανάν", που μόνο το ΚΚΕ το είπε και το αγκάλιασε ο λαός. Να πυκνώσουμε, λοιπόν, το ρεύμα ενάντια στην ΕΕ. Να στείλουμε όσους περισσότερους βουλευτές του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, γιατί μόνο αυτοί θα είναι αντιπολίτευση».


Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης
Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ