Πέμπτη 27 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ναι! Να αδυνατίσει, να ανατραπεί η ΕΕ!

Αποσπάσματα από την ομιλία στην Κυψέλη

«Κάθε βήμα που μπορεί να αδυνατίσει την ΕΕ, πρέπει να γίνει»!

Με αυτήν τη διακήρυξη, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κάλεσε σε μαζική ανυπακοή και σε υπερψήφιση του ΚΚΕ.

«Ημασταν, είπε, είμαστε και θα είμαστε πολέμιοι της πολιτικής της ΕΕ και της ίδιας της ΕΕ, αυτής, της ενοποίησης των δυνάμεων του κεφαλαίου. Πάμε κόντρα στο ρεύμα που διαμορφώνουν η πλουτοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και οι ΣΥΝοδοιπόροι τους.

Δεν αισθανόμαστε καθόλου μόνοι σ' αυτό το δρόμο. Γιατί ξέρουμε ότι ήδη έχει θολώσει η αίγλη της ΕΕ ανάμεσα στους λαούς. Το λένε ευρωσκεπτικισμό αυτό το ρεύμα. Είναι ρεύμα δυσαρέσκειας, αντίθεσης, αγανάκτησης, διάθεσης για ρήξη, πλούσιο, με διαφορετικές απόψεις, είναι δυνατό ρεύμα αντίστασης.

Λέμε ανοιχτά στο λαό τις απόψεις μας μέχρι την κάλπη γιατί θέλουμε να ψηφίζει συνειδητά, να μετέχει ενεργά σε μια εκλογική μάχη που τον αφορά.

Τα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ δεν κάνουν τίποτα. Μέχρι τώρα ασχολούνται με τη διακόσμηση του ψηφοδελτίου και το ντι-μπέιτ. Δε μας είναι αδιάφορο, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την άμεση επαφή με το λαό.

Σήμερα είμαστε 1.000% πιο σίγουροι για το τι είναι η ΕΕ. Κι αν είχαμε βάλει νερό στο κρασί μας, θα 'ταν χειρότερα για το λαό. Γιατί οι θέσεις του ΚΚΕ τον συμφέρουν απόλυτα.

Στις εκλογές αυτές πρέπει να γίνει διόρθωση της επιζήμιας ψήφου που δόθηκε σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αυτή τη φορά πρέπει να απεγκλωβιστούν. Αν δε γίνει βήμα μπρος, θα είναι βήμα πίσω.

Το ΠΑΣΟΚ έφυγε, την πολιτική του συνεχίζει η ΝΔ. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει κάτι καλό για το λαό από τη ΝΔ. Ούτε από το ΠΑΣΟΚ, που και δεν μπορεί και δε θέλει, γιατί είναι βαθιά δεσμευμένο με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Δε διορθώνεται. Η μόνη διόρθωση είναι να το εγκαταλείψουν τα λαϊκά στρώματα.

Λέμε, λοιπόν: Αποκλειστικά με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, διατηρώντας ο καθένας τις απόψεις του. Ούτε ο ΣΥΝ μπορεί, γιατί διατηρεί τον ομφάλιο λώρο με τις δυνάμεις που έλεγαν ΝΑΙ στην ΕΕ όταν ακόμα και το ΠΑΣΟΚ έλεγε ΟΧΙ. Κι ακόμα χειρότερα, γιατί με την ψήφιση του Μάαστριχτ υπερασπίζεται την ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου. Που σημαίνει, συμφωνία σε στυγνή εκμετάλλευση. Στρατηγική του ΣΥΝ, που δε συγχωρείται, είναι το γεγονός ότι δίνει αριστερό άλλοθι στη φοβία, την υποχώρηση και το συμβιβασμό. Λέει πως όποιος ζητάει τη διάλυση της ΕΕ οδηγεί το λαό σε περιπέτειες. Η καλλιέργεια της φοβίας είναι ό,τι χειρότερο. Η ανεργία, η φτώχεια, η καταπάτηση των δικαιωμάτων είναι βάσανα που αντιμετωπίζονται, αν έχεις πνεύμα αγωνιστικό. Τότε έχεις ελπίδα. Οταν όμως είσαι φοβισμένος, είσαι χωρίς ελπίδα.

Το ΚΚΕ αντλεί κουράγιο και δύναμη από το γεγονός ότι ο παγετώνας δεν κυριάρχησε απόλυτα. Αντιστάσεις υπάρχουν, κινητοποιήσεις γίνονται, δε νίκησε κατά κράτος ο ιμπεριαλισμός.

Η θέση μας για τη δημιουργία των προϋποθέσεων να συναντηθούν οι λαοί εναντίον της ΕΕ, είναι μία θέση που αγκαλιάζει όλους όσοι ψάχνουν απάντηση στο πώς θα αντιμετωπίσουν τη σημερινή κατάσταση.

Γνωρίζουμε ότι ο κατήφορος δεν είναι ελληνικό φαινόμενο μόνο. Είναι πανευρωπαϊκό. Δεν είναι πρόβλημα διαχείρισης. Και οργιζόμαστε όταν τους ακούμε να λένε πως δε φτάσαμε στο επίπεδο της ΕΕ. Η σύγκλιση είναι Δούρειος Ιππος. Γιατί πέφτει παντού το επίπεδο ζωής. Η σύγκλιση θα είναι προς τα κάτω.

Η καταδίκη της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν είναι ένα βήμα μπροστά για να βρεθούμε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε ό,τι έρχεται. Λέμε ότι η ελάχιστη αντίσταση είναι η Ανυπακοή, η Απειθαρχία. Αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να δυναμώσει το κίνημα. Ναι, θέλουμε να κάνουμε πράξη το αδυνάτισμα της ΕΕ, την ανατροπή της. Γιατί, όπως υπάρχει ο δρόμος της ενοποίησης του κεφαλαίου, έτσι υπάρχει και ο δρόμος της ενοποίησης των λαών. Ετσι είμαστε εμείς φιλοευρωπαίοι. Με τους λαούς ενάντια στο κεφάλαιο. Κι αυτό πρέπει να 'ναι στόχος όλων των λαών της Ευρώπης. Κάθε βήμα που μπορεί να αδυνατίσει την ΕΕ πρέπει να γίνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ