Πέμπτη 27 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Και για την Παιδεία ψήφο στο ΚΚΕ

Εδώ και χρόνια, οι παρεμβάσεις που γίνονται στην Παιδεία από τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, στη χώρα μας, στην ΕΕ και στον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο, ένα στόχο έχουν. Να την προσαρμόσουν στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας και στις επιταγές των επιχειρήσεων. Η επιδίωξη αυτή στην ΕΕ προωθήθηκε πολύ περισσότερο μετά τη «Λευκή Βίβλο» και συμπεριλαμβάνεται σε όλες τις Συνθήκες που συνδέουν την εκπαίδευση με την απασχόληση.

Στη χώρα μας το κεφάλαιο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, επιχειρεί να μπει ακόμα πιο δυναμικά στον τομέα αυτό και να αλώσει τη δημόσια εκπαίδευση για να πετύχει την παραγωγή μαζικά φτηνών, ευπροσάρμοστων, αποκλειστικά εξαρτημένων από τις επιχειρήσεις και υποταγμένων σ' αυτές εργαζομένων. Αυτό επιβεβαιώθηκε χτες, για άλλη μια φορά, και στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, οι οποίοι τα θέλουν πλέον όλα. Οι βιομήχανοι θέλουν αποκλειστικά και μόνο αυτή την Παιδεία που τους εξυπηρετεί. Δε μιλάμε για γενική μόρφωση, που μπορεί να αποβεί και επικίνδυνη γιατί ξυπνάει συνειδήσεις, αλλά για δεξιότητες και κατάρτιση. Δεν είναι τυχαίο ότι πρότειναν το λεγόμενο αυστριακό μοντέλο για τα πανεπιστήμια, όπου αυτά έχουν πλήρη εξάρτηση από τις επιχειρήσεις και είναι αυτόνομα από το κράτος. Αυτό τους βολεύει για να διαμορφωθεί η Ανώτατη Παιδεία που θέλουν. Αλλωστε, αυτές είναι οι επιταγές της ΕΕ, του συνεταιρισμού δηλαδή του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, για υποβαθμισμένες σπουδές για τους πολλούς σε επίπεδο ουσιαστικά κατάρτισης και ακριβά μεταπτυχιακά προγράμματα για μια μικρή ελίτ, αυτοί που αύριο θα αναλάβουν όλες τις υποθέσεις της κυρίαρχης τάξης.

Ο «Ρ» μόλις στο χτεσινό φύλλο του αποκάλυψε ότι για την πιστοποίηση της γνώσης χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών στήνεται ολόκληρη επιχείρηση μετατροπής των ΑΕΙ και ΤΕΙ σε «θυγατρικές» και «παραρτήματα» εταιριών. Με δεδομένη την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων αυτό εμφανίζεται και σαν έσοδο, που βέβαια θα βγει από την τσέπη των φοιτητών και των γονιών τους, με δίδακτρα και εξέταστρα. Δηλαδή, η ανυπαρξία δημόσιου φορέα που να πιστοποιεί αυτές τις γνώσεις γίνεται πεδίο κερδοσκοπίας των κεφαλαιοκρατών και «χαρατσιού» του λαού. Ενώ κάλλιστα οι γνώσεις αυτές θα μπορούσαν να παρέχονται ακόμα και από το ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο γενικής παιδείας για όλους τους νέους, όπως προτείνει το ΚΚΕ.

Χτες ωστόσο είχαμε και μια νέα εξέλιξη, ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Η συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ, η ίδια που υπέγραψε πρόσφατα την επαίσχυντη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της φτώχειας, σκλαβώνοντας τους εργαζόμενους για δύο χρόνια με αυξήσεις ούτε ενός ευρώ το μήνα, «σέρνει το χορό» για την ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου, με πρόσχημα τη λεγόμενη Ακαδημία Εργασίας για την επιμόρφωση των συνδικαλιστών. Φυσικά και δεν είναι έκπληξη, που αυτή η ηγεσία της ταξικής συναίνεσης και της συναλλαγής, στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προχώρησε σε αυτή την πρόκληση.

Ολα αυτά, μπροστά σε μια περίοδο, λίγο πριν την κάλπη των ευρωεκλογών, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το κεφάλαιο και οι υποτακτικοί του, αν δεν αντιδράσουν τα λαϊκά στρώματα, θα προχωρήσουν σε ακόμα χειρότερα μέτρα. Γι' αυτό η ψήφος αντίστασης, ανυπακοής και απειθαρχίας στην πολιτική που υπαγορεύεται και από την ΕΕ, η ψήφος στο ΚΚΕ, είναι μονόδρομος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ουδόλως αγγίζονται» ... (2015-05-12 00:00:00.0)
Η επίθεση του κεφαλαίου είναι γενικευμένη (2007-01-19 00:00:00.0)
Δραματικές οι συνέπειες της «αξιολόγησης» (2005-05-18 00:00:00.0)
Ολομέτωπη επίθεση στη δημόσια δωρεάν παιδεία (2004-06-13 00:00:00.0)
«Δεξαμενή» μισομορφωμένων πτυχιούχων (2000-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ