Πέμπτη 27 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ
Πρόκληση από τις αστυνομικές αρχές του αεροδρομίου

Απέλασαν την εκπρόσωπο του SWAPO της Ναμίμπια μόλις αφίχθηκε για να πάρει μέρος στο συνέδριο του ΠΣΕ στην Αθήνα

Καλείται η κυβέρνηση να πάρει θέση και να αναζητήσει ευθύνες

Την απαράδεκτη συμπεριφορά των αστυνομικών αρχών του Αεροδρομίου Αθηνών που απέλασαν την εκπρόσωπο του κόμματος SWAPO της Ναμίμπια, μόλις αυτή αφίχθηκε στο αεροδρόμιο προσκαλεσμένη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης για να πάρει μέρος στο παγκόσμιο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, καταγγέλλει το Γραφείο Τύπου του ΠΣΕ.

Σε σχετική ανακοίνωση-καταγγελία που εκδόθηκε χτες, από την έδρα του ΠΣΕ στην Αθήνα, τονίζονται τα ακόλουθα:

«Στα πλαίσια του Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης το οποίο διεξήχθη στις 6-9 Μάη 2004 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, και στο οποίο συμμετείχαν 134 αντιπρόσωποι από 62 οργανώσεις από όλο τον κόσμο, επρόκειτο να συμμετέχει και αντιπρόσωπος από το κόμμα SWAPO της Ναμίμπια.

Η καλεσμένη του ΠΣΕ, EWELYN NAWASES, αναπληρωτής Γενική Γραμματέας της Νεολαίας του SWAPO, ενώ έφτασε κανονικά στις 5 Μάη 2004 με την προγραμματισμένη πτήση της στον Αερολιμένα Αθηνών, δεν της επιτράπηκε με διάφορα προσχήματα η είσοδος στην Ελλάδα. Ενώ ήταν κάτοχος έγκυρης θεώρησης ΣΕΝΓΚΕΝ, τους ανέφερε την πολιτική ιδιότητά της και επέδειξε την επίσημη και ονομαστική πρόσκληση του ΠΣΕ στις αρμόδιες αρχές για τη συμμετοχή της στο συνέδριό του, δεν της επιτράπηκε ούτε να τηλεφωνήσει στα γραφεία του ΠΣΕ στην Αθήνα, αλλά της ζητήθηκε κράτηση ξενοδοχείου ή πιστοποίηση διαμονής της στην Αθήνα.

Σημειώνουμε δε ότι κατά τις ίδιες ώρες βρίσκονταν εκπρόσωποι του ΠΣΕ στο αεροδρόμιο για να παραλάβουν την παραπάνω καλεσμένη μας. Αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας ήταν να κρατηθεί η καλεσμένη για κάποιο διάστημα στο αεροδρόμιο και στη συνέχεια να απελαθεί από την Ελλάδα. Συνέπεια των παραπάνω ήταν η μη συμμετοχή της αντιπροσωπείας της Ναμίμπια στο συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Το ΠΣΕ καταγγέλλει την απαράδεχτη στάση και συμπεριφορά των αστυνομικών αρχών του αεροδρομίου Αθηνών, που προσέβαλαν τόσο το SWAPO, γνωστό για τον εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα του και τις θυσίες του στη νίκη του κατά του απαρτχάιντ επί δεκαετίες, όσο και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, μαζικό φορέα που πρωτοστατεί στην πάλη για την παγκόσμια ειρήνη, με τη δράση του σε όλες τις ηπείρους.

Επιπλέον προξενεί εντύπωση πώς, μετά από παρέμβασή μας προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας μπορεί να ισχυρίζεται σε ενημερωτικό σημείωμά του στις 20 Μάη 2004, στα σοβαρά ότι η εκπρόσωπος στέλεχος του SWAPO, κόμμα που βρίσκεται μάλιστα από το 1992 στην κυβέρνηση της Ναμίμπια, έφτασε στην Αθήνα ως δήθεν τυχαία επισκέπτης της χώρας μας, χωρίς πρόσκληση και άλλα στοιχεία που να αποδεικνύουν τον σκοπό του ταξιδιού της.

Επειδή όλα τα παραπάνω εκθέτουν μεταξύ άλλων και το κύρος της χώρας μας στο εξωτερικό και δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για τους λόγους της επιλεκτικής απέλασης της Ewelyn Nawases, απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση για το απαράδεχτο αυτό περιστατικό, αποκαθιστώντας τόσο την αλήθεια, όσο και τις ενδεχόμενες συνέπειες που απορρέουν από την αυθαίρετη απέλαση της καλεσμένης μας. Η κυβέρνηση οφείλει να αναζητήσει και να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες και να προβεί σε απαραίτητα μέτρα.

Το ΠΣΕ θα προγραμματίσει στο άμεσο μέλλον να προσκαλέσει την εκπρόσωπο του SWAPO και πάλι στην Ελλάδα, όπου βρίσκεται η έδρα του ΠΣΕ, για να αποκαταστήσει τουλάχιστον από τη μεριά μας τις κακές εντυπώσεις που άφησε αυτή η πρωτοφανής πρόκληση των ελληνικών αρχών απέναντι σε καλεσμένο του ΠΣΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ