Τετάρτη 18 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΟΣΔΕΠ
Δραματικές οι συνέπειες της «αξιολόγησης»

Σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας μίλησε χτες ο Κώστας Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Η μαχητική υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου ήταν το θέμα της εκδήλωσης - συζήτησης που διοργάνωσε χτες, πρώτη μέρα της τριήμερης απεργίας της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) των πανεπιστημίων. Στόχος των κινητοποιήσεων των πανεπιστημιακών είναι να αποτρέψουν «τις επεμβάσεις που μεταλλάσσουν το χαρακτήρα και τον κοινωνικό ρόλο του Πανεπιστημίου», δηλαδή τη Διαδικασία της Μπολόνια και το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οι πανεπιστημιακοί βρίσκονταν σε διαρκή συνεδρίαση χτες, που θα συνεχιστεί και σήμερα, ενώ αύριο θα συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια που θα διοργανωθούν ενάντια στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Παιδείας στο Μπέργκεν της Νορβηγίας. Τη συμμετοχή της στα συλλαλητήρια αποφάσισε και η ΟΛΜΕ.

Μιλώντας για τη διαδικασία της Μπολόνια και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αξιολόγηση, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Λάζαρος Απέκης επισήμανε ότι οι συνέπειές τους θα είναι «δραματικές, με μεγάλη διάρκεια και χωρίς επιστροφή», προσθέτοντας ότι το πανεπιστήμιο θα αντικατασταθεί από σχολές κατάρτισης, θα χαθεί η έννοια του πανεπιστημίου που κάνει έρευνα και παράγει ολοκληρωμένους επιστήμονες.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, παραβρέθηκε και μίλησε στην εκδήλωση ο Κώστας Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, που επισήμανε ότι οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, που προωθούνται σήμερα και στη χώρα μας, εκπορεύονται από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις της Λισαβόνας το 2000, με πραγματικό στόχο να μπει η γνώση στην υπηρεσία της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας, δηλαδή του καπιταλιστικού κέρδους. Ετσι, εξήγησε, υποτάσσονται και τα πανεπιστήμια στις επιταγές των επιχειρήσεων, σπρώχνονται και τα ίδια τα ιδρύματα να λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια και οι απόφοιτοί τους να είναι προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων, δηλαδή να είναι απόφοιτοι «μιας χρήσης», που οι γνώσεις τους θα απαξιώνονται γρήγορα και θα καταφεύγουν στη «διά βίου κατάρτιση». Ο Κ. Αλυσσανδράκης πρόσθεσε ότι η Διαδικασία της Μπολόνια είναι ένα βασικό εργαλείο για την προώθηση αυτών των αποφάσεων και η «αξιολόγηση» είναι επίσης ένα επιμέρους εργαλείο που θα επιβραβεύει ιδρύματα και πανεπιστημιακούς, που προσαρμόζονται σ' αυτό το μοντέλο, ενώ θα τιμωρεί τους υπόλοιπους. Κάλεσε, τέλος, «να διεκδικήσουμε ένα πανεπιστήμιο για όλο το λαό», μέσα από τη συσπείρωση όχι μόνο των πανεπιστημιακών, των φοιτητών κι όσων εμπλέκονται με την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά με τη συσπείρωση όλου του λαού.

Στην εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, που αν και άσκησε κριτική για τις επερχόμενες αναδιαρθρώσεις... ξέχασε να αναφερθεί στον καθοριστικό ρόλο της ΕΕ για την επιβολή τους. Παράλληλα, μιλώντας για την «αξιολόγηση», τα αρνητικά σημεία που εντόπισε ήταν η σύνδεσή της με τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο της «ανταποδοτικότητας» και το ότι θα γίνεται από εξωτερικούς αξιολογητές, λες και αν έλειπαν αυτά τα στοιχεία θα μπορούσε η ΕΕ να επιβάλει μια ...«καλή αξιολόγηση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο φουλ οι μηχανές για την προώθηση της Μπολόνια (2008-01-27 00:00:00.0)
Προς κινητοποιήσεις το Φλεβάρη (2008-01-25 00:00:00.0)
Προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις (2008-01-17 00:00:00.0)
Αρχισε χτες το συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ (2007-03-03 00:00:00.0)
Προς νέες κινητοποιήσεις (2005-06-03 00:00:00.0)
Δυναμικό «όχι» στην υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης (2001-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ