Τετάρτη 18 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ
Απάντηση στην ιδιωτικοποίηση και την υποβάθμιση των σπουδών

Στις 11.00 το πρωί στα Προπύλαια το αγωνιστικό ραντεβού στην Αθήνα. Στη 1.00 το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου στη Θεσσαλονίκη. Κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις

Από παλιότερη κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων ενάντια στους νόμους της Μπολόνια
Από παλιότερη κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων ενάντια στους νόμους της Μπολόνια
Με κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα απαντούν αύριο Πέμπτη, φοιτητές, σπουδαστές και πανεπιστημιακοί στη Σύνοδο των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ, που θα συζητούν στο Μπέργκεν της Νορβηγίας την παραπέρα προώθηση της εφαρμοζόμενης πολιτικής για την Παιδεία, που οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση, τον κατακερματισμό και την ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Στην Αθήνα, το αγωνιστικό τους ραντεβού είναι στις 11.00 στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη στη 1.00 το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου.

Για τους φοιτητές, οι κινητοποιήσεις αυτές αποτελούν συνέχεια του αγώνα που είχαν ξεκινήσει από την αρχή σχεδόν του ακαδημαϊκού έτους, ενάντια στο σύνολο των αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τώρα κορυφώνονται, ενόψει της Συνόδου του Μπέργκεν, αλλά και του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση, που αποτελεί βασικό εργαλείο για την επιβολή των αναδιαρθρώσεων στη χώρα μας. Πρωτοπόρα στις κινητοποιήσεις είναι τα Πανελλαδικά Συντονιστικά των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, όπου συσπειρώνονται δεκάδες σύλλογοι από όλη τη χώρα, καθώς και επιτροπές ετών κι επιτροπές αγώνα.

«Το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση θα επιταχύνει τα μέτρα που έχουν ήδη πάρει για την υποβάθμιση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας, την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το Πανελλαδικό Συντονιστικό των ΑΕΙ και προσθέτει ότι η «αξιολόγηση» θα κατηγοριοποιήσει τα ιδρύματα «ανάλογα με το πόσο είναι ικανά να βγάζουν καταρτισμένους, χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις, φτηνούς εργαζόμενους για τις επιχειρήσεις και πόσο "ικανά" είναι να παράγουν ή και να κατασκευάζουν έρευνες για το κεφάλαιο».

Η κατάφωρη υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων τους προωθείται επίσης και από την εφαρμογή του συστήματος πιστωτικών μονάδων και του «παραρτήματος διπλώματος», που οδηγούν στην ακύρωση του πτυχίου και των ολοκληρωμένων σπουδών προς χάριν των «περιόδων σπουδών» και των «βραχυπρόθεσμων καταρτίσεων», τις οποίες μάλιστα θα παραγγέλνει ο εκάστοτε εργοδότης.

Οι έντονες αντιδράσεις φοιτητών και πανεπιστημιακών στη λεγόμενη αξιολόγηση «τσαλακώνουν» την εικόνα που προσπάθησε να παρουσιάσει και χτες η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, ότι πρόκειται για νομοσχέδιο που στηρίζεται στην ευρύτερη συναίνεση του «διαλόγου» για την Παιδεία. Στην πραγματικότητα, αυτή η πολιτική έχει μόνο τη συναίνεση της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, που από κοινού τόσα χρόνια προωθούν την υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Για όλα αυτά, οι φοιτητές της Αθήνας προχωρούν σήμερα σε πλατιά εξόρμηση ενημέρωσης στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου και καλούν το λαό και τη νεολαία σε μαζική συμμετοχή στα αυριανά συλλαλητήρια. Αντίστοιχα, οι σπουδαστές θα αποκλείσουν συμβολικά στις 2.30 το μεσημέρι τη λεωφόρο Καβάλας.

Σε άλλες πόλεις

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν επίσης φοιτητές και σπουδαστές:

- Στην Πάτρα, 8.00 το βράδυ, στην πλατεία Τριών Συμμάχων.

- Στα Γιάννενα, 7.00 το απόγευμα, στη Δόμπολη.

- Στην Κομοτηνή, 12.00 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία.

- Στην Ξάνθη, 12.00 το μεσημέρι, στο Πολυτεχνείο.

- Στην Κέρκυρα, τις Σέρρες και την Κοζάνη, οργανώνονται παραστάσεις διαμαρτυρίας στις 12.00 το μεσημέρι στις διοικήσεις των τοπικών ανώτατων ιδρυμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ