ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 2004
Σελ. /40
Ασχολούνται με το «δέντρο»...

...για να κρύψουν το «δάσος», δηλαδή, την εφαρμογή της ίδιας με την προηγούμενη αντιλαϊκής πολιτικής, που φέρει τη σφραγίδα της ευρωένωσης των πολυεθνικών

Του Πάνου Μαραγκού από το ΕΘΝΟΣ
Του Πάνου Μαραγκού από το ΕΘΝΟΣ
Τίποτε δε θυμίζει προεκλογική περίοδο, αν και μας χωρίζουν μόλις 17 μέρες από τις ευρωεκλογές της 13ης Ιούνη. Για την ώρα, η εκλογική αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Οι συζητήσεις και οι «κόντρες» στα στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων, εστιάζονται στα πρόσωπα που επιλέχθηκαν (με αρχηγικές διαδικασίες) από τους αρχηγούς τους για τα ευρωψηφοδέλτια και άλλα δευτερεύοντα ή τριτεύοντα ζητήματα.

Τα μεγάλα προβλήματα, τέθηκαν αυτή τη φορά και εκτός πεδίου φραστικής αντιπαράθεσης. Και τέτοια προβλήματα, υπάρχουν. Είναι η ανεργία, η φτώχεια και η ακρίβεια για τους πολλούς και η αισχροκέρδεια των μεγαλοεπιχειρηματιών, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το άγριο φακέλωμα και άλλα μέτρα περιορισμού των δημοκρατικών κατακτήσεων και ελευθεριών που γίνονται με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι τα προβλήματα της «καθημερινότητας» που συζητήθηκαν, αρκετά, από τις αρχές του έτους (όταν κηρύχτηκαν οι πρόωρες εθνικές εκλογές) και φέρουν και τη σφραγίδα της ΕΕ, εκτός απ' αυτές των εγχώριων οπαδών της.

Ολα αυτά τα προβλήματα είναι ακόμη παρόντα και, μάλιστα, οξύνονται. Το βεβαιώνουν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, παρά την προσπάθειά τους, να δημιουργήσουν εντυπώσεις αντιμετώπισής τους οι μεν και ανώδυνης αντιπολίτευσης οι δε. Οι φιλικά προσκείμενες στη ΝΔ εφημερίδες, προβάλλουν τα νομοσχέδια ή τις εξαγγελίες κυβερνητικών στελεχών (για τους συμβασιούχους, τη μερική απασχόληση, τη φορολογία, τις συντάξεις κλπ) σαν μέτρα που θα ανακουφίσουν δήθεν τους οικονομικά αδύνατους. Αντίθετα, ο φιλικός στο ΠΑΣΟΚ Τύπος ισχυρίζεται ότι θα πληγεί ακόμη περισσότερο το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των οικονομικά ασθενέστερων, κρύβοντας, όμως, το γεγονός, πως αυτό οφείλεται στην εφαρμογή της ίδιας και με την πριν της 7ης Μάρτη κυβερνητικής πολιτικής.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ: «Με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ακυρώνει ακόμη και τις 13.500 προσλήψεις που είχαν ήδη εγκριθεί (...) Το υπουργείο Εσωτερικών αναιρεί τώρα την αρχική δέσμευση πως θα προχωρήσουν κανονικά τουλάχιστον οι προσλήψεις για τις εγκεκριμένες θέσεις μερικής απασχόλησης» (Το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

«ΠΛΗΓΜΑ» ΣΤΗΝ... ΑΝΕΡΓΙΑ! «Ισχυρό χτύπημα στην ανεργία που μαστίζει ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι πολύτεκνοι και οι μακροχρόνια άνεργοι, δίνει το υπουργείο Εσωτερικών με το νομοσχέδιο για τη μερική απασχόληση που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, που προβλέπει την πρόσληψη τουλάχιστον 13.000 ανέργων» (Το ρεπορτάζ στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

«ΑΝΑΝΕΩΣΗ»: «Το ευρωψηδέλτιο ουσιαστικά κάνει μια ρήξη με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και την κοινωνική του βάση. Νομίζω ότι αυτή η ρήξη είναι επικίνδυνη, γιατί ακριβώς είναι απολίτικη. Το επισημαίνουμε δε αυτό, γιατί ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι το πρώτο βήμα αυτού του είδους της ανανέωσης. Και διερωτώμαι, αν γίνει ανανέωση με αυτούς τους όρους, τι θα γίνει; Θα αποΠΑΣΟΚοποιήσουμε το ΠΑΣΟΚ» (Απόσπασμα δήλωσης του Γερ. Αρσένη στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ: «Είκοσι πέντε νέες ηλεκτρονικές κάμερες που θα καταγράφουν παραβάσεις πρόκειται να τοποθετηθούν σύντομα σε λεωφορειολωρίδες στην Αθήνα, στον Πειραιά και στο Χολαργό (Το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ: «Μετά την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων για την ευρωβουλή από όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, το ερώτημα των εκλογέων για τα κριτήρια της επιλογής παραμένουν. Στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε με βάση τις γενικές θέσεις των εθνικών κομμάτων, με βάση τα πρόσωπα, ή μήπως και με τα δύο κριτήρια, συγχρόνως; Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης το βασικό κριτήριο της ψήφου θα είναι οι πολιτικές θέσεις των εθνικών κομμάτων» (Από το κύριο άρθρο της «ΒΡΑΔΥΝΗΣ»).

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: «Αφού οι μισές συντάξεις βγαίνουν μετά θάνατον, τα αναδρομικά προβλέπονται για τη Δευτέρα Παρουσία» (Ο «ΚΑΙΡΟΣ» στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πολυνομοσχέδιο «σκούπα» για τις Ενοπλες Δυνάμεις

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 21 ρυθμίσεις για τους ένστολους

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Διορισμοί - εξπρές. 20.000 σε Δημόσιο - Δήμους

Η ΑΥΓΗ: Οργιάζει η εισφοροδιαφυγή και η ανασφάλιστη εργασία

ΑΥΡΙΑΝΗ: Η χώρα στο έλεος των τρομοκρατών

ΤΟ ΒΗΜΑ: Δύο δισ. ευρώ χαράτσι υπέρ των τραπεζών

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ευνοϊκές ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό των Ενόπλων Δυνάμεων

ΕΘΝΟΣ: 15 ρυθμίσεις για θητεία ανυπότακτους - προστάτες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 21 αλλαγές για αξιωματικούς και στρατευμένους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 26 αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Υφυπουργοί κατά υπουργών

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η λύση για τους συμβασιούχους

ΤΑ ΝΕΑ: Φορο-ΤΑΠα σε ιδιοκτήτες - ενοικιαστές

Η ΝΙΚΗ: Κινούμενη άμμος. Κύμα αντιδράσεων για το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Θυγατρικές» εταιριών γίνονται τα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Η ΧΩΡΑ: Ποιοι γίνονται μόνιμοι στο δημόσιο. Η τελική ρύθμιση για τους συμβασιούχους

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ακυρώνουν 25.000 θέσεις μερικής απασχόλησης

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Λησταρχεία
οι τράπεζες

«Φωτιά το κόστος των τραπεζικών συναλλαγών. Τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν επιβάλει προμήθειες και έξοδα για κάθε τραπεζική εργασία: από την απλή κατάθεση μετρητών ως την έκδοση επιταγών και από την είσπραξη εμβασμάτων ως την ενημέρωση απλών λογαριασμών» (Το ρεπορτάζ στο «ΒΗΜΑ»).

Οι «κόντρες»
στη ΝΔ

«Παυλόπουλος κατά Ανδρεουλάκου και Νάκου, Κακλαμάνης κατά Γιαννόπουλου, Αλογοσκούφης κατά Ρεγκούζα, Γιαννάκου κατά Καλού, αποτελούν τα πέντε ζευγάρια με ασυμφωνία αντιλήψεων στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής στα υπουργεία τους. Χωρίς να δημιουργούν μείζον πρόβλημα, δείχνουν ότι η απουσία κυβερνητικού προγράμματος και κατευθύνσεων αφήνει περιθώρια στον καθένα να διατυπώνει τις δικές του απόψεις» (Το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Και συστάσεις
προς καβγατζήδες

«Πριν ακόμη συμπληρώσει τους πρώτους τρεις μήνες στην εξουσία κι ενώ η εικόνα της στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη αρχίσει τις εσωτερικές κόντρες (...). Οι καβγάδες άλλοτε είναι δικαιολογημένοι και άλλοτε όχι (...). Καλά θα κάνουν υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ να σταματήσουν τους καβγάδες και να αφοσιωθούν στη δουλιά τους» (Από το κύριο άρθρο του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ