ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 2004
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Τους βγάζουν κι αυτούς «ασυμβίβαστους»...

Πολλές χιλιάδες αγροτών κινδυνεύουν να μην πάρουν τη στρεμματική ενίσχυση σταφίδας που δικαιούνται, επειδή κάποιες ιδιωτικές εταιρίες δεν έκαναν σωστά μητρώα!

Ελάχιστες μέρες πριν λήξει η προθεσμία για την καταβολή της στρεμματικής επιδότησης στη σταφίδα, πολλές χιλιάδες παραγωγών δεν έχουν πάρει καθόλου επιδότηση και αρκετές χιλιάδες περιμένουν να πάρουν την εξόφληση. Στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως χωρίς να φταίνε σε τίποτα οι αγρότες-σταφιδοπαραγωγοί, πληρώνουν τα σπασμένα άλλων. Με άλλα λόγια, γίνεται και στη σταφίδα του ...«λαδιού το μπάχαλο» και μερικές χιλιάδες σταφιδοπαραγωγών κινδυνεύουν να βγουν «ασυμβίβαστοι»!...

Το πρόβλημα ξεκινά εκ πρώτης από την κατάρτιση του σταφιδικού μητρώου, που κι αυτό στο πλαίσιο του αμπελοοινικού μητρώου έπρεπε να έχει τελειώσει εδώ και χρόνια. Για να πληρωθούν οι κοινοτικές επιδοτήσεις στη σταφίδα πρέπει να υπάρχει μητρώο, και για την περίπτωση πραγματικό και έγκυρο μητρώο. Ομως, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από πουθενά πως υπάρχει... Και στις σταφιδικές περιοχές, παράγοντες που εμπλέκονται με το θέμα ρωτούν με νόημα, από ποιον και σε ποιον έχει παραδοθεί επισήμως σταφιδικό μητρώο;...

Πάντως, αυτό που συμβαίνει είναι ότι όσες αιτήσεις ενίσχυσης σταφιδοπαραγωγών δε συμφωνούν με τα νούμερα των εμφανιζόμενων στοιχείων των μητρώων, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, με βάση τις σχετικές «διαταγές» της ΕΕ. Στην πράξη, όμως, τα στρέμματα που δήλωσαν πολλές χιλιάδες σταφιδοπαραγωγών δε συμπίπτουν με τα στρέμματα που υπάρχουν στα υποτιθέμενα μητρώα.

Κατά συνέπεια: Αλλού καλούνται σταφιδοπαραγωγοί να δεχτούν να πληρωθούν για λιγότερα στρέμματα επιδότηση από αυτά που έχουν, κι αλλού εμφανίζονται σταφιδοπαραγωγοί να έχουν περισσότερα στρέμματα από αυτά που έχουν δηλώσει και να κινδυνεύουν να χάσουν ολόκληρη την επιδότηση, γιατί με τα παραπάνω στρέμματα που τους βάζουν δε συμπληρώνουν τα ελάχιστα απαιτούμενα κιλά ανά στρέμμα. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου σταφιδοπαραγωγοί δε βρίσκονται καν στα μητρώα, δηλαδή είναι στους αγνοούμενους...

Ετσι, λίγα 24ωρα πριν λήξει η κοινοτική προθεσμία καταβολής της στρεμματικής ενίσχυσης στη σταφίδα, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα 31/5, αναζητούνται «πατέντες» για το πώς θα πληρωθούν όπως όπως οι στρεμματικές ενισχύσεις. Και για να καταλαγιάσει η δικαιολογημένη αγανάκτηση των χιλιάδων απλήρωτων σταφιδοπαραγωγών, ακούγονται διάφορες φήμες ότι θα γίνουν τελικά κανονικά οι πληρωμές... Για παράδειγμα, στη Μεσσηνία ακούστηκε πως θα γίνει αύριο η ανάρτηση των σχετικών καταστάσεων από τη Διεύθυνση Γεωργίας.

Το ζήτημα, πάντως, είναι ότι δεν ευθύνονται οι σταφιδοπαραγωγοί για όλα αυτά που συμβαίνουν σε βάρος τους - για άλλη μια χρονιά - και δεν αποκλείεται από του χρόνου να πάθουν τα ίδια κι ακόμα χειρότερα. Ούτε ευθύνονται οι σταφιδοπαραγωγοί αν οι αιτήσεις που έκαναν για να πάρουν την επιδότηση δε συμπίπτουν με τα όσα λέει το μητρώο, που έκαναν όπως έκαναν κάποιες ιδιωτικές εταιρίες! Κι ακόμα, γιατί να βρίσκονται χαμένοι οι σταφιδοπαραγωγοί, αν κάποιες ιδιωτικές εταιρίες που πληρώθηκαν με το αζημίωτο δεν έκαναν όπως έπρεπε τη δουλιά τους; Γιατί κάτι δικαιολογίες του τύπου, οι αγρότες δε δήλωσαν σωστά τα σύνορα των χωραφιών τους και δεν αναγνώρισαν σωστά τα αγροτεμάχιά τους στις αεροφωτογραφίες, μόνο από γελοίες έως αστείες μπορούν να χαρακτηριστούν.

Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τους δικούς της λόγους, έχει προειδοποιήσει πριν πολλά χρόνια ότι θέλει αξιόπιστο μητρώο για να δίνονται οι ενισχύσεις. Κι αυτό το ήξεραν οι όποιοι υπεύθυνοι. Στην πράξη όμως αυτό που γίνεται σε τούτο τον τόπο είναι να πληρώνουν πάντα οι αγρότες τα σπασμένα άλλων! Και τώρα ανάμεσα σε άλλες «φόρμουλες» γίνονται σκέψεις ...να ληφθούν υπόψη τα υποτιθέμενα μητρώα μια και έτσι θέλουν οι «τύποι» της ΕΕ. Βέβαια, όσοι σταφιδοπαραγωγοί έχουν δηλώσει άλλα, θα βγαίνουν «ασυμβίβαστοι». Και μετά ας πάνε να ...κάνουν ενστάσεις! Δεν αποκλείεται, μάλιστα, αρκετοί σταφιδοπαραγωγοί να μη λάβουν και καθόλου επιδότηση. Φαίνεται πως οι κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν, αλλά τα προβλήματα μένουν... Και το ερώτημα είναι: Οι απλήρωτοι σταφιδοπαραγωγοί πότε θα πληρωθούν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται;...

ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Μετρούν τις απώλειες

Τη λήψη άμεσων μέτρων για τη δίκαιη αποζημίωσή τους διεκδικούν από την κυβέρνηση οι πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας

Αντιμέτωποι με νέα οικονομικά αδιέξοδα και με τον κίνδυνο να μειωθεί σημαντικά η παραγωγή τους είναι οι αγρότες της Θεσσαλίας, των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τις σφοδρές βροχοπτώσεις. Οι πληγέντες αγρότες, μετρώντας, πλέον, τις απώλειες που θα έχουν, απαιτούν από την κυβέρνηση την άμεση λήψη μέτρων για τη δίκαιη αποζημίωσή τους και την κάλυψη των εξόδων επανασποράς χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργειών.

Στα Φάρσαλα, ήδη οι αγρότες έχουν προχωρήσει στην επανασπορά περίπου 20 χιλιάδων στρεμμάτων βαμβακοκαλλιέργειας, αφού οι περισσότεροι χρεώθηκαν στην Αγροτική Τράπεζα με τη λήψη δανείων για την κάλυψη των εξόδων που απαιτούνται, τα οποία είναι τεράστια. Συγκεκριμένα σ' αυτές τις περιπτώσεις όπου χρειάζεται να γίνει επανασπορά βαμβακιού, οι αγρότες, μόνο για το σπόρο, πληρώνουν 8.000-9.000 δρχ. το στρέμμα, ενώ χρειάζεται να ξοδέψουν πολλά ακόμα καλλιεργητικά, τα καύσιμα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Λάρισα το 20%, περίπου, των βαμβακοκαλλιεργειών χρειάζονται επανασπορά και ο αγροτικός κόσμος της περιοχής βρίσκεται σε απόγνωση, καθώς ο κόπος και τα έξοδα μιας χρονιάς υπάρχει κίνδυνος να πάνε χαμένα.

Οι πληγέντες αγρότες, διεκδικώντας τη δίκαιη αποζημίωσή τους, υπενθυμίζουν πως πληρώνουν πολλά στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση των καλλιεργειών τους από αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Και το πρόβλημα είναι ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να μην καλύπτει όλες τις ζημιές, καθώς δεν καλύπτονται οι ζημιές που προκαλούνται στις καλλιέργειες πριν τις 15 Μάη κι επομένως δεν καλύπτει και τα έξοδα επανασποράς του βαμβακιού. Το αίτημα του αγροτικού κόσμου είναι η τροποποίηση του κανονισμού, ώστε να καλύπτει τις ζημιές από κάθε αίτιο σε όλα τα στάδια της παραγωγής και το υπουργείο Γεωργίας έχει την πολιτική υποχρέωση να παρέμβει για να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών και να δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχει προηγούμενο κάλυψης ζημιών που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες πριν τις 15 Μάη, μετά από σχετική απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι υπόμνημα με το οποίο ζητούν τη λήψη μέτρων για την αποζημίωση των αγροτών, απέστειλαν στο διοικητή του ΕΛΓΑ Ν. Κατσαρό οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων που ανήκουν στη ΠΑΣΥ, ενώ σχετική Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΕΡΡΩΝ
Περιμένουν αποζημιώσεις απ' το 2002

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Η καθυστέρηση στην καταβολή αποζημιώσεων σε ελαιοπαραγωγούς του Νομού Σερρών που επλήγησαν από τον παγετό του 2002, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται: «Τον Φεβρουάριο του 2002, παγετός έπληξε τις ελαιοκαλλιέργειες του Νομού Σερρών και ενώ οι εκτιμήσεις έγιναν άμεσα, εδώ και 2,5 περίπου χρόνια όλοι οι παραγωγοί δεν έχουν πάρει ακόμη τις αποζημιώσεις. Επειδή είναι γνωστό ότι αυτά τα χρήματα είναι απαραίτητα για τους αγρότες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά αδιέξοδα εξαιτίας της πολιτικής, που εφαρμόζουν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ενωση, στον αγροτικό τομέα,

οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, πότε προτίθεται η κυβέρνηση να δώσει τις παραπάνω αποζημιώσεις στο σύνολο των παραγωγών;».

«Μεταλλαγμένη υποκρισία»

«

Μεταλλαγμένα προϊόντα: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ», είναι ο τίτλος του προεκλογικού φυλλαδίου που διακινεί ο ΣΥΝ, με στόχο να εκμεταλλευτεί αυτό το σοβαρό θέμα και να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Στο εσωτερικό του φυλλαδίου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Είναι ριζικά αντίθετος στα "μεταλλαγμένα", γιατί: Αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου το γεωφυσικό ανάγλυφο, ο μικρός και πολυτεμαχισμένος κλήρος, ευνοούν την επιμόλυνση των συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών, από τη συνύπαρξή τους με τις μεταλλαγμένες».

Με δυο λόγια, στο φυλλάδιο ο ΣΥΝ λέει ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν οι μεταλλαγμένες με τις συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες. Ομως, πριν από λίγους μήνες, στο Ευρωκοινοβούλιο, ψήφισε ακριβώς αντίθετα από αυτά που διαπιστώνει στο προεκλογικό φυλλάδιο. Ψήφισε τον κανονισμό για τη συνύπαρξη των μεταλλαγμένων με τις συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες, με την πρόφαση ότι έτσι προστατεύονται οι συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες.

Ασφαλώς, δεν πρόκειται για κακή στιγμή ή σύγχυση. Αλλά για χαρακτηριστική περίπτωση διγλωσσίας, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που θέλει να πατάει σε δύο βάρκες. Με την αντιφατική του θέση, ο ΣΥΝ δε θέλει να βάλει εμπόδια στις αποφάσεις της ΕΕ και να συγκρουστεί με τις πολυεθνικές. Ταυτόχρονα, όμως, θέλει να φαίνεται και όχι να είναι, ευαίσθητος σε ζητήματα δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος, επειδή έτσι νομίζει ότι ψαρεύει σε θολά νερά. Ομως, ο ελληνικός λαός έχει χορτάσει από υποκρισία και διγλωσσία, γι' αυτό και στις επικείμενες ευρωεκλογές θα πληρώσει το ΣΥΝ με το ανάλογο νόμισμα.


Γ. Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ