Πέμπτη 27 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Μετρούν τις απώλειες

Τη λήψη άμεσων μέτρων για τη δίκαιη αποζημίωσή τους διεκδικούν από την κυβέρνηση οι πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας

Αντιμέτωποι με νέα οικονομικά αδιέξοδα και με τον κίνδυνο να μειωθεί σημαντικά η παραγωγή τους είναι οι αγρότες της Θεσσαλίας, των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τις σφοδρές βροχοπτώσεις. Οι πληγέντες αγρότες, μετρώντας, πλέον, τις απώλειες που θα έχουν, απαιτούν από την κυβέρνηση την άμεση λήψη μέτρων για τη δίκαιη αποζημίωσή τους και την κάλυψη των εξόδων επανασποράς χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργειών.

Στα Φάρσαλα, ήδη οι αγρότες έχουν προχωρήσει στην επανασπορά περίπου 20 χιλιάδων στρεμμάτων βαμβακοκαλλιέργειας, αφού οι περισσότεροι χρεώθηκαν στην Αγροτική Τράπεζα με τη λήψη δανείων για την κάλυψη των εξόδων που απαιτούνται, τα οποία είναι τεράστια. Συγκεκριμένα σ' αυτές τις περιπτώσεις όπου χρειάζεται να γίνει επανασπορά βαμβακιού, οι αγρότες, μόνο για το σπόρο, πληρώνουν 8.000-9.000 δρχ. το στρέμμα, ενώ χρειάζεται να ξοδέψουν πολλά ακόμα καλλιεργητικά, τα καύσιμα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Λάρισα το 20%, περίπου, των βαμβακοκαλλιεργειών χρειάζονται επανασπορά και ο αγροτικός κόσμος της περιοχής βρίσκεται σε απόγνωση, καθώς ο κόπος και τα έξοδα μιας χρονιάς υπάρχει κίνδυνος να πάνε χαμένα.

Οι πληγέντες αγρότες, διεκδικώντας τη δίκαιη αποζημίωσή τους, υπενθυμίζουν πως πληρώνουν πολλά στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση των καλλιεργειών τους από αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Και το πρόβλημα είναι ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να μην καλύπτει όλες τις ζημιές, καθώς δεν καλύπτονται οι ζημιές που προκαλούνται στις καλλιέργειες πριν τις 15 Μάη κι επομένως δεν καλύπτει και τα έξοδα επανασποράς του βαμβακιού. Το αίτημα του αγροτικού κόσμου είναι η τροποποίηση του κανονισμού, ώστε να καλύπτει τις ζημιές από κάθε αίτιο σε όλα τα στάδια της παραγωγής και το υπουργείο Γεωργίας έχει την πολιτική υποχρέωση να παρέμβει για να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών και να δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχει προηγούμενο κάλυψης ζημιών που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες πριν τις 15 Μάη, μετά από σχετική απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι υπόμνημα με το οποίο ζητούν τη λήψη μέτρων για την αποζημίωση των αγροτών, απέστειλαν στο διοικητή του ΕΛΓΑ Ν. Κατσαρό οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων που ανήκουν στη ΠΑΣΥ, ενώ σχετική Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ