Πέμπτη 27 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Επιθετική αντιλαϊκή πολιτική

Το «πρότυπο της Ιρλανδίας» θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να διαμορφώσει «ένα περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματικότητα»

Ορκους πίστης στο μεγάλο κεφάλαιο και σαφέστατα δείγματα μιας φιλικής στα συμφέροντά του πολιτικής, έδωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, διαλύοντας κάθε αυταπάτη για την επερχόμενη αντιλαϊκή επέλαση που ετοιμάζει η κυβέρνησή του. Μιλώντας χτες το βράδυ στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο πρωθυπουργός είπε όσα θα ήθελαν να ακούσουν οι βιομήχανοι για την οικονομική πολιτική του, αναγορεύοντας στην κατεύθυνση αυτή το «μοντέλο της Ιρλανδίας» - μοντέλο εξάπλωσης της φτώχειας και της εξαθλίωσης - ως παράδειγμα προς μίμηση!

Ξεκινώντας την ομιλία του έπλεξε το εγκώμιο στο μεγάλο κεφάλαιο, λέγοντας: «Είμαι σήμερα εδώ για να υπογραμμίσω την αυξανόμενη σημασία της επιχειρηματικότητας τόσο για την οικονομία όσο και για ολόκληρη την κοινωνία»! Αμέσως, μετά, έσπευσε να δώσει συγχαρητήρια «τόσο στο ΣΕΒ όσο και τη ΓΣΕΕ» για την υπογραφή της, επαίσχυντης, Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ευλογώντας έτσι τη λιτότητα και την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Εν γνώσει «των... συνεπειών του νόμου», ο πρωθυπουργός:

  • Αναγόρευσε σε «κεντρικό στόχο της νέας οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής τους την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» και στο πλαίσιο αυτό τάχθηκε υπέρ της αντιγραφής του μοντέλου της Ιρλανδίας. «Σε αντίθεση με τη χώρα μας, η Ιρλανδία που είχε το θάρρος να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις έχει πετύχει να αυξήσει το κατά κεφαλήν εισόδημά της από το 84,1% του κοινοτικού μέσου όρου (το 1994) στο 120,6% (το 2003)», τόνισε.
  • Επικαλέστηκε το - κίβδηλο - επίτευγμα της μείωσης της ανεργίας στην Ιρλανδία, από το 14,3% (το 1994) στο 4,6% (το 2003), ξεχνώντας ότι αυτό έγινε μέσω της αύξησης της μερικής απασχόλησης.
  • Εξέφρασε το θαυμασμό του προς τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Ιρλανδία και «διαμόρφωσαν ένα περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματικότητα», επισημαίνοντας ότι «το ίδιο μπορούμε κι εμείς», με το «ολοκληρωμένο σχέδιο» που ξεκινά να εφαρμόζει η κυβέρνησή του.

Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής του, έδωσε έμφαση στο νέο φορολογικό και αναπτυξιακό νόμο, καθώς και σε συμπληρωματικά μέτρα που έχουν στόχο τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» και την «άρση των αντικινήτρων» για την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων.

Ειδικότερα:

  • Υποσχέθηκε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει «γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις» στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα αδιανέμητα κέρδη των ΑΕ και ΕΠΕ στο 25% και για τις προσωπικές εταιρίες στο 20%, με στόχο, όπως είπε, «να περιοριστεί το φορολογικό βάρος που φέρει η κάθε επιχείρηση»(!).
  • Εξήγγειλε «ριζικές αλλαγές στο σύστημα ελέγχων», ώστε να «μειωθεί η αβεβαιότητα που δημιουργεί το σημερινό προβληματικό σύστημα ελέγχων».
  • Η «τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας» είναι ο βασικός στόχος του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, το οποίο θα προσφέρει «αποτελεσματικότερα κίνητρα» στο όνομα της αύξησης των επενδύσεων.

Στα συμπληρωματικά μέτρα περιλαμβάνονται η «απελευθέρωση των αγορών», η «νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων», η «σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας», ο «δραστικός περιορισμός της αντιαναπτυξιακής γραφειοκρατίας» κ.ά.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του «δημιουργεί τις συνθήκες (το κατάλληλο περιβάλλον) για μια νέα εποχή επιχειρηματικής άνοιξης»...

Ο Γ. Αλογοσκούφης

Μιλώντας από το ίδιο βήμα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης διαβεβαίωσε τους βιομήχανους ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα σταθεί αρωγός στους επιχειρηματίες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Ο υπουργός επανέλαβε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη φορολογική μεταρρύθμιση και την προώθηση νέου αναπτυξιακού νόμου, που θα ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Ασκώντας κριτική στην οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι δε στηρίχτηκε στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, αλλά στην επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και στην πιστωτική επέκταση, που - όπως είπε - έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα στην ανάπτυξη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, είπε ο Γ. Αλογοσκούφης, είναι ο μεγάλος δημόσιος τομέας και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κρατικής σπατάλης, της γραφειοκρατίας, με στόχο να δημιουργήσει ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επιχειρήσεις. Αναφερόμενος στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει πραγματικές ιδιωτικοποιήσεις και όχι ιδιωτικοποιήσεις για ταμειακούς ή άλλους σκοπούς, που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η φιλοσοφία της ΝΔ στο θέμα αυτό είναι να κάνει προσεκτικές κινήσεις, που θα στοχεύουν να αναπτύξουν τις δημόσιες επιχειρήσεις, ενώ θα χρησιμοποιήσουν όλες τις μορφές (μετοχοποιήσεις, στρατηγικές συμμαχίες, συμβάσεις παραχώρησης, πλήρεις ιδιωτικοποιήσεις κλπ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ