Πέμπτη 27 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙ ...ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ
Υπερδανεισμός

Μέσα στην τελευταία τετραετία, η ελληνική οικονομία, με βάση την αύξηση του εγχώριου πλούτου (ΑΕΠ), σε πραγματικές (αποπληθωρισμένες) τιμές, έγινε πιο «ισχυρή», κατά περίπου 20%. Στην ίδια τετραετία, όμως, εκτινάχτηκαν στα ύψη και τα δάνεια (καταναλωτικά και στεγαστικά) των νοικοκυριών στις τράπεζες. Από 17 δισ. ευρώ που ήταν το 2000 έφτασαν φέτος το Μάρτη στα 42,6 δισ. ευρώ. Αυξήθηκαν, δηλαδή, κατά 151% ή πάνω από 2,5 φορές!

Η παράλληλη άνοδος του εγχώριου πλούτου και του υπερδανεισμού των νοικοκυριών, καταρρίπτει το επιχείρημα - που προβάλλεται κυρίως από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - ότι δήθεν με την ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας έγιναν πλουσιότεροι και ΟΛΟΙ οι Ελληνες. Η αλήθεια, είναι πως η Ελλάδα έγινε πιο ισχυρή μόνο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και πιο φτωχή για τους εργαζόμενους. Για τους πρώτους, τα κέρδη αυξάνονταν με ρυθμούς ίδιους ή και μεγαλύτερους από εκείνους της υπερχρέωσης των νοικοκυριών. Ετσι δικαιολογείται και το γεγονός ότι τα περιθώρια κέρδους στην Ελλάδα κατέχουν την 1η θέση στην ΕΕ. Αντίθετα, οι ονομαστικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων, που περιορίστηκαν για την τετραετία στο 20% - 25% (όσο δηλαδή και ο επίσημος πληθωρισμός), ανάγκασαν πολλά νοικοκυριά να επιδιώξουν τη διατήρηση ή βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου με προσφυγή στον τραπεζικό δανεισμό.

Οι αρμόδιοι (τραπεζίτες και κυβερνώντες) δεν ανησυχούν από την υπερχρέωση των νοικοκυριών στις τράπεζες. Αντίθετα, κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για την παραπέρα αύξησή τους και θα είναι ευχαριστημένοι αν στα ερχόμενα 5 χρόνια συγκλίνουν με τον, αρκετά υψηλότερο, μέσο όρο της ΕΕ. Στα πλαίσια αυτά - υπεραμυνόμενοι της συνέχισης των πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας που υποβαθμίζουν την αγοραστική δύναμη των μισθών και συντάξεων - παροτρύνουν τους εργαζόμενους να κλείσουν τις «μαύρες τρύπες» των οικογενειακών τους προϋπολογισμών ή και να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο με τραπεζικά δάνεια! Οσον αφορά στο χάσμα που χωρίζει το μέσο μισθό των Ελλήνων, που υπολείπεται τουλάχιστον 20 μονάδες από το μέσο όρο της ΕΕ, οι κυβερνώντες φιλοδοξούν να έχει «συγκλίνει» στα επόμενα 10 - 15 χρόνια!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ