ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εισβολή, πάλι, στη Ράφα

Αλλος ένας 8χρονος έχει τραυματιστεί από πυρά του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Αλλος ένας 8χρονος έχει τραυματιστεί από πυρά του ισραηλινού στρατού
ΡΑΦΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Νέα εισβολή στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα πραγματοποίησαν, χθες, οι ισραηλινές δυνάμεις, υποστηρίζοντας ότι «εντόπισαν και κατέστρεψαν άλλη μια σήραγγα μεταφοράς όπλων από την Αίγυπτο». Κατά τη διάρκεια της εισβολής, σημειώθηκαν σποραδικές ανταλλαγές πυρών, και οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλλαν με τανκς κατά κτιρίων, με αποτέλεσμα να καταστραφούν αρκετά σπίτια, αλλά και να τραυματιστούν 2 10χρονοι Παλαιστίνιοι που παρακολουθούσαν μαθήματα σε σχολείο της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ προς τους Παλαιστινίους πρόσφυγες.

Εντός της Ραμάλα, εισήλθε, χθες, περιορισμένος αριθμός Ισραηλινών στρατιωτών καταδιώκοντας αυτοκίνητο με 2 υπόπτους. Μετά την άρνηση των φρουρών του Γιάσερ Αραφάτ, να εισέλθει το αυτοκίνητο στη Μουκάτα'α, οι δύο Παλαιστίνιοι ανακρίθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι. Την ίδια ώρα, γινόταν γνωστό ότι 2 Παλαιστίνιοι έπεφταν νεκροί έξω από τον εποικισμό Νετζαρίμ, στη Γάζα, επειδή «κινούνταν ύποπτα και οπλισμένοι», ενώ 12 Ισραηλινοί συνοριακοί φρουροί παραπέμπονται σε δίκη με την κατηγορία του βασανισμού και της κλοπής σε βάρος Παλαιστινίων που ανέκριναν στα σύνορα της Δ. Οχθης.

Παρά τις εξελίξεις αυτές, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέμενε, χθες, στο σχέδιο «απεγκλωβισμού» του από τη Λωρίδα της Γάζας και εξέφραζε την άποψη ότι «τελικά, θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, παρά τις διαφωνίες που έχουν διατυπωθεί». Ο Αριέλ Σαρόν αναφέρθηκε, μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Κνέσετ, και στον Γιάσερ Αραφάτ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν προτίθεται να του επιτρέψει να μετακινείται ελεύθερα.

  • Αγανάκτηση για τις καθημερινές σφαγές των Παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας), η οποία χαρακτηρίζει «παρήγορη ένδειξη» τη μεγάλη διαδήλωση των Ισραηλινών πολιτών στο Τελ Αβίβ, «όπου συγκεντρώθηκαν εκφράζοντας την αποδοκιμασία τους στην πολιτική της κυβέρνησης Σαρόν» και καλεί τη διεθνή κοινότητα «να παρέμβει άμεσα».
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΟΠΕΚ
Νέα επεισόδια εντείνουν τον πετρελαϊκό «πανικό»

ΡΙΑΝΤ.-

Νεκροί έπεσαν από τα πυρά ανδρών του σαουδαραβικού στρατού δύο ένοπλοι, χτες, σε ορεινή περιοχή δυτικά της πόλης Τάιφ, οι οποίοι, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «σχετίζονταν με την επίθεση και την ομηρία στο πετρελαϊκό κέντρο του Κχομπάρ». Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά αμερικανικής στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής, την ώρα που εξερχόταν από την οχυρωμένη στρατιωτική βάση Ισκάν, στα νότια του Ριάντ. Οπως έγινε γνωστό δεν υπήρξαν θύματα από αυτήν την επίθεση.

Εντούτοις, παρά τις διαβεβαιώσεις της σαουδαραβικής ηγεσίας ότι έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας γύρω από όλες τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και ότι η κατάσταση στο βασίλειο των Σαούντ είναι υπό έλεγχο, οι ανησυχίες διεθνώς φαίνεται να εντείνονται. Χτες, η τιμή του πετρελαίου δεν υποχώρησε παρά μόνο λίγα λεπτά, κάτω από τα 42 δολάρια το βαρέλι.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ δεσμεύτηκαν, μονομερώς, να αυξήσουν την ημερήσια πετρελαϊκή παραγωγή τους, ασχέτως της απόφασης που θα λάβει ο ΟΠΕΚ, που συνεδριάζει, σήμερα, στη Βηρυτό. Η συνεδρίαση αυτή θεωρείται από τις πλέον κρίσιμες καθώς ακόμη και αν το πετρελαϊκό καρτέλ αποφασίσει να αυξήσει την παραγωγή του, πιθανότατα δε θα σημάνει παρά την επισημοποίηση της, ήδη, υπάρχουσας ανεπίσημης παραγωγής, χωρίς δραματικά αποτελέσματα στις τιμές του πετρελαίου.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το θέμα των αμβλώσεων ήρθε χτες στο προσκήνιο εκ νέου, στις ΗΠΑ: ο Λευκός Οίκος επέκρινε δριμύτατα την απόφαση δικαστή στο Σαν Φρανσίσκο να κηρύξει αντισυνταγματικό νόμο που απαγορεύει τη μέθοδο της καθυστερημένης άμβλωσης.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Το γερμανικό πολιτιστικό κέντρο «Γκαίτε» άνοιξε χτες - για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες - παράρτημα στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κορέας.

ΤΟΚΙΟ.-- Σε ισχύ τέθηκαν από χτες νέοι νόμοι για την ιδιωτικοποίηση του οδικού συστήματος της Ιαπωνίας.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η κινεζική οικονομία«θα αναπτυχθεί με ρυθμό 11,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2004», προβλέπει το κρατικό κέντρο πληροφόρησης, κατά την εφημερίδα «Ζονγκούο Γκονγκσάνγκ Μπάο». Το πρώτο τρίμηνο του 2004 το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 9,8%.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ορκίστηκε χτες η νέα Ινδική Βουλή, με πρόεδρο το στέλεχος του ΚΚ Ινδίας(Μ), Σόμναθ Τσάτερτζι.

ΡΩΜΗ.-- Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε χτες 12 άτομα που διαδήλωναν ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ.

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Κατάληψη πόλης από στασιαστές...

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Ομάδες ενόπλων στασιαστών κατέλαβαν χτες την πόλη Μπούκαβου της ΛΔ Κονγκό, μετά από πολύωρες συγκρούσεις με τον κογκολέζικο στρατό που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει... Κατά τις συγκρούσεις σημειώθηκαν λεηλασίες σπιτιών και καταστημάτων, αλλά και ο τραυματισμός αρκετών αμάχων (ανάμεσά τους ένας πατέρας και ο οκτάχρονος γιος του).

Περίπολοι κυανοκράνων του ΟΗΕ (δύναμης 10.600 ανδρών) που βρίσκονται στην περιοχή επιβεβαίωσαν σε δημοσιογράφους πως η πόλη είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των στασιαστών πλην του αεροδρομίου που ελέγχεται από τις δυνάμεις του ΟΗΕ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι της μεταβατικής κυβέρνησης του προέδρου της ΛΔ Κονγκό, Τζόζεφ Καμπίλα, ενέπλεξαν στην κρίση τη γείτονα Ρουάντα, ισχυριζόμενοι πως αυτή στηρίζει την ομάδα στασιαστών με επικεφαλής τον συνταγματάρχη λιποτάκτη Γιουλς Μουτεμπούτσι. Η κυβέρνηση της Ρουάντα έσπευσε να αρνηθεί οιαδήποτε ανάμειξη στο Μπούκαβου, η κατάληψη του οποίου τροφοδοτεί φόβους για κλιμάκωση της κατάστασης αποσταθεροποίησης στη ΛΔ Κονγκό και επανέναρξη του αιματηρού πολέμου στη χώρα...

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Απόηχοι της έκρηξης μίσους

ΚΑΡΑΤΣΙ.--

Σε είκοσι πέντε αποτιμώνται τα θύματα της βίας του τελευταίου πενθημέρου στην πόλη - λιμάνι αυτή του Πακιστάν, καθώς στις ταραχές που ακολούθησαν τη βομβιστική επίθεση σε σιιτικό τζαμί βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 3 νεαροί. Η κυβέρνηση υπό το στρατηγό - «πρόεδρο» Μουσάραφ ανακοίνωνε στο μεταξύ τη «δυσμενή μετάθεση» του επικεφαλής της αστυνομίας του Καράτσι και άλλων δύο αστυνομικών αξιωματούχων.

Ο Μάης αποδείχτηκε εξαιρετικά αιματηρός μήνας στην πόλη που έχει καταστεί το επίκεντρο της σύγκρουσης σουνιτών - σιιτών που, επισήμως, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι δεν υφίσταται. Η ένταση παραμένει στην πόλη, που μετά από 50 θανάτους βλέπει το μίσος και τη διάθεση αντεκδίκησης να φουντώνει...

ΡΩΣΙΑ
Νέα αντιδημοκρατικά μέτρα

ΜΟΣΧΑ.--

Η ελεγχόμενη από τον Βλαντίμιρ Πούτιν Κρατική Δούμα ενέκρινε χτες με 343 ψήφους υπέρ και 96 κατά, νομοσχέδιο που καθιστά σχεδόν αδύνατη τη διοργάνωση δημοψηφίσματος που δεν έχει την έγκριση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που πρέπει επίσης να εγκριθεί από την άνω Βουλή και από τον Πούτιν, οι οργανώσεις (με περισσότερα από 100 μέλη) που υποβάλουν αίτηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος θα πρέπει να είναι εγεγραμμένες στα μητρώα των μισών από τις 89 περιοχές της Ρωσίας. Μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν ήταν απαραίτητο. Επίσης, οι οργανώσεις θα έχουν στη διάθεσή τους 45 ημέρες για να συγκεντρώσουν τα 2 εκατομμύρια υπογραφές που απαιτούνται αντί για 3 μήνες που ίσχυε μέχρι τώρα. Ετσι φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται τη δημοκρατία ο Πρόεδρος Πούτιν...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αιματηρών επιθέσεων συνέχεια

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Πέντε μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», οι τρεις ξένοι και οι δύο Αφγανοί, έπεσαν νεκροί χτες από πυρά «αγνώστων» στη βορειοδυτική περιοχή Κχαΐρ Κάνα της επαρχίας Μπαγκντίς, σε απόσταση περίπου 550 χλμ. από την Καμπούλ, όπου εργάζονταν για τη δημιουργία κλινικής, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων σε ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο Αμίρ Σαχ Ναϊμπζάντα, αξιωματούχος της αστυνομίας στην επαρχία, δήλωσε από τηλεφώνου στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ότι «είναι πρόωρο να λεχθεί ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό» το επεισόδιο.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο BBC ο Αντόνιο Μαρία Κόστα, επικεφαλής της υπηρεσίας καταπολέμησης των ναρκωτικών του ΟΗΕ, δήλωσε χτες ότι οι προσπάθειες «κάμψης» του διαρκώς μεγεθυνόμενου εμπορίου ναρκωτικών του Αφγανιστάν «αποτυγχάνουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ