ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Με ασπίδα τον αντικομμουνισμό...

«Ξαναδιαβάζει» την ιστορία ο Αμερικανός πρόεδρος προκειμένου να δικαιολογήσει τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα. Προετοιμασία μεγάλων αντιπολεμικών διαδηλώσεων στην Ιταλία

Αστυνομικοί με πολιτικά συλλαμβάνουν διαδηλωτές στην Ιταλία

Associated Press

Αστυνομικοί με πολιτικά συλλαμβάνουν διαδηλωτές στην Ιταλία
ΚΟΛΟΡΑΝΤΟ ΣΠΡΙΝΓΚΣ - ΡΩΜΗ.- Τον αντικομμουνισμό επιστράτευσε ο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την ευρωπαϊκή ήπειρο προκειμένου να «πείσει» τους Ευρωπαίους ηγέτες για την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ. Πρώτος σταθμός του Μπους είναι η Ρώμη, με αφορμή τον εορτασμό των 60 χρόνων από την απελευθέρωση της Ιταλίας, όπου σήμερα θα πραγματοποιηθεί μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας από το Κολοράντο Σπρινγκς σε απόφοιτους της στρατιωτικής αεροπορίας, κάλεσε τους Αμερικανούς να δείξουν «καρτερικότητα» αφού «αυτή η σύγκρουση θα έχει πολλές περιστροφές και θα υπάρξουν αναποδιές στο δρόμο για τη νίκη». Ο Μπους μάλιστα δε δίστασε να χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα και τις μεταπολεμικές εξελίξεις στην Ελλάδα (και αλλού στον κόσμο) λέγοντας χαρακτηριστικά: «στα χρόνια που ακολούθησαν το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, το έθνος μας αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες και κινδύνους με την άνοδο του κομμουνισμού. Το 1947 κομμουνιστικές δυνάμεις διεξήγαγαν εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα και απειλούσαν την Τουρκία... Το 1949 η Σοβιετική Ενωση δοκίμασε την ατομική βόμβα και οι κομμουνιστές νίκησαν στην Κίνα»... Ολα αυτά έγιναν μέσα στα πρώτα τέσσερα χρόνια από το τέλος του πολέμου είπε ο πρόεδρος, αλλά τελικά οι Αμερικανοί «δεν έχασαν το κουράγιο τους... και αυτή η επιμονή έδωσε σε όλον τον κόσμο ένα μάθημα στην ελευθερία»...

Σε κατάσταση πολιορκίας η Ρώμη

Ο Μπους κατέφθασε αργά χτες το βράδυ στην ιταλική πρωτεύουσα, όπου σήμερα αναμένεται να συναντήσει τον Πάπα στο Βατικανό, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι και το βράδυ τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Ρώμης το μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο. Η διαδήλωση θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και διασχίζοντας όλο το κέντρο (περνώντας σχετικά κοντά και από τα σημεία που θα βρίσκεται ο Μπους) θα τερματίσει έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Στη διαδήλωση εκτός από χιλιάδες πολίτες «παρών» θα δώσουν δεκάδες κοινωνικές οργανώσεις και συνδικάτα.

Την ίδια ώρα πάντως η Ρώμη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού αφού τα μέτρα των δυνάμεων ασφαλείας είναι πρωτοφανή. Ολόκληρο το κέντρο παραμένει ουσιαστικά κλειστό από χτες, δημιουργώντας κυκλοφοριακό χάος, ενώ σήμερα δε θα επιτραπεί η διέλευση αυτοκινήτων. Ακόμη στη σημερινή διαδήλωση «δυναμικό παρών» θα δώσουν και 10.000 αστυνομικοί. Παράλληλα όπως μας μετέδωσε η γραμματέας της ΟΒ ΚΝΕ Ρώμης, Ελένη Οικονόμου, όλα τα ιταλικά τηλεοπτικά κανάλια (από τη RAI μέχρι τα ιδιοκτησίας Μπερλουσκόνι) επαναλαμβάνουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο πραγματοποίησης τρομοκρατικού χτυπήματος, τακτική που ακολουθούν σταθερά τους τελευταίους μήνες πριν από μεγάλα συλλαλητήρια. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμμετέχοντας ουσιαστικά στο παιχνίδι της κυβέρνησης επαναλαμβάνουν την ανάγκη η διαδήλωση να διεξαχθεί ειρηνικά και να αποφευχθούν οι «προκλήσεις».

ΗΠΑ
«Ακέφαλη» η CIA

«Αποδιοπομπαίος τράγος» ο Τζ. Τένετ, προσπάθεια εξάλειψης κάποιων αποδείξεων του εγκλήματος ή συγκρούσεις εξουσίας;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Για «προσωπικούς λόγους» ο Τζορτζ Τένετ, επικεφαλής της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, της CIA, υπέβαλε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του. Μία παραίτηση που έγινε δεκτή από τον Αμερικανικό Πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους, ο οποίος και τη δημοσιοποίησε. «Υπήρξε ένας δυνατός και ικανός αρχηγός της υπηρεσίας και θα μου λείψει» δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, την ώρα που πετούσε προς την αεροπορική βάση «Αντριους», από όπου θα αναχωρούσε για την Ευρώπη, όπως μετέδωσε το «Reuters». «Εκανε καταπληκτική δουλιά για τον αμερικανικό λαό και αποδέχτηκα την επιστολή παραίτησής του» προσέθεσε ο Μπους. Ο Τένετ που διορίστηκε από τον Κλίντον το 1997, θα παραμείνει πάντως επικεφαλής της CIA μέχρι την 11η Ιουλίου, οπότε θα τον διαδεχτεί πιθανώς ο αναπληρωτής αρχηγός, Τζον ΜακΛάφλιν, ή ο επικεφαλής της Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρώην(;) πράκτορας της CIA και ρεπουμπλικανός βουλευτής της Φλόριντα, Πόρτερ Γκος.

Λίγο αργότερα ο Τένετ, που μετά τον Αλαν Ντάλες (1953-1961) είναι ο μακροβιότερος αρχηγός της CIA, μιλώντας στο προσωπικό της CIA επέμεινε ότι οι λόγοι της παραίτησής του είναι προσωπικοί και τόνισε ότι τόσο η CIA και συνολικά όλες οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είναι ισχυρότερες σήμερα «από ό,τι τις ανέλαβα 7 χρόνια πριν και θα γίνουν ακόμη ισχυρότερες αύριο από ό,τι είναι σήμερα».

Πάντως ο Τένετ είχε δεχτεί τα πυρά αρκετών Αμερικανών αξιωματούχων τους τελευταίους μήνες σχετικά με τις λανθασμένες εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών για το οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσεΐν. Επίσης, ανεξάρτητη επιτροπή που διεξάγει έρευνες για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ έχει ασκήσει κριτική στη CIA, επειδή απέτυχε να εκτιμήσει σωστά την απειλή που συνιστούσε το τρομοκρατικό δίκτυο της «Αλ Κάιντα». Εκτοτε, έβλεπαν συνέχεια το φως της δημοσιότητας θεωρίες περί οικειοθελούς αποχώρησης του Τένετ ή εξαναγκασμού του σε παραίτηση.

«Για λόγους εκδίκησης»

Σε μία παράλληλη υπόθεση, για την εξέταση της υπόθεσης διαρροής του ονόματος της πράκτορα Βάλερι Πλαμ στα ΜΜΕ, εκ μέρους του Λευκού Οίκου, που αποτελεί ποινικό αδίκημα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ζήτησε τη βοήθεια συνηγόρου, του Τζιμ Σαρπ, για να τον εκπροσωπήσει στο ποινικό μέρος της υπόθεσης. Η Πλαμ παντρεμένη με τον Τζο Ουίλσον, πρώην διπλωμάτη ο οποίος είχε σταλεί στο Νίγηρα για να διαπιστώσει αν ήταν αληθινές οι αναφορές που ήθελαν το Ιράκ να προσπαθεί να αγοράσει εμπλουτισμένο ουράνιο από τη χώρα αυτή, έκρινε αβάσιμες τις υποψίες αυτές. Αργότερα η CIA παραδέχτηκε ότι οι πληροφορίες για το εμπλουτισμένο ουράνιο είχαν βασιστεί σε πλαστά έγγραφα και ότι ο Λευκός Οίκος δε θα έπρεπε να τις έχει επικαλεστεί. Η ταυτότητα της Πλαμ αποκαλύφθηκε τον περασμένο Ιούλη και τότε ο Ουίλσον κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπους ότι διέρρευσε το όνομά της στον Τύπο για να τον εκδικηθεί.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Ανησυχούν για τις εκλογές» οι Αμερικανοί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.- Συνεχίζουν να έρχονται στην επιφάνεια «επιφυλάξεις» για τις επερχόμενες, το Σεπτέμβρη, εκλογές. Ο Μπιλ Τέιλορ, «ειδικός συντονιστής» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την υπό (μερική) κατοχή χώρα, είπε χτες ότι ελλοχεύει «κίνδυνος αποτυχίας» για δύο λόγους: (α) Ο μικρός αριθμός εγγεγραμμένων σε εκλογικούς καταλόγους (2,8 εκατ. σήμερα, κατά την εκτίμησή του - στην πραγματικότητα ίσως είναι μικρότερος). «Για να γίνουν εκλογές το Σεπτέμβρη, χρειάζεται να εγγραφούν 7, 8 ή 9 εκατομμύρια ψηφοφόροι» είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος. (β) Η κατάσταση ανασφάλειας στη χώρα, ειδικά η έλλειψη «αστυνομικών». Υπέρ της άποψης αυτής τοποθετήθηκε και βουλευτής των Δημοκρατικών (πράγμα ενδιαφέρον ενόψει και των εκλογών του Νοέμβρη στις ΗΠΑ), ο Τομ Λάντος, ο οποίος ενώθηκε στη χορωδία υπέρ της ενίσχυσης της κατοχής: Πρέπει «να διπλασιάσουμε τον αριθμό των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη χώρα και να αναπτύξουμε επιπλέον μονάδες στις επικίνδυνες ζώνες», δήλωσε.

Πληροφορίες από το Αφγανιστάν, που μετέδιδε το πρακτορείο Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος, με έδρα το Πακιστάν, χτες έκαναν λόγο για επτά τραυματισμούς αστυνομικών στην επαρχία Νανγκαρχάρ από πακέτο-βόμβα.

Επίσης χτες, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσε πως αναστέλλει τις δραστηριότητές της σε όλο το Αφγανιστάν, μετά τη δολοφονία - τη διεκδίκησαν οι Ταλιμπάν - πέντε εργαζομένων της, της Βελγίδας Ελέν ντε Μπέιρ, του Ολλανδού Βίλεμ Κβιντ, του Νορβηγού Εγκιλ Τινάες και δύο Αφγανών, του Φαζίλ Αχμάντ και Μπεσμιλάχ. Τα αίτια του φονικού στην επαρχία Μπαντγκίς αποδίδονται στην άποψη των Ταλιμπάν ότι οι ΜΚΟ όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα εργάζονται για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού - πράγμα για το οποίο εκπρόσωποι ΜΚΟ έχουν κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι «εμφανίζουν».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Η ΚΝΕ σε αντιΝΑΤΟική εκδήλωση

Σε μεγάλη πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενάντια στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, συμμετείχε το μουσικό συγκρότημα της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, το Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ» και η Επιτροπή Ενάντια στο ΝΑΤΟ, που πρωτοστατούν στην οργάνωση των κινητοποιήσεων του τουρκικού λαού προκειμένου να εκφραστεί μαζικά η αντίστασή του στην ιμπεριαλιστική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης αλλά και στους σχεδιασμούς των λυκοσυμμάχων της χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ