ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούνη 2004
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Εντολοδόχος των ΗΠΑ ο Κ. Ανάν

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στην «έκθεση» του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, σημείωσε τα παρακάτω:

«Κατά τη γνώμη μας ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ με την έκθεσή του αναγορεύεται σε εντολοδόχο των ΗΠΑ. Αν και υποκριτικά στην έκθεση γίνεται λόγος για συμβιβασμό του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, στην πραγματικότητα ενοχοποιείται το συντριπτικό 76% των Ελληνοκυπρίων. Και επιμένει ο κ. Ανάν ότι το δικό του σχέδιο είναι η βάση για την επίλυση, χωρίς να παίρνει υπόψη καθόλου τις θέσεις και τις απόψεις των Ελληνοκυπρίων.

Το πιο χαρακτηριστικό όμως είναι ότι στην έκθεση κάνει λόγο για ισότητα πολιτικών δικαιωμάτων από τη σκοπιά της ύπαρξης δύο κυρίαρχων κρατών. Είναι άλλο πράγμα. Και εμείς υποστηρίζουμε την ισότητα πολιτικών δικαιωμάτων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στα πλαίσια όμως μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και όχι δύο κυρίαρχων κρατών με ένα καπέλο από πάνω. Τέλος, όλο το πνεύμα της έκθεσης είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις αναγνώρισης του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, τη στιγμή που υπάρχουν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το 541 και το 550, τα οποία κηρύσσουν νομικά άκυρη την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, το αποκαλούν αποσχιστική οντότητα και καλούν όλα τα μέλη του ΟΗΕ να μην το αναγνωρίζουν.

Με αυτήν την έννοια η έκθεση Ανάν - κατά τη γνώμη μας - πρέπει να απορριφθεί πολιτικά και από την ελληνική κυβέρνηση και από όλα τα κόμματα εδώ στην Ελλάδα. Εμείς μένουμε σ' αυτό. Υπάρχει το πλαίσιο του ΟΗΕ το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την επίλυση του Κυπριακού. Η επανένωση μπορεί να γίνει στη βάση της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας και τίποτα παραπέρα».

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ετοιμάζεται η απάντηση στην «έκθεση Ανάν»

Ετοιμάζεται η απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα των ΟΗΕ για το Κυπριακό. Η «έκθεση Ανάν» κρίνεται ότι περιλαμβάνει «ανακρίβειες» και «αντιφάσεις». Μάλιστα, ανοίγει παραθυράκι για αναγνώριση του ψευδοκράτους, ενάντια και σε αυτές ακόμα, τις αποφάσεις του Οργανισμού. Στο μεταξύ, ο Κύπριος Πρόεδρος αποσαφηνίζει ότι δεν πρόκειται να επαναθέσει το ίδιο «σχέδιο Ανάν» σε δημοψήφισμα.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χτες ότι στην απάντηση θα παρατίθενται καθαρά οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του Οργανισμού να μπορέσει να αποσαφηνίσει ποια θα είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει στην παρούσα φάση του Κυπριακού.

Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι την Πέμπτη - στη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Κόφι Ανάν - προέκυψαν διαφωνίες «επί ορισμένων θεμάτων», καθώς και «επί ορισμένων σημείων της έκθεσής του προς το ΣΑ». Σημείωσε ότι οι διαφωνίες επικεντρώθηκαν στο εύρος των μέτρων προς τους Τουρκοκυπρίους.

Διευκρίνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει προτείνει πρώτη σειρά μέτρων για ανακούφιση των Τουρκοκυπρίων και επαναλαμβάνει την ετοιμότητά της να προχωρήσει και σε άλλα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι έχει τεθεί ένα όριο, ώστε τα μέτρα αυτά να μην οδηγούν σε έμμεση ή άμεση αναγνώριση του καθεστώτος.

Ο Κ. Χρυσοστομίδης κάλεσε τον Κόφι Ανάν να αποσαφηνίσει τι εννοεί με την προτροπή του προς διεθνείς οργανισμούς και κράτη να αναπτύξουν διμερείς σχέσεις με τους Τουρκοκυπρίους. Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι στο ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας τονίζεται ρητώς ότι δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα, τα οποία θα ενισχύουν την οντότητα του ψευδοκράτους. Κατέληξε ότι υπάρχει αντίφαση στη θέση που διατυπώνει στην έκθεσή του ο Κόφι Ανάν.

Προσβολή η επανάληψη

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να φέρει ξανά το ίδιο σχέδιο λύσης ενώπιον του λαού, σε ένα νέο δημοψήφισμα, γιατί αυτό θα αποτελούσε βαρύτατη προσβολή. Μιλώντας σε εκδήλωση ομογενών στη Νέα Υόρκη, τόνισε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί λύση και επιθυμεί διαπραγματεύσεις στα πλαίσια μιας νέας πρωτοβουλίας, που θα ενταχθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Πώς είναι σεβαστή η απόφαση του λαού μας, όταν οι μεσολαβητές εμφανίζονται οργισμένοι επειδή καταψηφίσαμε το σχέδιο Ανάν;», διερωτήθηκε. Εξηγώντας τους λόγους που ζήτησε από τους Ελληνοκύπριους να απορρίψουν το «σχέδιο Ανάν» προανήγγειλε ότι τώρα αρχίζουν οι πραγματικές δυσκολίες, γιατί διακυβεύονται μεγάλα συμφέροντα. «Οι ΗΠΑ και οι Βρετανία παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξυπηρέτηση της Τουρκίας» είπε, όπως και ότι «οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία στηρίζουν την πολιτική της Αγκυρας και η δύναμή τους περικλείει τους μεγαλύτερους κινδύνους».

Και υποσχέσεις ΕΕ

Προς μια επιβεβαίωση των δηλώσεων Παπαδόπουλου, η κυβέρνηση της Βρετανίας χαρακτήρισε την «έκθεση Ανάν» ως μια ακριβή περίληψη των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η άμεση ανάγκη που προκύπτει τώρα είναι μια συμφωνία για τα μέτρα που θα ληφθούν για τερματισμό της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, παρακάμπτοντας φυσικά το γεγονός της εισβολής, της μακρόχρονης κατοχής και της προσφυγιάς χιλιάδων Ελληνοκυπρίων.

Ετσι και ο ψευδοπρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απέστειλε επιστολή στους 24 πρωθυπουργούς των κρατών - μελών της ΕΕ, ζητώντας τους να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στους Τουρκοκυπρίους. Στην επιστολή ο Ταλάτ αναφέρει ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν εκπροσωπούν τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι «δε θα πρέπει να είναι το μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία που απαρτίζεται αποκλειστικά από Ελληνοκύπριους».

Εξάλλου, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ, ο Ταλάτ αναφέρει ότι οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να συμμετάσχουν στο Ευρωκοινοβούλιο και τον καλεί να αναλάβει πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή.

ΑΘΗΝΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Στόχος η επανένωση του νησιού

Η επανένωση της Κύπρου εξακολουθεί να αποτελεί τον κοινό στόχο Αθήνας και Λευκωσίας, δήλωσαν, χτες, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, οι οποίοι συναντήθηκαν για να αποτιμήσουν το περιεχόμενο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ. Για την έκθεση του Κ. Ανάν καθώς και για την προώθηση του Κυπριακού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συζήτησαν, χτες, επίσης, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη.

Μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε πως έγινε συζήτηση για τους τρόπους που θα μπορούσαν, μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες Ευρωπαίων αρχηγών κομμάτων για να υπάρξει ενθάρρυνση προς μια ενδεχόμενη πρωτοβουλία, που θα δημιουργήσει και πάλι κινητικότητα στο Κυπριακό. Σχολιάζοντας την έκθεση Ανάν, ο Ν. Αναστασιάδης είπε ότι αποτελεί δυσάρεστο γεγονός ο καταλογισμός - για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια - ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Εκτίμησε δε ότι αυτό θα έχει δυσμενείς συνέπειες, αφού η Τουρκία θα προσπαθήσει να το αξιοποιήσει στο έπακρο και οι Τουρκοκύπριοι θα ζητήσουν αναβάθμιση του καθεστώτος, όπως υποδεικνύει και ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Συνάντηση Μολυβιάτη - Ιακώβου

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν, όπως δήλωσαν οι ίδιοι μετά τη συνάντησή τους στους δημοσιογράφους, ότι θα χρειαστεί «κάποιος χρόνος, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Τόσο ο Π. Μολυβιάτης όσο και ο Γ. Ιακώβου έκαναν λόγο για την ανάγκη να προηγηθεί μια περίοδος μελέτης και επανεξέτασης των εξελίξεων. «Δεν υπάρχουν στιγμιαίες λύσεις. Μετά τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο ορισμένα κόμματα έχουν υποστεί κρίσεις. Είναι σίγουρο ότι χρειάζεται χρόνος, για να καθίσουμε και πάλι να ξαναδούμε τα πράγματα με μια καινούρια προσέγγιση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.

Ικανοποίηση στην Αγκυρα

Η Τουρκία εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση για την έκθεση Ανάν και αναμένει υλοποίηση των εισηγήσεών του, για άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι η έκθεση υποστηρίζει αυτά που έλεγε η Αγκυρα και παρουσιάζει «με πολύ όμορφο τρόπο τις πραγματικότητες».

Ανέφερε ακόμα ότι η Αγκυρα αναμένει, όταν της δοθεί επισήμως η έκθεση, «να γίνουν κάποια βήματα, αν και αυτή τη στιγμή είναι πολύ νωρίς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ