ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούνη 2004
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Ψηφίζουν» διχοτόμηση

ΗΠΑ και Αγγλία

Αμερικανοί και Βρετανοί συνεχίζουν τις πιέσεις για αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος και ενίσχυση της διχοτόμησης. Οι προσπάθειές τους επικεντρώνονται τώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, με στόχο την υιοθέτηση ψηφίσματος, που θα έχει ως βάση την αρνητική για την κυπριακή κυβέρνηση έκθεση Ανάν.

Η - μονομερής και γεμάτη ανακρίβειες για τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης κατά τις διαπραγματεύσεις πάνω στο «σχέδιο Ανάν» - έκθεση του ΓΓ για το Κυπριακό εξετάζεται σήμερα από το ΣΑ. Οι παρασκηνιακές πρωτοβουλίες από τη Βρετανία υπέρ της κατοχικής ηγεσίας χαρακτηρίζονται ισχυρές. Το Λονδίνο φέρεται να πιέζει για τη συμπερίληψη σε ψήφισμα του ΣΑ ειδικής παραγράφου. Εκεί, με το πρόσχημα του τερματισμού του οικονομικού αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων, θα υιοθετεί την έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για έναρξη απευθείας συναλλαγών με τα Κατεχόμενα.

Στις κινήσεις της Βρετανίας λέγεται ότι αντιδρούν Ρωσία και Γαλλία, υπενθυμίζοντας ότι μία τέτοια απόφαση θα παραβίαζε τα ψηφίσματα 541 και 550, βάσει των οποίων το ψευδοκράτος είναι non valid (μη ισχύον), καθώς προέκυψε από τη βία και τη χρήση όπλων.

Μαζί με τη Βρετανία φυσικά και οι ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Μάικλ Κλόσον, χτες ισχυρίστηκε μεν ότι για τη χώρα του δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτος σε οποιαδήποτε μορφή κρατικής οντότητας. Ομως, συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να πάρουν μέτρα για τη μη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

Σχετικά με τα προαναφερόμενα ο πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, υπογράμμισε ότι η Λευκωσία μπορεί να ανατρέψει τις αμερικανοβρετανικές μεθοδεύσεις για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. «Η Κύπρος αντιστέκεται και δεν είναι η μόνη», δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος δεν είναι η τιμωρία των Τουρκοκυπρίων, αλλά η προάσπιση της νομιμότητας, όπως αυτή απορρέει από τα δύο ψηφίσματα του ΣΑ. Τόνισε ότι η επίτευξη προόδου στο Κυπριακό θα εξαρτηθεί και από τη στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Πάντως, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παραμένει προσηλωμένος στο «σχέδιο Ανάν» ως βάση για επίλυση. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, ξεκαθάρισε ότι στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος αναλύθηκαν τα θέματα ασφάλειας και τα σημεία επί των οποίων πρέπει να γίνουν αλλαγές στο σχέδιο.

Τους συμφέρει

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε αιφνιδιαστικά με τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, συζήτησαν τα θέματα των αγνοουμένων της εισβολής και των περιουσιών.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, γράφει ότι η ρύθμιση στο θέμα των περιουσιών, όπως προτείνεται στο «σχέδιο Ανάν», είναι δυνατό να εφαρμοστεί σταδιακά, άσχετα με τη λύση ή όχι του Κυπριακού. Είναι προφανές ότι τους συμφέρει σε κάθε περίπτωση. Στους Ελληνοκύπριους που στερήθηκαν επί δεκαετίες τις περιουσίες τους, επιστρέφονται ελάχιστα, πολλές φορές μάλιστα όχι τα ακίνητά τους, αλλά «ομόλογα» εξοφλητέα με την πάροδο 25ετίας.

Η «Αφρικα» συνδέει την επίσκεψη-αστραπή του Ταλάτ στην Κωνσταντινούπολη με την πολιτική κρίση στα Κατεχόμενα, με βουλευτές να αποχωρούν από τον κυβερνητικό σχηματισμό και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών να φαντάζει πιθανό.

Στο μεταξύ, η Κομισιόν προωθεί τη λήψη απόφασης στο Συμβούλιο Υπουργών, η οποία θα προβλέπει ότι σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού την περίοδο 2004-2009, οι έξι ευρωβουλευτές της Κύπρου οφείλουν να παραιτηθούν αμέσως και να γίνουν νέες ευρωεκλογές, με τη συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων. Η πρόταση του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου, Γκίντερ Φερχόιγκεν, θα πρέπει να υιοθετηθεί πριν από τις εκλογές της 13ης του Ιούνη. Πρακτικά αυτό μπορεί να γίνει είτε σήμερα, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, είτε την Πέμπτη στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών.


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Μυστική διπλωματία» από την κυβέρνηση

«Μυστική διπλωματία», σε πείσμα των προεκλογικών διακηρύξεών της, εφαρμόζει η κυβέρνηση όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, γεγονός που γεννά εύλογα ερωτήματα για τις «δεσμεύσεις» που έχει αναλάβει και θα υλοποιήσει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Η κυβέρνηση αποφεύγει επίμονα να αποσαφηνίσει ποια είναι τα θέματα που συζητούνται στους 24 γύρους του ελληνοτουρκικού «διαλόγου», ενώ δεν τολμά να αποδοκιμάσει την απαράδεκτη έκθεση του Κ. Ανάν για το Κυπριακό. Οσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά, ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών ότι δεν υπάρχουν διαφορές πολιτικής από την κυβέρνηση Σημίτη και μάλιστα δεσμεύονται από τις συμφωνίες των προκατόχων τους. «Η εξωτερική πολιτική μιας χώρας είναι ενιαία, δεν την ασκεί μια κυβέρνηση και την ανατρέπει η άλλη, εφόσον έχουν αναληφθεί συμβατικές δεσμεύσεις», δήλωσε ο ΥΠΕΞ Π. Μολυβιάτης απαντώντας σε ερώτηση (της «Απογευματινής») αν δεσμεύεται από τη συμφωνία του Ελσίνκι για διάλογο για τις «μεθοριακές διαφορές» με την Τουρκία στο Αιγαίο. Οσο για τις «διερευνητικές επαφές» που γίνονται, εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα έχουμε θετική κατάληξη», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπογραφεί «συνυποσχετικό» για την παραπομπή στη Χάγη των «διαφορών» μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας. «Ολα αυτά είναι θέματα τα οποία τελούν υπό μελέτη», είπε.

Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα υπογράψουν διμερή συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη: «Δεν τίθεται κανένα θέμα διμερούς συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στα τέλη Ιουνίου», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος.

Εντύπωση την ίδια στιγμή προκαλεί ότι η κυβέρνηση αποφεύγει όπως «ο διάβολος το λιβάνι» να μιλήσει για την άθλια έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, επικαλούμενη ότι ακόμα τη μελετάει! Ο Π. Μολυβιάτης παρέπεμψε στην αρχική ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου, όπου γινόταν λόγος για «ορισμένες ανακρίβειες»(!). Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής όταν του ζητήθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη να σχολιάσει την έκθεση Ανάν, ξέκοψε κάθε συζήτηση λέγοντας «δε θα κάνω σχόλιο γι' αυτό. Ηδη η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί».

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την υποστήριξή του στην «ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», προσθέτοντας ότι «ο βαθμός του ευρωπαϊκού βηματισμού της εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ίδια». Για το Κυπριακό περιορίστηκε στη γνωστή θέση περί «διατήρησης της δυναμικής για την επίλυση του προβλήματος» και συνέχισης των προσπαθειών «για την επανένωση της νήσου».


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Αναμνήσεις» από αντικομμουνιστικό εσμό

Με την παρουσία του Στέφαν Κουρτουά, ενός από τους συγγραφείς της προπαγανδιστικής «Μαύρης Βίβλου του Κομμουνισμού», πραγματοποιήθηκε τελικά το Σάββατο, σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας η δεύτερη μέρα του αντικομμουνιστικού «συνεδρίου» «Αναμνήσεις από τον κομμουνισμό: γιορτάζοντας 15 χρόνια δημοκρατίας στην Ανατολική Ευρώπη». Η αντίδραση φοιτητών και καθηγητών του πανεπιστημίου, μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, κατά την εναρκτήρια εκδήλωση της Παρασκευής, είχε υποχρεώσει του διοργανωτές - πρόκειται για καθηγητές του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του πανεπιστημίου Μακεδονίας, ανάμεσά τους και το γνωστό στέλεχος του ιδρύματος Κόκκαλη Δ. Καιρίδης - να μεταφέρουν εν κρυπτώ την πρώτη μέρα του «συνεδρίου» σε χώρο εκτός του πανεπιστημίου.

Με την ανοχή, ωστόσο, των πρυτανικών αρχών και παρά τις εκκλήσεις να προστατευτεί το πανεπιστήμιο από αντιεπιστημονικές εκδηλώσεις μαύρης προπαγάνδας, εν όψει μάλιστα των ευρωεκλογών, οι διοργανωτές προχώρησαν στη συνέχιση του «συνεδρίου» μέσα στο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Πέρα από την παρουσία του Στέφαν Κουρτουά, ο οποίος δήλωσε ευθαρσώς στους δημοσιογράφους ότι είναι αντικομμουνιστής και μάλιστα θιασώτης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, το σύνολο των εισηγητών, μεταξύ των οποίων και «επιστήμονες» από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, δεν έχασαν την ευκαιρία να λασπολογήσουν χωρίς αντίλογο σε βάρος του σοσιαλισμού, εξωραΐζοντας τις «δημοκρατικές» αλλαγές που επέφερε η παλινόρθωση του καπιταλισμού στις χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Δίπλα στην ανιστόρητη κριτική για τη δράση των κομμουνιστικών κομμάτων στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, με επίκεντρο την έλλειψη δημοκρατικών ελευθεριών και την καταπίεση των μειονοτήτων, βρήκαν θέση και τα ευχολόγια για τον πλήρη «εκδημοκρατισμό» τους στα πλαίσια της ΕΕ.

Αποκαλυπτικές, ωστόσο, των προθέσεων των διοργανωτών στάθηκαν οι εισηγήσεις σχετικά με το μέλλον των πρώην σοσιαλιστικών χωρών στην ΕΕ, καθώς εκφράστηκε η κοινή θέση ότι πρέπει να προχωρήσουν με γρηγορότερους ρυθμούς στην πλήρη φιλελευθεροποίηση των αγορών τους, εντείνοντας τις ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των κατοίκων τους. Χωρίς, εξάλλου, να αναφέρουν το παραμικρό για την κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μετά τις ανατροπές, οι εισηγητές εκτίμησαν ακόμα ότι η σύγκλιση με την τελευταία ταχύτητα της ΕΕ θα επιτευχθεί για τις χώρες αυτές σε 30 το λιγότερο χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ