Τρίτη 8 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Ψηφίζουν» διχοτόμηση

ΗΠΑ και Αγγλία

Αμερικανοί και Βρετανοί συνεχίζουν τις πιέσεις για αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος και ενίσχυση της διχοτόμησης. Οι προσπάθειές τους επικεντρώνονται τώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, με στόχο την υιοθέτηση ψηφίσματος, που θα έχει ως βάση την αρνητική για την κυπριακή κυβέρνηση έκθεση Ανάν.

Η - μονομερής και γεμάτη ανακρίβειες για τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης κατά τις διαπραγματεύσεις πάνω στο «σχέδιο Ανάν» - έκθεση του ΓΓ για το Κυπριακό εξετάζεται σήμερα από το ΣΑ. Οι παρασκηνιακές πρωτοβουλίες από τη Βρετανία υπέρ της κατοχικής ηγεσίας χαρακτηρίζονται ισχυρές. Το Λονδίνο φέρεται να πιέζει για τη συμπερίληψη σε ψήφισμα του ΣΑ ειδικής παραγράφου. Εκεί, με το πρόσχημα του τερματισμού του οικονομικού αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων, θα υιοθετεί την έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για έναρξη απευθείας συναλλαγών με τα Κατεχόμενα.

Στις κινήσεις της Βρετανίας λέγεται ότι αντιδρούν Ρωσία και Γαλλία, υπενθυμίζοντας ότι μία τέτοια απόφαση θα παραβίαζε τα ψηφίσματα 541 και 550, βάσει των οποίων το ψευδοκράτος είναι non valid (μη ισχύον), καθώς προέκυψε από τη βία και τη χρήση όπλων.

Μαζί με τη Βρετανία φυσικά και οι ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Μάικλ Κλόσον, χτες ισχυρίστηκε μεν ότι για τη χώρα του δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτος σε οποιαδήποτε μορφή κρατικής οντότητας. Ομως, συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να πάρουν μέτρα για τη μη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

Σχετικά με τα προαναφερόμενα ο πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, υπογράμμισε ότι η Λευκωσία μπορεί να ανατρέψει τις αμερικανοβρετανικές μεθοδεύσεις για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. «Η Κύπρος αντιστέκεται και δεν είναι η μόνη», δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος δεν είναι η τιμωρία των Τουρκοκυπρίων, αλλά η προάσπιση της νομιμότητας, όπως αυτή απορρέει από τα δύο ψηφίσματα του ΣΑ. Τόνισε ότι η επίτευξη προόδου στο Κυπριακό θα εξαρτηθεί και από τη στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Πάντως, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παραμένει προσηλωμένος στο «σχέδιο Ανάν» ως βάση για επίλυση. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, ξεκαθάρισε ότι στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος αναλύθηκαν τα θέματα ασφάλειας και τα σημεία επί των οποίων πρέπει να γίνουν αλλαγές στο σχέδιο.

Τους συμφέρει

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε αιφνιδιαστικά με τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, συζήτησαν τα θέματα των αγνοουμένων της εισβολής και των περιουσιών.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, γράφει ότι η ρύθμιση στο θέμα των περιουσιών, όπως προτείνεται στο «σχέδιο Ανάν», είναι δυνατό να εφαρμοστεί σταδιακά, άσχετα με τη λύση ή όχι του Κυπριακού. Είναι προφανές ότι τους συμφέρει σε κάθε περίπτωση. Στους Ελληνοκύπριους που στερήθηκαν επί δεκαετίες τις περιουσίες τους, επιστρέφονται ελάχιστα, πολλές φορές μάλιστα όχι τα ακίνητά τους, αλλά «ομόλογα» εξοφλητέα με την πάροδο 25ετίας.

Η «Αφρικα» συνδέει την επίσκεψη-αστραπή του Ταλάτ στην Κωνσταντινούπολη με την πολιτική κρίση στα Κατεχόμενα, με βουλευτές να αποχωρούν από τον κυβερνητικό σχηματισμό και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών να φαντάζει πιθανό.

Στο μεταξύ, η Κομισιόν προωθεί τη λήψη απόφασης στο Συμβούλιο Υπουργών, η οποία θα προβλέπει ότι σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού την περίοδο 2004-2009, οι έξι ευρωβουλευτές της Κύπρου οφείλουν να παραιτηθούν αμέσως και να γίνουν νέες ευρωεκλογές, με τη συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων. Η πρόταση του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου, Γκίντερ Φερχόιγκεν, θα πρέπει να υιοθετηθεί πριν από τις εκλογές της 13ης του Ιούνη. Πρακτικά αυτό μπορεί να γίνει είτε σήμερα, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, είτε την Πέμπτη στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ