Τρίτη 8 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΤΡΙΚΑΛΑ
Ψήφος στο ΚΚΕ ψήφος υπέρ του λαού

Η Λιάνα Κανέλλη
Η Λιάνα Κανέλλη
Μια συγκέντρωση αντάξια της αγωνιστικής ιστορίας και της αριστερής παράδοσης της περιοχής έγινε χτες βράδυ στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, στα Τρίκαλα, απ' όπου στάλθηκε το μήνυμα ενίσχυσης του ΚΚΕ. Ηταν μια συγκέντρωση πολύ μαζική, με παλμό. Κι αυτό, παρά τον κακό καιρό, καθώς μια δυνατή βροχή έπεφτε στη μεγαλύτερη διάρκεια της συγκέντρωσης.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Τάκης Χαχάμης, μέλος της Επιτροπής Στήριξης του ΚΚΕ κι ακολούθησε μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων και ενώ τα συνθήματα διεθνιστικής αλληλεγγύης δονούσαν την ατμόσφαιρα, ο χαιρετισμός του Οζκιούρ Σεμ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας.

Ο Οζκιούρ Σεμ

«Ζω σε μια χώρα που διέρχεται μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ», τόνισε, ανάμεσα στ' άλλα, ο Οζκιούρ Σεμ.

«Οι συζητήσεις για την ΕΕ είναι και αυτές περίπλοκες στη χώρα μου. Μπορεί να πει κανείς πως η πλειοψηφία θεωρεί την ένταξη στην ΕΕ ένα καλό πράγμα για την Τουρκία.

Καθόλου παράξενο αν αναλογιστείτε πως Τούρκοι και Κούρδοι βρίσκονται υπό τη συνεχή πίεση μιας επίμονης καμπάνιας που αποσκοπεί στη χειραγώγηση της γνώμης του λαού αναφορικά με την ΕΕ. Μας βομβαρδίζουν συνεχώς με το πόσο δημοκρατική και ελεύθερη είναι η ΕΕ, πόσο πλουσιοπάροχα ζουν οι πολίτες της. Με λίγα λόγια, ισχυρίζονται πως υπάρχει επίγειος παράδεισος και ονομάζεται ΕΕ.

Για ζητήματα όμως που ίσως είναι γνωστά στους Ελληνες, όπως η κατάσταση αναφορικά με τη δημοκρατία, τις ελευθερίες και τις κοινωνικές συνθήκες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η πραγματική δυναμική που ορίζει τις σχέσεις μεταξύ των μεγαλυτέρων και ισχυρότερων κρατών της Ευρωπαϊκή ένωσης όπως οι Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, για όλα αυτά Τούρκοι και Κούρδοι είναι παντελώς ανυποψίαστοι.

Ετσι, παρά το ότι δεν είμαστε μέλη της ΕΕ, οι ευρωεκλογές μας απασχολούν επίσης. Και κάθε ψήφος υπέρ των υποψηφίων που αντιτίθενται στην ΕΕ θα αποτελεί και ένα ουσιαστικό και σημαντικό μήνυμα προς τους λαούς της Τουρκίας.

Κάθε ψήφος ενάντια στην ΕΕ θα δώσει δύναμη σε όλους όσοι αρνούνται να στριμώξουν τη δημοκρατία στα ασφυκτικά πλαίσια της ΕΕ.

Κάθε ψήφος αντίστασης στην ΕΕ στέλνει ελπιδοφόρο μήνυμα πως οι λαοί δεν εναποθέτουν την ελευθερία τους στον Ευρωενωσιακό Ιμπεριαλισμό.

Κάθε τέτοια ψήφος είναι ψήφος ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό της ΕΕ που καταστρέφει τα κοινωνικά δικαιώματα των εργατών και της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Αυτοί οι ψήφοι θα είναι απάντηση στην προπαγάνδα της άρχουσας τάξης στην Τουρκία, που στηρίζεται, όπως σ' όλη την Ευρώπη, στην ιδεολογία του διεθνούς κεφαλαίου.

Ζούμε στην εποχή των υποτιθέμενων μονόδρομων. Το διεθνές κεφάλαιο θέλει να πείσει τους λαούς πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση στην ιδιωτικοποίηση, στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλειας, στην ελαστικοποίηση.

Τέτοια ισχυρίζονται αυτοί. Εμείς λέμε πως και βέβαια υπάρχει άλλος δρόμος. Και οι ψήφοι ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι απόδειξη για το ότι υπάρχει εναλλακτική λύση που δεν είναι άλλη από την Ευρώπη της ειρήνης, της ελευθερίας, την Ευρώπη του σοσιαλισμού

Παλεύουμε ενάντια στην επέκταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενάντια στους ιμπεριαλιστές που ισχυρίζονται ότι έχουν αυτοί το δικαίωμα να χαράζουν τα σύνορα στη γηραιά ήπειρο και να αποφασίζουν ποια χώρα ανήκει σ' αυτή και ποια όχι, να ορίζουν ποιες χώρες και λαοί είναι φίλοι και ποιοι αντίπαλοι.

Δέστε πώς λειτούργησε αυτή η λογική στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Οι κυρίαρχες τάξεις και οι ιμπεριαλιστές ήταν αυτοί που καθόριζαν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ακόμα και σε βάρος των δύο λαών οι οποίοι - όπως πάντα εμείς λέμε - δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.

Οι ψήφοι αντίστασης στην Ευρωπαϊκή Ενωση λοιπόν, θα είναι και ψήφοι υπέρ της αδελφοσύνης των λαών και της διεθνούς αλληλεγγύης».

Είμαστε στο δρόμο της αντίστασης

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Γ. Πατάκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος και απευθύνθηκε ιδιαίτερα στον αγροτικό κόσμο των Τρικάλων. Εμείς, είπε, δεν κρύψαμε την αλήθεια από τον αγροτικό κόσμο. Είπαμε στους αγρότες ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ στοχεύει στο μαζικό ξεκλήρισμά τους. Και έτσι έγινε. Στα χρόνια που η Ελλάδα βρίσκεται στην ΕΟΚ και στην ΕΕ κοντά στα 200.000 χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά της πατρίδας μας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την αγροτική απασχόληση.

Κι ενώ άρχισε να βρέχει, στην εξέδρα ανέβηκε η Λιάνα Κανέλλη. Η βροχή δυνάμωνε αλλά κανείς δεν κουνήθηκε. Η Λιάνα Κανέλλη αρχίζει την ομιλία της και η βροχή γίνεται καταιγίδα. Ούτε και τώρα φεύγει κανείς. Η ομιλήτρια «βομβαρδίζει» την ΕΕ. Ο λαός μας - λέει - θα αντισταθεί στην Ευρώπη της ισοπέδωσης, θα απειθαρχήσει στην Ενωμένη Ευρώπη του κεφαλαίου και υπενθύμισε τους συνεχείς αγώνες των κομμουνιστών κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, κατά του πολέμου και του ιμπεριαλισμού. Είπαμε όχι στην Ευρωυποταγή, είπε, κι αυτοί που φώναζαν στους δρόμους δεν ήταν αλήτες. Ηταν ΚΝίτες. Είμαστε, συνέχισε, στο δρόμο της αντίστασης και γι' αυτούς που θα μας ψηφίσουν και γι' αυτούς που δε θα μας ψηφίσουν. Δε θα πάμε χαλαρά στις εκλογές. Δε θα δώσουμε συγχωροχάρτι στην Κομισιόν και στο Διευθυντήριο.

Η βροχή σταματάει και η Λιάνα Κανέλλη λέει: Και η βροχή σεβάστηκε το ΚΚΕ. Και συνεχίζει: Καλούμε τον κόσμο να πάρει μαζικά μέρος στις εκλογές. Καλούμε τους απλούς ανθρώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να αντισταθούν κι αυτοί μαζί μας. Καλούμε τους συναγωνιστές και τους συντρόφους που άλλαξαν δρόμο αλλά δεν έγλειψαν εκεί που έφτυσαν, να συστρατευτούν πάλι μαζί μας. Η ψήφος στο ΚΚΕ, κατέληξε, είναι ψήφος υπέρ του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ