Τρίτη 8 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κυριαρχία» για αντιλαϊκούς σκοπούς

Μήνυμα «απόλυτης πολιτικής κυριαρχίας» θέλει μέσα από τις κάλπες της Κυριακής η κυβέρνηση, ώστε να εφαρμόσει μετά σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα

Στο έπακρο θα εκμεταλλευτεί το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο για να ανεβάσει το εκλογικό ποσοστό της.

Η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος δεν κρύβει ότι θέλει οι ευρωκάλπες να επιβεβαιώσουν την «απόλυτη πολιτική κυριαρχία», ώστε από ισχυρότερες θέσεις να επιβάλει σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Οι εκλογές αυτές έχουν βαρύνουσα σημασία, για την πορεία της Ευρώπης, για όλους τους πολίτες της, για κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνα», τόνισε ο Κ. Καραμανλής μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναφερόμενος στο «νόημα» που δίνει η κυβέρνηση, σημείωσε ότι «στην Ελλάδα ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε την πραγματική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες της καθημερινής ζωής». Η ΕΕ, συμπλήρωσε, είναι «η βάση πάνω στην οποία, όλοι μαζί, χτίζουμε το νέο ελληνικό όραμα».

Φανερή είναι η επιδίωξη του Κ. Καραμανλή να αξιοποιήσει τα «πρώτα βήματα» της κυβέρνησης προκειμένου να πείσει ότι δήθεν «λύνει προβλήματα» και δεν κάνει «εκπτώσεις» και υπαναχωρήσεις από τις προεκλογικές υποσχέσεις της, επιχειρώντας να απαντήσει στη διάχυτη αίσθηση που ήδη διαμορφώνεται για «αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων». Στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη απαρίθμησε δεκάξι «βήματα» που έχει κάνει στους τρεις μήνες διακυβέρνησης, προκειμένου να δείξει ότι «κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας και τηρούμε τη συμφωνία που κάναμε με τους πολίτες». Ομως τα περισσότερα από αυτά είναι σκέτη επανάληψη προεκλογικών εξαγγελιών χωρίς καμία συγκεκριμένη δράση (π.χ. κάλυψη κενών στα δημόσια νοσοκομεία, μείωση θητείας στους 6 μήνες, αναμόρφωση φορολογικού συστήματος), είτε μέτρα στάχτη στα μάτια (κατάργηση της ειδικής εισφοράς στις συντάξεις), είτε τερατώδη ψέματα («κερδήθηκε η πρώτη κοινοτική μάχη για τους αγρότες» - «επιτεύχθηκε η πρώτη σημαντική συμφωνία με την Τουρκία για την περικοπή των εξοπλιστικών προγραμμάτων»!). Ειδικά για τους συμβασιούχους ο Κ. Καραμανλής «ξέχασε» τις «δεσμεύσεις» του ότι θα θέσει τέλος στην ομηρία τους και περιορίστηκε να δηλώσει ότι «εφαρμόζεται η κοινοτική οδηγία».

Τα επιμέρους «βήματα» όμως δεν μπορούν να αποκρύψουν τη βασική γραμμή πλεύσης της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός, δίνει προτεραιότητα στην «εξυγίανση της δημοσιονομικής κατάστασης» και εργάζεται «συστηματικά, εντατικά και υπεύθυνα, για τη διαμόρφωση ενός γόνιμου αναπτυξιακού περιβάλλοντος, με στόχο την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την τόνωση της απασχόλησης». Ομως, όπως και στις βουλευτικές εκλογές, η νεοφιλελεύθερη πολιτική περνά σε δεύτερο πλάνο, για να επανέλθει στο προσκήνιο αμέσως μετά τις εκλογές.

Στα «πρώτα βήματα» της κυβέρνησης, που είναι «αποκαλυπτικά των στόχων και των προτεραιοτήτων» της, θα επιμείνει ο Κ. Καραμανλής στο αποψινό «ντιμπέιτ» των πολιτικών αρχηγών, καθώς και στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος την Παρασκευή στο προαύλιο χώρο του Ζαππείου.

Σε «επικοινωνιακό» επίπεδο, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει την πόλωση, ώστε να μη συσπειρώσει, όπως λένε, τη βάση του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε να σημειωθεί χτες μια νέα δικομματική κοκορομαχία γύρω από το ποιος έκανε τα ολυμπιακά έργα, χωρίς φυσικά να λένε πόσο στοίχισαν και ποιος θα τα πληρώσει. Ο Θ. Ρουσόπουλος, επιχειρώντας να προβάλει τη συμβολή της κυβέρνησης, ανέφερε τα παραδείγματα των έργων της «μαραθώνιας διαδρομής» και της «στέγης Καλατράβα», τα οποία όπως άφησε να εννοηθεί δε θα ολοκληρώνονταν, αν δεν έπαιρνε μέτρα η κυβέρνηση της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ