Τρίτη 8 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Το κάλεσμα αφορά τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ

και όχι τη ΝΑΤΟική «αριστερά»

Οταν την Παρασκευή το απόγευμα ο Γιώργος Παπανδρέου από το Ρίο - εκτός κειμένου - εξέφραζε την απορία γιατί «η παραδοσιακή Αριστερά θεωρεί ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ» και καλούσε «να είμαστε μαζί στον αγώνα κατά της συντήρησης», δε γνωρίζαμε, όντας στην Πάτρα εκείνη την ώρα, ότι ήδη αυτό το «μαζί» περπατούσε. Οτι ήδη ο Τσοχατζόπουλος του ΠΑΣΟΚ με τον Κωνσταντόπουλο του ΣΥΝ τα λέγανε και δίνανε επόμενο ραντεβού για μια νέα απόπειρα συγκρότησης της «κεντροαριστεράς». Στις μέρες που πέρασαν έγινε καθαρό ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά απ' ό,τι αρχικά φάνηκε. Να το πούμε ευθέως: Είναι σε εξέλιξη μια νέα επιχείρηση απάτης σε βάρος όσων αγωνιστών παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ΠΑΣΟΚ. Εν ψυχρώ ο Τσοχατζόπουλος τούς είπε, ψηφίστε ΣΥΝ γιατί «έχουμε μέλλον με τον ΣΥΝ αύριο»!

Ας βάλουμε σε μια σειρά ορισμένα πράγματα.

Πρώτον, για την απορία του Παπανδρέου.

Η ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ δε γίνεται από κάποιο βίτσιο. Από κοινού έχουν ψηφίσει το Μάαστριχτ, αυτό το ευαγγέλιο του κεφαλαίου. Από κοινού υποστηρίζουν το Ευρωσύνταγμα. Από κοινού υιοθέτησαν τη σύνοδο της Πράγας, όπου αποφασίστηκε ότι το ΝΑΤΟ έχει δικαίωμα για το λεγόμενο προληπτικό χτύπημα.

Μόνοι τους, λοιπόν, έχουν μπει στο ίδιο τσουβάλι.

Οτι εναλλάσσονται στην κυβέρνηση δεν τους κάνει και διαφορετικούς. Ο Κλίντον βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία, ο Μπους το Ιράκ. Είναι διαφορετικοί, επειδή η κυρία Δαμανάκη είδε στο πρόσωπο του Κλίντον τη σύγχρονη Αριστερά;

Μαζί, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εκφράζουν τη σύγχρονη συντήρηση, τη στήριξη στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, τη στήριξη στις αντιδραστικές επιλογές της ΕΕ. Είναι - και τα δύο - κόμματα που υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο. Το πρόβλημα δε βρίσκεται στο τι εκφράζουν οι ηγεσίες αυτών των κομμάτων, αλλά στο πόσο ακόμα θα παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί αγωνιστές που διαδήλωσαν ξανά και ξανά ότι «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».

Σ' αυτό το σημείο βγαίνει απ' το μανίκι ο άσος του ΣΥΝ.

Ούτε λίγο-ούτε πολύ, Κωνσταντόπουλος και Τσοχατζόπουλος προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι συναντήθηκαν γιατί ήταν φίλοι από παιδιά. Οταν ακόμα και στο εσωτερικό μιας οικογένειας, άνθρωποι με διαφορετικό πολιτικό «πιστεύω» αποφεύγουν παραμονές εκλογών να πριμοδοτούν με την παρουσία τους αυτόν που εκλογικά τουλάχιστον είναι αντίπαλός τους. Εδώ η πρόκληση ξεπερνά τα όρια. Του ήρθε ξάφνου του Τσοχατζόπουλου να πιει καφέ υπό τα φλας των φωτογράφων με τον παλιό του φίλο. Μια βδομάδα πριν την κάλπη. Και τράβαγε διπλοβάρδιες το γραφείο του προέδρου του ΣΥΝ επί μία βδομάδα μη και υπάρξει δημοσιογράφος που δε θα μάθει ότι εδώ πρόκειται να γίνει μία «ιστορικού τύπου» συνάντηση...

Σε ανύποπτη στιγμή είχαμε εκτιμήσει ότι διάφορες κινήσεις από τον πλευρά του ΣΥΝ δε στοχεύουν πουθενά αλλού, παρά υπακούν στη στρατηγική της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα πάντα ήταν από ποια θέση γίνεται η διαπραγμάτευση. Ο ΣΥΝ έπαιξε - είναι αλήθεια - με επιτυχία για τους στόχους του το χαρτί της «συνεργασίας της Αριστεράς» προεκλογικά, κατόρθωσε να αρπάξει μια σειρά από κρίσιμες ψήφους κι αφού έκανε ταμείο, πέταξε το έρμα στη θάλασσα και έβαλε πλώρη για το λιμάνι του, που δεν μπορεί να είναι άλλο από το ΠΑΣΟΚ.

Ανοιχτά, καθαρά πλέον ο Τσοχατζόπουλος μιλάει για χτίσιμο κεντροαριστερής συνεργασίας, ο Κωνσταντόπουλος όχι μόνο δεν το διαψεύδει αλλά με χτεσινή συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ φροντίζει να το ενισχύσει, κλείνοντας το μάτι στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και λέγοντάς τους «εδώ θα χτίσουμε πάλι το καλό ΠΑΣΟΚ». Εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι ο Παπανδρέου, θέλοντας να φτιάξει ένα άλλο κόμμα στα πρότυπα του αμερικάνικου Δημοκρατικού, που να μην έχει καμιά σχέση με τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, κλοτσάει όσους θεωρεί βαρίδια σ' αυτό το στόχο. Ο ίδιος ο Παπανδρέου δεν το διακηρύσσει ανοιχτά, το μαρτυρούν όμως όλες του οι πράξεις. Το πρόβλημα είναι πως θα σύρουν όλο τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ στην επιλογή τους. Εδώ και ο ρόλος του ΣΥΝ. Να συγκρατήσει αυτόν τον κόσμο που είτε σκέφτεται - κακώς βεβαίως - να απέχει από τις εκλογές, είτε εμφανίζεται έτοιμος για ένα αποφασιστικό βήμα προς το ΚΚΕ. Σ' αυτήν ακριβώς την επιλογή θέλουν να χτίσουν τείχος.

Η επιλογή βρίσκεται στα χέρια των ίδιων των οπαδών του ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ έχει απευθυνθεί και συνεχίζει να απευθύνεται ανοιχτά σ' αυτό τον κόσμο. Οχι με απατεωνίτσες και χάιδεμα στα αυτιά για να τους κλέψει την ψήφο. Ανοιχτά, καθαρά έχει προτείνει κοινή δράση με τους κομμουνιστές και στο κίνημα και στην κάλπη. Και οι ευρωεκλογές είναι μια καλή ευκαιρία να πάρουν θέση, να διορθώσουν και την ψήφο της 7ης του Μάρτη. Το ΚΚΕ δεν τους καλεί να υπογράψουν λευκή επιταγή. Παρουσιάζει δημόσια τις στρατηγικές θέσεις του, για το σήμερα, το αύριο και το μεθαύριο. Και τους καλεί να συνεργαστούν με τους κομμουνιστές στο κίνημα, πριν απ' όλα στα σημεία που μπορεί να υπάρξει συμπαράταξη.

Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που δεν μπορεί να υπάρχει σήμερα κοινή δράση, το ΚΚΕ λέει ανοιχτά σ' αυτό τον κόσμο ότι κατ' αρχάς πρέπει να εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ. Να διαμορφώσει τη δική του πολιτική στέγη αν σήμερα δεν μπορεί να εκφραστεί με κάποιο από τα υπάρχοντα κόμματα. Δεν προσπαθεί να τους κλέψει την ψήφο. Τους λέει όμως ότι ως Κόμμα, το ΚΚΕ είναι μόνιμα προσανατολισμένο, ανιχνεύει όλες τις δυνατότητες να υπάρξει συνεργασία. Είναι στο χέρι αυτών των αγωνιστών να επιλέξουν τον τρόπο. Αυτοί θα αποφασίσουν. Το ΚΚΕ δεν μπορεί να τους κοροϊδεύει. Αρκετά τους έχει κοροϊδέψει το ΠΑΣΟΚ. Ας αποφύγουν το καινούριο δόλωμα κι ας αποφασίσουν με βάση - όσοι διαθέτουν τέτοιες - τις πραγματικά αριστερές, προοδευτικές επιλογές τους.

Προβάλλεται ένα ερώτημα: Πού αλλού, εκτός από την κάλπη, μπορεί να εκφραστεί αυτή η κοινή δράση; Και εδώ η απάντηση έχει δοθεί επανειλημμένα: Στο ίδιο το μαζικό λαϊκό κίνημα. Σ' ορισμένες περιπτώσεις έχει ήδη υπάρξει τέτοια συνάντηση. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει είναι να χάψουμε και εμείς και οι αγωνιστές του ΠΑΣΟΚ το παιχνίδι του καλού και κακού που φαίνεται να παίζουν διάφοροι Τσοχατζόπουλοι. Αυτό το παιχνίδι έχει μόνο ένα στόχο: Να εγκλωβίσει σήμερα για να ξαναπουλήσει αύριο έναν κόσμο έντιμο, έναν κόσμο που δεν έχει πουλήσει την ψυχή του στο διάβολο. Οι κομμουνιστές δεν μπορούν να παίξουν σ' αυτό το παιχνίδι. Κι από αυτήν την άποψη τουλάχιστον καχύποπτα πρέπει κάποιος να βλέπει τους ξαφνικούς έρωτες προεκλογικά. Η κοινή δράση είναι κάτι που χτίζεται καιρό πριν στο ίδιο το κίνημα και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις βρίσκει έκφραση και εκλογικά. Είναι κοροϊδία όταν ανακαλύπτονται «κοινοί τόποι» παραμονές των εκλογών, πόσο μάλλον όταν μόλις προχτές ο ΣΥΝ αφού εξασφάλισε τις καρέκλες που είχε ανάγκη στην ελληνική Βουλή, πέταξε στο καλάθι των αχρήστων όσους προθυμοποιήθηκαν να κουβαλήσουν νερό σε μια υπόθεση που εξ αρχής βρώμαγε τουλάχιστον κυβερνητισμό.

Εν κατακλείδι: Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σε όποια έκφρασή της δεν μπορεί να έχει σχέση με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Κι απ' αυτήν την άποψη κάθε επαφή με διάφορους Λαλιώτηδες η Τσοχατζόπουλους το μόνο που ετοιμάζει είναι καινούρια δεσμά γι' αυτόν τον κόσμο.

Αυτοί όλοι έχουν ένα μόνο επάγγελμα: Πολιτικοί απατεώνες με ειδικότητα στο μάντρωμα, στο ξεγέλασμα του κόσμου. Αν υπάρχει κάποια εξαίρεση είναι ευθύνη του/της στην πράξη να δείξει ότι περπατά σε άλλο δρόμο. Πεδίο δόξης λαμπρό για όλους τα μέτωπα πάλης που η ίδια η πολιτική του ΠΑΣΟΚ άνοιξε.

Το Ασφαλιστικό, η Παιδεία, η Υγεία, τεράστια μέτωπα όπου - κοντός ψαλμός αλληλούια - θα εκφραστεί η συνέχεια της επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη.

Εδώ, λοιπόν, η ...Ρόδος. Το ΚΚΕ δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από το να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Να δείξει τον ένοχο, τον ιμπεριαλισμό, αλλά και τους υποστηριχτές του. Και να καλέσει σε κοινή δράση όσους δε βγάζουν τα παιδιά τους στο μεϊντάνι για πούλημα.

Οσοι είναι έτοιμοι να πιστέψουν ότι μπορεί ένας υπουργός Αμυνας χώρας του ΝΑΤΟ, δηλαδή ένας που έχει βάλει την υπογραφή του σε σφαγές, να πρωτοστατεί για την «αριστερά» του μέλλοντος ας βαδίσουν μαζί μ' αυτόν και τον Κωνσταντόπουλο.

Ας μας επιτραπεί να μη θέλουμε τα παιδιά μας μισθοφόρους του ΝΑΤΟ και του ευρωστρατού. Κατά συνέπεια να αρνούμαστε όποια συνδιαλλαγή οδηγεί με όρους «αριστεράς» στα σύγχρονα σφαγεία.

Αλλο πράγμα είναι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ με τον οποίο έχουμε παλέψει ξανά και ξανά μαζί, κι άλλο τα ηγετικά στελέχη αυτού του κόμματος που με πλήρη συνείδηση επιχειρούν να οδηγήσουν ξανά αυτόν το κόσμο στην αγκαλιά του κεφαλαίου, αυτή τη φορά στο όνομα της «κεντροαριστεράς».


Θ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ