Τρίτη 8 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ - ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκτονώθηκε η κρίση

Για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου - Εκκλησίας της Ελλάδος, είπε χτες ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος μετά τις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη στον ανταποκριτή του ΑΠΕ. Ιδιαίτερα ευτυχής, τέλος, δήλωσε και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Μ. Γιαννάκου.

Ο αρχιεπίσκοπος είπε ότι «στις κρίσιμες ώρες, εκείνο το οποίο προέχει, είναι να προτάσσουμε όλοι μας τα ουσιώδη από τα μη ουσιώδη, τα σημαντικά από τα ασήμαντα, τα σπουδαία από τα δευτερεύοντα. Τόσο ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης, όσο και η ταπεινότητά μου, αυτή τη στιγμή, υπερβαίνουμε τη δοκιμασία στις σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών, την υπερβαίνουμε με την αγάπη, τη συγγνώμη, με τη σωφροσύνη και με τη γενναιότητα».

Λίγο νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απαντώντας σ' ερώτηση του ανταποκριτή του ΑΠΕ για τη «δημιουργηθείσα κατάσταση», μετά την απόφαση της Διευρυμένης Συνόδου του Πατριαρχείου, είπε ότι μπροστά στην απροθυμία των τριών μητροπολιτών (σ.σ.Θεσσαλονίκης, Ελευθερουπόλεως, Σερβίων και Κοζάνης) να ζητήσουν συγγνώμη και για να μην αναζωπυρωθεί η κρίση μεταξύ των δύο Εκκλησιών, «ζητούμεν εμείς προσωπικώς ως ο Πατριάρχης των συγγνώμη από αυτούς και από τους πάντας, διότι τους ελυπήσαμεν εν τη ασκήσει των καθηκόντων μας και ευχόμεθα εις τους όπως ποτέ εκλεγέντας καλήν ποιμαντορίαν».

Την εκτόνωση της κρίσης «έκλεισε» τέλος, η υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Μαριέττα Γιαννάκου, λέγοντας ότι «αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που τόσο ο Παναγιότατος όσο και ο Μακαριότατος με τη σώφρονα στάση τους έδωσαν τέλος σε μία κρίση που η συνέχισή της μόνο επιπτώσεις θα είχε για την Εκκλησία και το Εθνος. Οι δύο πυλώνες της Ορθοδοξίας έδωσαν το καλό παράδειγμα. Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της νομιμότητας συνέβαλε στην εκτόνωση της κρίσης και προσβλέπει στην αγαστή και αρραγή συνεργασία των δύο προκαθημένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ