Τρίτη 8 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
«Σοκ και δέος» για την ισχυρή Ελλάδα

Η μέριμνα πρέπει να είναι πλήρως δημόσια και δωρεάν και να μην επιβαρύνεται η οικογένεια, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα στη χτεσινή περιοδεία της

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους
«Κυριολεκτικά μου προκάλεσε "σοκ και δέος" η επίσκεψή μου στο "Θεραπευτήριο" Χρόνιων Παθήσεων Παιδιών, όπου λείπουν γιατροί και προσωπικό για 63 άτομα με πάρα πολύ βαριές παθήσεις που θέλουν προσωπική περιποίηση. Οταν ένα από αυτά τα παιδιά πρέπει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, δεν υπάρχει προσωπικό να τα μεταφέρει, γιατί τότε θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα υπόλοιπα παιδιά. Πρόκειται πραγματικά για αίσχος. Είναι να απορεί κανείς πώς τα κόμματα εξουσίας μιλάνε για την "ισχυρή Ελλάδα", όταν δεν μπορούν να προσφέρουν στοιχειώδεις υπηρεσίες σε 63 παιδιά χρόνιων παθήσεων και όταν εκτός από αυτά τα παιδιά υπάρχουν και χιλιάδες άλλα παιδιά τα οποία δεν μπορούν να έρθουν ούτε και σε ένα τέτοιο ίδρυμα».

Μ' αυτά τα λόγια έκλεισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα τη χτεσινή περιοδεία αντιπροσωπείας του Κόμματος σε τρία Ιδρύματα Χρόνιων Παθήσεων Παιδιών στο Σκαραμαγκά. Οι εικόνες των θαλάμων ήταν ανατριχιαστικές. Και σ' αυτές τις δραματικές καταστάσεις έρχονταν να προστεθούν οι κραυγές των γονιών που βιώνουν το δράμα μαζί με τα παιδιά τους.

Το Ιδρυμα Χρόνιων Παθήσεων Παίδων - που εποπτεύεται από το 1989 απ' το υπουργείο Υγείας - λειτουργεί ως «πάρκινγκ ψυχών» για πολυανάπηρους ανθρώπους με βαριές παθήσεις, όπως είπαν γονείς και εργαζόμενοι. Το προσωπικό είναι ελάχιστο, δεν είναι εξειδικευμένο και καλύπτει μόλις το 25% των προβλεπόμενων θέσεων, με αποτέλεσμα, όπως κατάγγειλαν οι γονείς, να έχουν υπάρξει τραυματισμοί και θάνατοι περιθαλπομένων. Τα απογεύματα υπάρχει μόνο για κάποιες ώρες παθολόγος γιατρός, ενώ σε έκτακτα περιστατικά δεν υπάρχουν καν οδηγοί για να μεταφέρουν τα πολυανάπηρα παιδιά σε νοσοκομείο.

Το ίδιο δραματική είναι η κατάσταση στο Β΄ και Γ΄ Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ενηλίκων, όπου η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε συνάντηση με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους. Το Β΄ Θεραπευτήριο στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο κτίριο που ήταν ξενοδοχείο και ενώ στην πλειοψηφία τους οι 145 περιθαλπόμενοι είναι κατάκοιτοι, υπάρχουν μόλις 37 νοσηλευτές για να καλύψουν τέσσερις βάρδιες! Αντίστοιχα, στο Γ΄ Θεραπευτήριο υπάρχουν 50 βαριά περιστατικά και μόλις 16 νοσηλευτές και ένας φυσίατρος.

Εκποίηση με ευρω-εντολή

«Τα πράγματα, δυστυχώς, δείχνουν ότι θα πάει χειρότερα ο χώρος της Πρόνοιας, υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα. Κυρίως, γιατί ο τομέας ολόκληρος της Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης περνάει, βάσει και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πιο αποφασιστικά στην επίδραση των νόμων της αγοράς. Οσα προβλήματα υπάρχουν στη λειτουργία και σε προσωπικό πάνε να τα λύσουν τώρα με τις ιδιωτικοποιήσεις».

«Τα προβλήματα του δημόσιου τομέα δεν μπορούν να λυθούν με τις ιδιωτικοποιήσεις, είτε ανοίγοντας τις δυνατότητες να δρουν οι ιδιώτες ως επιχειρηματίες, είτε με τη μορφή της "κοινωνικής αλληλεγγύης", δηλαδή της φιλανθρωπίας» τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα: «Στην κοινωνία πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη. Αλλο πράγμα όμως είναι η αλληλεγγύη και άλλο η υποκατάσταση της κρατικής μέριμνας, με την αλληλεγγύη που πολλές φορές γίνεται και από πρόσωπα που είτε θέλουν να "ξεπλύνουν" άλλες δραστηριότητες, είτε θέλουν να επιδεικνύουν ευαισθησία μ' αυτές τις μορφές αλληλεγγύης».

«Θεωρούμε, συνέχισε, ότι η μέριμνα πρέπει να είναι πλήρως δημόσια και δωρεάν και να μην επιβαρύνεται η οικογένεια. Επίσης πρέπει να δοθεί βοήθεια σε οικογένειες που έχουν κάποιο πάσχοντα, είτε με επιδόματα, είτε με άλλες παροχές, γιατί η φροντίδα αυτή έχει κόστος». Η βελτίωση, πρόσθεσε, των παροχών συνδυάζεται με τις προσλήψεις προσωπικού και τη βελτίωση των αμοιβών των εργαζομένων του χώρου.

Ζοφερό παρόν και μέλλον

Αναφερόμενη στις ευρωεκλογές, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Οταν είσαι αντίθετος στην πολιτική που δημιουργεί τα προβλήματα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε μπορείς να παλέψεις ακόμα πιο σθεναρά και χωρίς αυταπάτες, για δωρεάν κρατική περίθαλψη υψηλού επιπέδου και στήριξη της οικογένειας. Για μια πολιτική που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Το ΚΚΕ υπόσχεται ότι θα τους κάνει τη ζωή δύσκολη και σε αυτό το ζήτημα».

«Από βιτρίνα πάμε καλά, σημείωσε σε άλλο σημείο. Η στέγη στο σκέπαστρο του Καλατράβα, λέει, "κούμπωσε". Διατέθηκαν κάποια ποσά απ' τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, αλλά αυτά τα κονδύλια έχουν ημερομηνία λήξεως και δεν αξιοποιούνται με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη λαϊκή οικογένεια, αλλά με επίκεντρο τα κέρδη. Γι' αυτό και υπάρχει αυτή η κατάσταση σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς. Εμείς δίνουμε προτεραιότητα στον άνθρωπο».

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις ευρωεκλογές, είπε: «Οι εκλογές είναι βουβές, γιατί κατά τη γνώμη μας τα κόμματα εξουσίας δε θέλουν να ανοίξουν τη συζήτηση γύρω από το παρόν και το μέλλον της ΕΕ, το οποίο δεν είναι καθόλου ευχάριστο για τους λαούς. Αλλά, θα έλεγα, και για τους εταίρους της λυκοσυμμαχίας είναι επίσης αρκετά ζοφερό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ