Τρίτη 8 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Αναμνήσεις» από αντικομμουνιστικό εσμό

Με την παρουσία του Στέφαν Κουρτουά, ενός από τους συγγραφείς της προπαγανδιστικής «Μαύρης Βίβλου του Κομμουνισμού», πραγματοποιήθηκε τελικά το Σάββατο, σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας η δεύτερη μέρα του αντικομμουνιστικού «συνεδρίου» «Αναμνήσεις από τον κομμουνισμό: γιορτάζοντας 15 χρόνια δημοκρατίας στην Ανατολική Ευρώπη». Η αντίδραση φοιτητών και καθηγητών του πανεπιστημίου, μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, κατά την εναρκτήρια εκδήλωση της Παρασκευής, είχε υποχρεώσει του διοργανωτές - πρόκειται για καθηγητές του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του πανεπιστημίου Μακεδονίας, ανάμεσά τους και το γνωστό στέλεχος του ιδρύματος Κόκκαλη Δ. Καιρίδης - να μεταφέρουν εν κρυπτώ την πρώτη μέρα του «συνεδρίου» σε χώρο εκτός του πανεπιστημίου.

Με την ανοχή, ωστόσο, των πρυτανικών αρχών και παρά τις εκκλήσεις να προστατευτεί το πανεπιστήμιο από αντιεπιστημονικές εκδηλώσεις μαύρης προπαγάνδας, εν όψει μάλιστα των ευρωεκλογών, οι διοργανωτές προχώρησαν στη συνέχιση του «συνεδρίου» μέσα στο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Πέρα από την παρουσία του Στέφαν Κουρτουά, ο οποίος δήλωσε ευθαρσώς στους δημοσιογράφους ότι είναι αντικομμουνιστής και μάλιστα θιασώτης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, το σύνολο των εισηγητών, μεταξύ των οποίων και «επιστήμονες» από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, δεν έχασαν την ευκαιρία να λασπολογήσουν χωρίς αντίλογο σε βάρος του σοσιαλισμού, εξωραΐζοντας τις «δημοκρατικές» αλλαγές που επέφερε η παλινόρθωση του καπιταλισμού στις χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Δίπλα στην ανιστόρητη κριτική για τη δράση των κομμουνιστικών κομμάτων στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, με επίκεντρο την έλλειψη δημοκρατικών ελευθεριών και την καταπίεση των μειονοτήτων, βρήκαν θέση και τα ευχολόγια για τον πλήρη «εκδημοκρατισμό» τους στα πλαίσια της ΕΕ.

Αποκαλυπτικές, ωστόσο, των προθέσεων των διοργανωτών στάθηκαν οι εισηγήσεις σχετικά με το μέλλον των πρώην σοσιαλιστικών χωρών στην ΕΕ, καθώς εκφράστηκε η κοινή θέση ότι πρέπει να προχωρήσουν με γρηγορότερους ρυθμούς στην πλήρη φιλελευθεροποίηση των αγορών τους, εντείνοντας τις ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των κατοίκων τους. Χωρίς, εξάλλου, να αναφέρουν το παραμικρό για την κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μετά τις ανατροπές, οι εισηγητές εκτίμησαν ακόμα ότι η σύγκλιση με την τελευταία ταχύτητα της ΕΕ θα επιτευχθεί για τις χώρες αυτές σε 30 το λιγότερο χρόνια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η γνωστή ύπουλη προπαγάνδα(2013-06-13 00:00:00.0)
Αμεση απάντηση σε «σεμινάρια» αντικομμουνισμού(2010-10-15 00:00:00.0)
Σταθερά στην αιχμή του αντικομμουνιστικού δόρατος(2010-03-28 00:00:00.0)
ΘΑ 'ΧΕΙ ΠΟΛΛΗ ΞΗΡΑΣΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ(2007-01-24 00:00:00.0)
Να απορριφθεί το κατάπτυστο αντικομμουνιστικό ψήφισμα(2003-08-26 00:00:00.0)
Προωθείται «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ» στην ανώτατη εκπαίδευση(2001-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ