Τρίτη 8 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΠΑΣΟΚ
Φλερτ στην κεντροαριστερά

Πίσω από αριστερή φρασεολογία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, επιχείρησε να καλύψει τη βαθιά συντηρητική πολιτική που υπηρετεί, ενώ δεν παρέλειψε να παρουσιάσει ως φιλειρηνική πολιτική την εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Χτες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, ο Γ. Παπανδρέου, έδωσε συνέχεια στο φλερτ με την κεντροαριστερά. Μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας της σοσιαλδημοκρατίας με την αριστερά στην Ευρώπη και εναντίωση στη μονοκρατορία των ΗΠΑ. Ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ και οι σοσιαλιστές στην Ευρώπη θα αποτελέσουν το ανάχωμα στη συντήρηση και σημείωσε «σ' αυτή την εποχή της παγκοσμιοποίησης χρειάζεται μια νέα αριστερά, ένας νέος διεθνισμός. Μια νέα αλληλεγγύη των λαών». Μίλησε για ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, που «δεν είναι μόνο οι αγορές, η ανισότητα, η φτώχεια, σε πολλές χώρες και ο πλούτος σε άλλες». «Που δεν είναι οι προληπτικοί πόλεμοι», που όπως είπε «είναι η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ειρηνικές πρωτοβουλίες».

Και συνεχίζοντας το δήθεν αριστερό παραλήρημα είπε πως το ΠΑΣΟΚ παλεύει «για την Ευρώπη της δουλιάς, της απασχόλησης, της πλήρους απασχόλησης», για «μια Ευρώπη σοσιαλιστική, κοινωνική, ανεξάρτητη, της αλληλεγγύης».

Εξάλλου, κατηγόρησε τη ΝΔ για κυβερνητική ανυπαρξία και ανευθυνότητα, πως θέλει να οικειοποιηθεί έργο δεκαετιών του ΠΑΣΟΚ. Ενώ της επιτέθηκε και για την επιλογή της όπως ανέφερε, να στείλει στο Ευρωκοινοβούλιο τον Γ. Βαρβιτσιώτη για να τον συνταξιοδοτήσει.

Βάρος στο «ενωμένο» ΠΑΣΟΚ

Μετά τις κοινές εμφανίσεις του Γ. Παπανδρέου αρχικά με τον Ευάγ. Βενιζέλο και στη συνέχεια με τους Κ. Λαλιώτη, Κ. Σημίτη και Β. Παπανδρέου στο Ρίο, στο ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να στεριώσουν την εικόνα της ενότητας των στελεχών γύρω από το πρόεδρο.

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που ο Γ. Παπανδρέου, δηλώνει ότι αμέσως μετά τις ευρωεκλογές θα ξεκινήσει η «ανασυγκρότηση» του ΠΑΣΟΚ, με σωρεία αλλαγών στις τάξεις, στελέχη του κόμματος δηλώνουν ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στο κόμμα. Ο Ακ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι «η υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ στον Γ. Παπανδρέου είναι δεδομένη», ενώ ο Γ. Παπαντωνίου ότι ακόμα και αν η ήττα στις εκλογές είναι μεγάλη, «δεν πρόκειται να τεθεί θέμα ηγεσίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ