Τρίτη 8 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυταρχισμός στο φόντο της τρομολαγνείας

Σοβαρό κρούσμα καταπάτησης ατομικών δικαιωμάτων στο αστυνομικό τμήμα Νέας Χαλκηδόνας

Αλλο ένα περιστατικό αυταρχισμού έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των τελευταίων χρόνων, όπου οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δίνουν εξετάσεις για την υλοποίηση της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας» κατά των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Το συγκεκριμένο κρούσμα συνέβη τα ξημερώματα του Σαββάτου (5/6), όταν δυο σπουδαστές (από την ΑΣΠΑΙΤΕ και ένα ΙΕΚ) δέχτηκαν έλεγχο της ταυτότητάς τους από αστυνομικούς του ΑΤ Νέας Χαλκηδόνας και μισή ώρα μετά, οι ίδιοι αστυνομικοί, συναντώντας τους σε άλλο σημείο της περιοχής, τους προσήγαγαν στο Τμήμα για εξακρίβωση, με το πρόσχημα ότι «εξακολουθούν να κυκλοφορούν στο δρόμο». Ο αυταρχισμός των αστυνομικών οργάνων κορυφώθηκε εκεί καθώς οι δυο νέοι δεχόμενοι απειλές υποβλήθηκαν σε εξευτελιστικό σωματικό έλεγχο (τους ανάγκασαν να γδυθούν εντελώς) και δεν τους επιτράπηκε η τηλεφωνική επικοινωνία με τους γονείς τους ή με δικηγόρο.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Σήφη Κωτσαντή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου της ΚΟΑ, έκανε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας για το συγκεκριμένο περιστατικό στο διοικητή του ΑΤ Νέας Χαλκηδόνας. Ο Σ. Κωτσαντής διαμαρτυρήθηκε για την απαράδεκτη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων απέναντι στους δυο νέους, σημειώνοντας ιδιαίτερα τρεις σοβαρές παρανομίες: ότι δεν τους άφησαν να πάρουν τηλέφωνο σε γονείς και δικηγόρο, ότι την προσαγωγή πραγματοποίησε ειδικός φρουρός (σώμα που δεν έχει τέτοιο δικαίωμα) και ιδιαίτερα έντονη ήταν η διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι τους υπέβαλαν σε «σωματικό έλεγχο» που τόνισε ότι αγγίζει τα όρια βασανιστηρίων και θυμίζει άλλες εποχές.

Ο Σ. Κωτσαντής επισήμανε ότι αυτές οι ενέργειες εντάσσονται στο γενικότερο κλίμα αστυνομοκρατίας και τρομολαγνείας που καλλιεργείται, ότι το περιστατικό έχει πολιτικές διαστάσεις και ότι το ΚΚΕ αντιδρά και θα συνεχίσει να αντιδρά απέναντι σε τέτοια γεγονότα που τείνουν να γενικευτούν, ότι το λαϊκό κίνημα και η νεολαία θα αντισταθεί και δε θα επιτρέψει την παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο διοικητής ισχυρίστηκε πως η διαδικασία της εξακρίβωσης και του «ελέγχου» ήταν μέσα στα πλαίσια του νόμου και δεν «είδε» καμιά παραβίαση. Σημειώνουμε ότι η διαδικασία της εξακρίβωσης καθορίζεται από το Προεδρικό Διάταγμα 141 του 1991, που ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στους αστυνομικούς να αυθαιρετούν και να προσαγάγουν στο Τμήμα ακόμα και ανθρώπους που έχουν επιδείξει την ταυτότητά τους, αν... ο τόπος, ο χρόνος, οι περιστάσεις ή η συμπεριφορά τους δημιουργούν υπόνοιες διάπραξης εγκληματικής ενέργειας (άρθρο 74). Κανένας νόμος όμως, δεν καλύπτει τη συμπεριφορά των συγκεκριμένων αστυνομικών απέναντι στους νεαρούς μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα.

«Καλούμε τη νεολαία και το λαό της χώρας μας, να καταδικάσει τον αυταρχικό κατήφορο που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το δρόμο του ΠΑΣΟΚ», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Οργάνωση ΤΕΙ Αθήνας της ΚΝΕ για το περιστατικό που «εντάσσεται σε μια συνολική πολιτική στα πλαίσια του "αντιτρομοκρατικού δόγματος" που έχουν υιοθετήσει η ΕΕ και τα κόμματα της πλουτοκρατίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, του ευρω-τρομονόμου, της σύμπραξης με το ΝΑΤΟ για την "ασφάλεια" της Ολυμπιάδας». Και η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας ότι αυτές οι πολιτικές και πρακτικές είναι άλλος ένας λόγος να δοθεί ισχυρή απάντηση στις επερχόμενες ευρωεκλογές, με τη μαζική υπερψήφιση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αστυνομική βία σε βάρος εγκύου(2014-09-26 00:00:00.0)
Σοβαρή καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία(2013-03-02 00:00:00.0)
Μαρτυρίες για άγρια καταστολή στο πλαίσιο της «Ξένιος Ζευς»(2013-01-12 00:00:00.0)
Αστυνομικοί λήστεψαν ...«ύποπτο» Πακιστανό;(2006-12-21 00:00:00.0)
Περιμένουμε απαντήσεις(2001-11-15 00:00:00.0)
Νέο θρασύτατο κρούσμα τρομοκρατίας(2001-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ