Τρίτη 8 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Μυστική διπλωματία» από την κυβέρνηση

«Μυστική διπλωματία», σε πείσμα των προεκλογικών διακηρύξεών της, εφαρμόζει η κυβέρνηση όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, γεγονός που γεννά εύλογα ερωτήματα για τις «δεσμεύσεις» που έχει αναλάβει και θα υλοποιήσει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Η κυβέρνηση αποφεύγει επίμονα να αποσαφηνίσει ποια είναι τα θέματα που συζητούνται στους 24 γύρους του ελληνοτουρκικού «διαλόγου», ενώ δεν τολμά να αποδοκιμάσει την απαράδεκτη έκθεση του Κ. Ανάν για το Κυπριακό. Οσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά, ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών ότι δεν υπάρχουν διαφορές πολιτικής από την κυβέρνηση Σημίτη και μάλιστα δεσμεύονται από τις συμφωνίες των προκατόχων τους. «Η εξωτερική πολιτική μιας χώρας είναι ενιαία, δεν την ασκεί μια κυβέρνηση και την ανατρέπει η άλλη, εφόσον έχουν αναληφθεί συμβατικές δεσμεύσεις», δήλωσε ο ΥΠΕΞ Π. Μολυβιάτης απαντώντας σε ερώτηση (της «Απογευματινής») αν δεσμεύεται από τη συμφωνία του Ελσίνκι για διάλογο για τις «μεθοριακές διαφορές» με την Τουρκία στο Αιγαίο. Οσο για τις «διερευνητικές επαφές» που γίνονται, εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα έχουμε θετική κατάληξη», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπογραφεί «συνυποσχετικό» για την παραπομπή στη Χάγη των «διαφορών» μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας. «Ολα αυτά είναι θέματα τα οποία τελούν υπό μελέτη», είπε.

Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα υπογράψουν διμερή συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη: «Δεν τίθεται κανένα θέμα διμερούς συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στα τέλη Ιουνίου», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος.

Εντύπωση την ίδια στιγμή προκαλεί ότι η κυβέρνηση αποφεύγει όπως «ο διάβολος το λιβάνι» να μιλήσει για την άθλια έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, επικαλούμενη ότι ακόμα τη μελετάει! Ο Π. Μολυβιάτης παρέπεμψε στην αρχική ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου, όπου γινόταν λόγος για «ορισμένες ανακρίβειες»(!). Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής όταν του ζητήθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη να σχολιάσει την έκθεση Ανάν, ξέκοψε κάθε συζήτηση λέγοντας «δε θα κάνω σχόλιο γι' αυτό. Ηδη η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί».

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την υποστήριξή του στην «ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», προσθέτοντας ότι «ο βαθμός του ευρωπαϊκού βηματισμού της εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ίδια». Για το Κυπριακό περιορίστηκε στη γνωστή θέση περί «διατήρησης της δυναμικής για την επίλυση του προβλήματος» και συνέχισης των προσπαθειών «για την επανένωση της νήσου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ