ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Διάλογο εφ' όλης της ύλης ζητά ο Μπ. Ετσεβίτ

Η Αγκυρα  με τη συμπαράσταση της Ουάσιγκτον στήνει το ανάλογο σκηνικό 

Πίεση για μια εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκική συζήτηση δέχεται η ελληνική κυβέρνηση, λίγες μέρες μετά την αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων που αποφασίστηκε στο Ελσίνκι. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπ. Ετσεβίτ, σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα, επανέλαβε την «πρόσκληση» της Αγκυρας για διάλογο. Να προσέλθει σε διάλογο, προέτρεψε την Αθήνα και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ζητώντας από την Αθήνα και την Αγκυρα να συμφωνήσουν, προφανώς μέσω διαλόγου, τη διαδικασία επίλυσης των διαφορών τους.

Ο Μπ. Ετσεβίτ

«Νωρίτερα κι από το 2004 θα μπορούσαν να λυθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές μέσω διαλόγου, δίχως να παραστεί ανάγκη προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, σε συνέντευξή του, στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ».

Ο Ετσεβίτ παρατηρεί πως «η Ελλάδα υποστηρίζει ότι ως προς το Αιγαίο υπάρχει μόνο πρόβλημα υφαλοκρηπίδας κι ότι αυτό πρέπει να επιλυθεί στη Χάγη. Ωστόσο, στο Αιγαίο υπάρχουν περισσότερα του ενός προβλήματα».

Πρόκειται για θέση στην οποία εκφράζει εδώ και αρκετές μέρες ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος στη συνέντευξη τονίζει επίσης ότι ο στόχος για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ το 2004 «είναι ρεαλιστικός».

Ο Δ.Ρέππας

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης επανέλαβε ότι «κατά τη δική μας θέση μια διαφορά υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στο Αιγαίο, αυτή που έχει σχέση με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Το έργο αυτό μπορεί να το αναλάβει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αφού προηγηθεί η σύναψη συνυποσχετικού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη διαφορά. Κατ' επανάληψη έχουμε καλέσει και εγκαλέσει την Τουρκία, για θέματα τα οποία εκείνη εφευρίσκει και θεωρεί ότι αποτελούν διαφορές, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, να αναλάβει πρωτοβουλία, να τα φέρει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Είναι θέμα δικό της, δε μας αφορά».

Η Ουάσιγκτον

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ο διάλογος, ώστε να συμφωνηθεί η διαδικασία παραπομπής τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή σε άλλο διαιτητικό όργανο.

Την επίσημη θέση των ΗΠΑ επανέλαβε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Φόλεϊ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ελσίνκι σε ό,τι αφορά το Αιγαίο. Ο κ. Φόλεϊ δήλωσε συγκεκριμένα ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να συμφωνήσουν να παραπέμψουν τις διαφορές τους στο Διεθνές Δικαστήριο ή οποιονδήποτε άλλο μηχανισμό επίλυσης διαφορών, στον οποίο μπορούν να συμφωνήσουν» και συμπλήρωσε ότι «η θέση μας είναι γενικά παρόμοια με αυτή της ΕΕ σε ό,τι αφορά την επίλυση διαφορών στο Αιγαίο». Ολοκλήρωσε πάντως την αναφορά του στο θέμα επισημαίνοντας ότι «οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να επιβάλουν σε καμία από τις δύο στενές φίλες και συμμάχους μας, Ελλάδα και Τουρκία, πώς θα επιλύσουν τις διαφορές τους. Εμείς πάντως θα θέλαμε να τις δούμε να τις επιλύουν».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την προσθήκη που συμπεριλήφθηκε στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και στην οποία γίνεται αναφορά σε συνεννόηση της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο και με τις δύο πλευρές, ο κ. Φόλεϊ κατέστησε σαφές ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει ως νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου μόνο την κυβέρνηση του κ. Κληρίδη. Αφού τόνισε ότι ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών και «ζήτησε διευκρινίσεις πάνω σε αυτό το τεχνικό ζήτημα το οποίο αφορά τις κυπριακές αρχές και τα Ηνωμένα Εθνη», σημείωσε ότι η προσθήκη επισημαίνει, χωρίς σχόλιο, πως η Τουρκία πιστεύει ότι ο ΟΗΕ πρέπει να αναπτύξει ειρηνευτικές διαδικασίες και με τα δύο μέρη. Συνέχισε λέγοντας ότι «ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών διευκρίνισε την Παρασκευή ότι δεν έχει υπάρξει μεταβολή της πολιτικής του ΟΗΕ» και συμπλήρωσε με έμφαση ότι «αλλαγή δεν έχει υπάρξει ούτε στην αμερικανική πολιτική της αναγνώρισης μόνο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πιο κοντά στους στόχους

Εχοντας καλύψει το 63% του συνολικού πλάνου και με δεδομένη την ύπαρξη  δυνατοτήτων, οι Κομματικές Οργανώσεις αισιοδοξούν και εντείνουν τη δράση τους

Με αισιοδοξία «ατενίζουν» πλέον οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ το διάστημα που απομένει ως τη λήξη της Οικονομικής Εξόρμησης Νοέμβρη - Δεκέμβρη, που προκήρυξε η ΚΕ του Κόμματος για την καλύτερη προετοιμασία του ενόψει των βουλευτικών εκλογών, αλλά και της διεξαγωγής του 16ου Συνεδρίου. Αισιοδοξία που «γεννάται» από τις τεράστιες δυνατότητες που μέχρι σήμερα φάνηκε ότι υπάρχουν για την υπερκάλυψη των πλάνων τους, απόρροια της μεγάλης απήχησης των θέσεων και προτάσεων του κόμματος στο λαό, αλλά και από την κάλυψη έως σήμερα του 63% του πανελλαδικού πλάνου.

Η διαφορά ως το 100% μικραίνει μέρα με τη μέρα και όλα δείχνουν ότι η έκβαση και αυτής της μάχης θα είναι θετική για τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του Κόμματος που τη διεξάγουν. Ταυτόχρονα, σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται και η Πολιτική Εξόρμηση, με τις Κομματικές Οργανώσεις απ' άκρη σ' άκρη της χώρας να παλεύουν για να φτάσει η πολιτική πρόταση του Κόμματος, όπως αποτυπώνεται στο κείμενο της Εκλογικής Διακήρυξης, σε κάθε σπίτι. Εξάλλου, στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης πραγματοποιούνται συνεχώς συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλιάς, συνοικίες πόλεων και χωριά.

Ας δούμε όμως πώς διαμορφώνεται ο κατάλογος με τις Κομματικές Οργανώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου οικονομικού κλεισίματος. Πρώτη, η Ανατολική Πελοπόννησος με 97,06%. Δεύτερη, η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη με 75%. Τρίτη, η Θεσσαλία με 65,25%. Τέταρτη, η Βορειοδυτική Ελλάδα με 65%. Στην πέμπτη θέση, η ΚΟΑ και η ΚΟΠ με 63%. Ακολουθούν, η ΔυτικήΠελοπόννησος με 60 %, η ΚΟΘ με 58 %, η ΚΟΑιγαίου με 56,42%, η Αττική με 55%, η Κρήτη με 52,30%, η Ανατολική Στερεά - Εύβοια με 50,65%, η ΚεντρικήΜακεδονία με 47,50% και τέλος, η ΔυτικήΜακεδονία με 39,47%.

Επόμενος στόχος για την ΚΝΕ είναι μάλλον η υπερκάλυψη του πλάνου της, αφού μέχρι σήμερα έχει καλύψει το 92% και όλα δείχνουν, έχοντας ακόμη αρκετό διάστημα ως τη λήξη της εξόρμησης, πως θα ξεπεράσει το 100%.

Τέλος, η Κομματική Οργάνωση του «Ριζοσπάστη» έχει καλύψει το 72% του πλάνου της, ενώ αυτή του «902» το 44%.

Επικίνδυνα σενάρια

Για την ώρα εμφανίζεται με τη μορφή σεναρίων στον Τύπο. Πέρα όμως από το γεγονός ότι «δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά», ακόμα και μυθοπλασία να είναι, πάλι πονηρό είναι, γιατί κανένας «μύθος» δε γεννιέται από άσχετους συνειρμούς... Το γεγονός λοιπόν, ότι γράφεται με διάφορες εκδοχές πως οι ΗΠΑ «ψήνουν» την ελληνική κυβέρνηση να δηλώσει προθυμία ώστε να δοθεί άσυλο στον Μιλόσεβιτς, έτσι που να τους «αδειάσει τη γωνιά» και να μπορέσουν να δρομολογήσουν τον «εκδημοκρατισμό» όπως τον σχεδίασε η Νέα Τάξη, δεν είναι τόσο αθώο. Φυσικά, επίσημα, δε θα μπορούσε παρά να διαψεύδεται. Πάντως, δεν είναι τόσο άσχετο όσο φαίνεται με την πρώτη ανάγνωση.

Το πρώτο που συμβαίνει αντικειμενικά τη στιγμή που κυκλοφορούν - (διαρρέουν;) τέτοια σενάρια, είναι μια γενική προετοιμασία της κοινής γνώμης ότι είναι δυνατό να συμβούν και τέτοια γεγονότα αλλά και ακόμα τολμηρότερα. Την προετοιμάζουν έμμεσα για το είδος των «λύσεων» που αποκλείουν Μιλόσεβιτς από την εξουσία της Γιουγκοσλαβίας. Χώρια ότι μια τέτοια εκδοχή φέρνει έμμεσα στην ημερήσια διάταξη ότι «λύση» οριστική και με συνέχεια μπορεί να είναι μόνο εκείνη που θέλουν οι ΗΠΑ και προωθούν στο όνομα της Νέας ιμπεριαλιστικής Τάξης Πραγμάτων.

Ταυτόχρονα, φέρνει σαν δεδομένο, από την πιο πίσω πόρτα που υπάρχει, τον καινούριο ρόλο που διεκδικεί η ελληνική κυρίαρχη τάξη στα Βαλκάνια. Πρόκειται για εκείνη τη μερίδα της ελληνικής αστικής τάξης που «πέταξε τη σκούφια της» όταν ο Κλίντον την ονόμασε «ηγέτιδα δύναμη» των Βαλκανίων. Πρόκειται για εκείνους, που προκειμένου να πάρουν μια «γλειψιά» παραπάνω από την αντίστοιχη τούρκικη αστική τάξη, από τα κόκαλα που θα τους πετάξουν στη μοιρασιά οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, είναι ικανοί να μην αφήσουν την περιοχή «σε χλωρό κλαρί».

Σ α να μη βλέπουν τις αποσχιστικές τάσεις που «ταΐζονται» από τον ιμπεριαλισμό σχεδόν σε κάθε γωνιά των Βαλκανίων. Σα να μην παίρνουν είδηση για το τι συνέβη στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο και τι «ζεσταίνεται» στο Μαυροβούνιο, στη Βοϊβοδίνα αλλά και στην ΠΓΔΜ, στη Βουλγαρία κλπ. Σα να είναι τόσο δύσκολο να πάρουν είδηση τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετεί το λεγόμενο «Σύμφωνο Σταθερότητας». Βέβαια, έχουν παραπάρει είδηση και γι' αυτό ταυτίζουν τα συμφέροντά τους με εκείνα της Νέας Τάξης. Γι' αυτό και η κυβέρνηση που τους εκπροσωπεί, στην πράξη ιδρώνει να προλάβει τα χατίρια στον ιμπεριαλισμό και εδώ στην Ελλάδα τα ξεφουρνίζει για «μεγάλες επιτυχίες».

Ο,τι όμως είναι «μεγάλη επιτυχία» για το κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό δεν μπορεί παρά να είναι μεγάλη συμφορά για τους λαούς και τα συμφέροντά τους. Ποτέ αυτή η αλήθεια δεν είναι «σχετική» και ποτέ δεν έχει γενικά «εθνικό» χαρακτήρα... Ευτυχώς, ό,τι και να σχεδιάζουν, στην πράξη αποδείχνεται πως δεν «τους κάθεται» και υποχρεωτικά, αφού οι λαοί τους παίρνουν είδηση και αντιστέκονται. Η συντονισμένη πολύμορφη πάλη που χαλάει τα σχέδια ή τα καθυστερεί και τα υποχρεώνει να αλλάζουν διαρκώς μορφή, ή μόνο έστω τους «βάζει τρικλοποδιά», είναι η μοναδική ελπίδα και διέξοδος για τους λαούς της περιοχής. Ολα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και επικίνδυνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ