ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ... παράδεισος της ΕΕ

Η παρέμβαση του Κ. Σημίτη στη Βουλή

Περιγράφοντας μία εικονική πραγματικότητα ο πρωθυπουργός στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό είδε ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια εμπεδώθηκε μία «εκτεταμένη πολιτική κοινωνικής αλληλεγγύης και επέκτασης του κράτους πρόνοιας»!

Ο Κ. Σημίτης είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2000 εξασφαλίζει τη συμμετοχή στην ΟΝΕ, κάτι που «θα εξαλείψει τα σημαντικότερα στοιχεία αβεβαιότητας, κινδύνου και πρόσθετου κόστους που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία της οικονομίας μίας μικρής χώρας». Είδε ότι ο προϋπολογισμός «δίνει νέα ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας» και με την προσφιλή τακτική του παρέθεσε διάφορους αριθμούς θέλοντας να στηρίξει το «φιλολαϊκό» προσωπείο της κυβέρνησής του.

Ετσι, κατά τον πρωθυπουργό οι κοινωνικές δαπάνες παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια ως ποσοστό του ΑΕΠ συνεχή ανοδική πορεία και πλησιάζουν διαρκώς τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ. Οσο δε για τους μισθούς αυτοί κατά τον Κ. Σημίτη μόνο στα τρία τελευταία χρόνια είναι σε πραγματικές τιμές αυξημένοι κατά 8,5%, ενώ συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων απόλαυσαν πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις!

Συνεχίζοντας την περιπλάνησή του στην εικονική αυτή πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός είδε αντίστοιχες βελτιώσεις στις συντάξεις, ενώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους είδε βελτίωση του εισοδήματός τους κατά 20% περίπου.

Θέλοντας να αντικρούσει την επιχειρηματολογία για φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών, ισχυρίστηκε ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με εισόδημα κάτω των 7,5 εκατ. δρχ. αντιπροσωπεύουν μόλις το 3,7% στα συνολικά φορολογικά έσοδα. Συνεχίζοντας το «φιλολαϊκό κρεσέντο» ο Κ. Σημίτης είπε ότι η φορολογική πολιτική έγινε πιο δίκαιη και επιβαρύνθηκε η μεγάλη ακίνητη περιουσία. Δεν παρέλειψε να διαφημίσει τα «ψίχουλα» που εξήγγειλε το Σεπτέμβρη, ενώ παραγνωρίζοντας την οικτρή κατάσταση που βιώνουν οι σεισμόπληκτοι είπε ότι η κυβέρνηση πήρε γενναία μέτρα για την ενίσχυσή τους.

Αφού περιέγραψε τη ζωή στην Ελλάδα ως περίπου παραδεισένια, θέλησε να αντικρούσει την κριτική της αντιπολίτευσης λέγοντας γενικά ότι «η αντιπολίτευση της χώρας εξακολουθεί να αδυνατεί να σπάσει το φαύλο κύκλο της μίζερης πολιτικής αντίληψης που καλλιεργεί, του κενού αντιπολιτευτικού λόγου, της παγίδας του διάχυτου αρνητισμού». Σχολιάζοντας τις κριτικές που ασκούνται στην κυβέρνηση για το μεγάλο θέμα της ανεργίας, είπε ότι αυτή συνδέεται «στενά με το σύνολο των τεχνολογικών ανταγωνιστικών και οργανωτικών αλλαγών που συντελούνται σε παγκόσμια κλίμακα και εξαρτάται όλο και λιγότερο από εθνικές πολιτικές».

Μετά από όλα αυτά ο Κ. Σημίτης είπε ότι την επόμενη πενταετία όλοι «οι Ελληνες θα γνωρίσουν μία ακόμα πιο σημαντική ισχυροποίηση της ευημερίας τους, της ποιότητας ζωής τους».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ
Συνεχής η εγκατάλειψη των ακριτικών νησιών

Ακούγοντας κάποιος τους υπουργούς, αλλά και τους κυβερνητικούς βουλευτές, αναρωτιέται αν ζούμε όλοι στην ίδια χώρα, τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση, παραθέτοντας νούμερα, επιχειρεί να παρουσιάσει το άσπρο - μαύρο και να κρύψει την ολέθρια πολιτική της.

Ομως, συνέχισε ο βουλευτής και αυτή η προσπάθεια θα πέσει στο κενό και θα έχει την τύχη που είχαν οι προσπάθειες των «πάλαι ποτέ αλχημιστών». Από το όλο ανακάτεμα των αριθμών, τόνισε, αυτό που τελικά προκύπτει είναι ένα ακόμα αντιλαϊκό καρύκευμα, που δεν καλύπτεται από τις ψευτοπαροχές και τις όποιες αυξήσεις. Αυτές, συνέχισε, δεν ανακουφίζουν πραγματικά τους εργαζόμενους, αλλά υπηρετούν προεκλογικές σκοπιμότητες. Με τον προϋπολογισμό, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, συσσωρεύεται πλούτος στους λίγους, ενώ για τους πολλούς υπάρχει η φτώχεια και η λιτότητα, με αποτέλεσμα να μην ανοίγει καμία χαραμάδα ελπίδας για το αύριο των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων κ.ά.

Ο Στ. Σκοπελίτης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε κυρίως στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ακριτικά νησιά, που οι αγρότες κάτοικοί τους δοκιμάζονται σκληρά. Οπως τόνισε, η αγροτική οικονομία τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπέστη σοβαρά χτυπήματα ως αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι καθηλώθηκε η παραγωγή και οι τιμές και καταγράφεται συνεχώς μία σοβαρή μείωση της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα. Μόνο την τελευταία δεκαετία καταστράφηκαν, λόγω της πολιτικής αυτής, 219.000 αγροτικά νοικοκυριά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα χτυπήματος, είπε ο Στ. Σκοπελίτης, είναι η ελαιοπαραγωγή, η οποία σε μερικά νησιά, όπως η Λέσβος, αποτελεί τη μοναδική καλλιέργεια. Η τιμή της ελιάς και του λαδιού - με τη συμμόρφωση στην ΓΚΑΤΤ και την ΚΑΠ - δεν καλύπτει ούτε το 50% του κόστους παραγωγής, καθώς οι τιμές που δίνονται είναι εξευτελιστικές. Από την όλη κατάσταση, οι μόνοι που βγαίνουν κερδισμένοι είναι οι έμποροι και οι πολυεθνικές, που αγοράζουν σχεδόν τζάμπα τα προϊόντα και, σαν να μην έφταναν αυτά, ήρθαν και τα πρόστιμα λόγω πλαφόν που αποδέχτηκε η κυβέρνηση να ολοκληρώσουν την καταστροφή. Η ίδια άσχημη κατάσταση επικρατεί και στην κτηνοτροφία, που τα προϊόντα της έχουν τεθεί σε καραντίνα λόγω του καταρροϊκού πυρετού και οι όποιες αποζημιώσεις δίνονται δεν καλύπτουν το κόστος που έχει υποστεί ο κτηνοτρόφος.

Με την ακολουθούμενη πολιτική, κατέληξε ο βουλευτής, τα ακριτικά νησιά, όχι μόνο δεν πρόκειται να ξεφύγουν από την υπανάπτυξη (βρίσκονται ήδη στην προτελευταία θέση στην ΕΕ), αλλά θα δυσκολέψει περαιτέρω η παραμονή των νέων ανθρώπων σε αυτά. Η πολιτική σας, είπε, είναι στην αντίπερα όχθη από τα λαϊκά συμφέροντα, υπηρετεί τους μεγάλους και γι' αυτό έσπευσαν να σας συγχαρούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανούσια κριτική

Στη γνωστή λογική ότι υπήρχε και άλλος «φιλολαϊκός» δρόμος στην πορεία προς την ΟΝΕ, κινήθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση γιατί «μπαίνουμε στην ΟΝΕ χωρίς να έχουμε επιλύσει διαχρονικά προβλήματα που παραμένουν ανοιχτά». Μάλιστα ενέταξε στην προοπτική της ΟΝΕ και την πρότασή του για μείωση των εξοπλισμών λέγοντας ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα «γονατίζουν την οικονομία και την κοινωνία στην πιο κρίσιμη περίοδο για την πραγματική πλέον σύγκλιση της χώρας με την ΕΕ και τη βιωσιμότητά μας εντός της ΟΝΕ».

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΝ το κόμμα του καταθέτει τις προτάσεις του «που στηρίζονται στην αναντίρρητη διαπίστωση ότι η ένταξη στην ΟΝΕ καθιστά ακόμα πιο αναγκαίο το διαφορετικό σχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, τις ριζικές αλλαγές στους κρατικούς και κυβερνητικούς θεσμούς με πραγματική περιφερειακή αποκέντρωση και ορθολογική αξιοποίηση του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης στη βάση νέων προτεραιοτήτων».

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό προεκλογικό που συνεχίζει την ίδια πολιτική και τόνισε ότι δεν προετοιμάζεται σωστά η οικονομία και η κοινωνία «μόνο και μόνο για να περάσουν τα κόλπα για την όποια κυβερνητική αυτοδυναμία». Η κριτική του γενικότερα εστιάστηκε στο ότι η κυβέρνηση δεν προετοίμασε τη χώρα ενόψει της ένταξης στην ΟΝΕ, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εισοδηματική ανισότητα και το φορολογικό σύστημα, την ανεργία, την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία και την υγεία. Σχετικά με τους αγρότες είπε ότι οι προοπτικές της αγροτικής οικονομίας «σχετίζονται άμεσα με τις προοπτικές στην ΕΕ της κοινής αγροτικής πολιτικής και την περαιτέρω απελευθέρωση από τον παγκόσμιο οργανισμό εμπορίου» και ζήτησε τη διαμόρφωση «παρεμβάσεων διαρθρωτικού χαρακτήρα, ώστε η αγροτική οικονομία να αποκτήσει βιωσιμότητα».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Στηρίζουμε την ΟΝΕ

Με έντονα καταγγελτικό ύφος όσον αφορά επιμέρους πλευρές και στοιχεία του προϋπολογισμού του 2000, εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο Κώστας Καραμανλής, χωρίς όμως να αμφισβητήσει την πολιτική ουσία του, δηλαδή την ένταξη στην ΟΝΕ. Παράλληλα την προσήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον στόχο της ΟΝΕ, πιστοποίησε για μια φορά ακόμα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, λέγοντας πως «συμφωνούμε και στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας την πολιτική εθνική επιδίωξη για ένταξη στην ΟΝΕ» προσθέτοντας πως «σε αντίθεση με εσάς ασκήσαμε δημιουργική αντιπολίτευση». Αναφερόμενος στα αριθμητικά στοιχεία του προϋπολογισμού υποστήριξε ότι «υπερεκτιμά τα έσοδα και υποτιμά τα έξοδα. Είναι αλήθεια ότι υπήρξε κατά τα τελευταία χρόνια μια αύξηση των δημοσίων εσόδων. Πρέπει όμως να μην ξεχνούμε ότι η αύξηση αυτή οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους. Πρώτον στον διπλασιασμό των φορολογικών βαρών. Δεύτερον σε πρόσκαιρους ή συγκυριακούς λόγους. Αναφέρω σαν παράδειγμα τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, την αύξηση των εσόδων από το χρηματιστήριο και προπάντων τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις». Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμφισβήτησε τα στοιχεία του προϋπολογισμού όσον αφορά το δημόσιο χρέος αφού υποστήριξε πως «δεν μπορούσατε με ουσιαστικά αποτελέσματα και ουσιαστική βελτίωση της οικονομίας να πιάσετε τους δείκτες και καταφεύγετε σε τερτίπια. Για να δείξετε ότι συγκρατείτε τα ελλείμματα, τι κάνατε; Κεφαλαιοποιείτε τους τόκους, τους φορτώνετε στο χρέος και, αφού απαλλάσσεστε από αυτούς, ισχυρίζεστε ότι πετύχατε συγκράτηση των ελλειμμάτων». Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης τονίζοντας ότι «κεντρικό χαρακτηριστικό της οικονομικής πολιτικής σας τα τελευταία χρόνια αποτελεί η φοροληστρική επιδρομή. Εξαπατήσατε τους Ελληνες και πήρατε την εξουσία με τη διαβεβαίωση ότι δε χρειάζονται νέα οικονομικά μέτρα και δε θα επιβάλετε νέους φόρους». Επίσης ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άσκησε τη γνωστή κριτική της Νέας Δημοκρατίας για έλλειψη προγραμματισμού και ανικανότητα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Αγροτικής Οικονομίας. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στο θέμα της διαχείρισης του δημόσιου χρήματος λέγοντας ότι «η σπατάλη του δημόσιου χρήματος ξεπερνά κάθε όριο φαντασίας. Η διαφθορά υπονομεύει κάθε προσπάθεια νοικοκυρέματος του κράτους. Η εξάρτηση πλήττει την τεράστια πλειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου. Χάνονται δισεκατομμύρια όπως ομολογούν κυβερνητικά στελέχη. Ισόρροπη, δυναμική, υγιής οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί κάτω από τέτοιες συνθήκες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ