ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
BENΕΖΟΥΕΛΑ
Μετρώντας νεκρούς και πληγές
ΚΑΡΑΚΑΣ - ΛΑ ΓΚΟΥΑΪΡΑ.-

Αυτοκίνητα θαμμένα στη λάσπη στη Λα Γκουάρια

Associated Press

Αυτοκίνητα θαμμένα στη λάσπη στη Λα Γκουάρια
Το μέγεθος της τραγωδίας της 15ης Δεκέμβρη μπορεί να παραμείνει για πάντα ένα μυστήριο. Οι αρχές της χώρας μιλούν για τον αριθμό των νεκρών, μετρώντας τον σε δεκάδες χιλιάδες, νούμερο που μπορεί να κυμαίνεται από 5.000 έως και 30.000 νεκρούς. Ισως και περισσότερο... όμως μέχρι στιγμής μόνο 1.500 πτώματα ανθρώπων έχουν ανασυρθεί μέσα από τόνους λάσπης από τα συνεργεία διάσωσης.

Ακόμη και σε 50.000 αναμένεται να ανέλθουν οι νεκροί στη Βενεζουέλα και σε 200.000 οι άστεγοι από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος των αρχών. «Ποτάμια που είχαν εξαφανιστεί εδώ και 70 χρόνια, εμφανίστηκαν και πάλι, πλημμυρίζοντας τις εκτάσεις που είχαν μπαζωθεί για την κατασκευή κατοικιών», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Λα Γκουέρα, Λένιν Μαρκάνο.

Από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις έχει πληγεί ιδιαίτερα η παραλιακή πόλη Βάργκας, που έχει εκκενωθεί από τον πληθυσμό, αλλά αρκετοί κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, επειδή φοβούνται τις λεηλασίες, καθώς έχουν σημειωθεί διάφορα περιστατικά από ανθρώπους που δρουν τη νύχτα, μπαίνοντας στα εγκατελειμένα σπίτια και παρά τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις πληγείσες περιοχές που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι στρατιώτες έχουν συλλάβει περίπου 200 άτομα που αποπειράθηκαν να λεηλατήσουν εγκαταλειμμένα σπίτια. Οι αρχές κινητοποίησαν ήδη τις ειδικές δυνάμεις του στρατού για να αποτρέψουν τις λεηλασίες.

Ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Ραούλ Σαλαζάρ, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης από αέρος και θαλάσσης θα συνεχιστούν από σπίτι σε σπίτι, μέχρι να αρχίσει η αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή, η οποία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί «πριν περάσουν δέκα χρόνια».

Ο πρόεδρος της χώρας, Ούγκο Τσάβες, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση πρόκειται να αναλάβει την εκτέλεση σημαντικών έργων στις πληγείσες περιοχές, όπως στην πολιτεία Βάργκας, που δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα από τις πλημμύρες, όσο και στις πολιτείες Μιράντα (όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα, Καράκας), Σούλια (Δυτική Βενεζουέλα), Φάλκον και στο νησί Μαργκαρίτα (βορειοανατολικά του Καράκας).

Το κόστος της ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 15 -20 δισεκατομμύρια δολάρια. Μια από τις προτεραιότητες του σχεδίου ανοικοδόμησης θα είναι η μείωση του αριθμού των κατοικημένων περιοχών που συνήθως πλήττονται από θεομηνίες.

Στη Βενεζουέλα, εκτός των Αμερικανών γιατρών, βρίσκονται ήδη και 423 Κουβανοί, ενώ άλλοι 400 ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από την Αβάνα για το Καράκας, όπως μετέδωσε το κουβανικό πρακτορείο ειδήσεων «Πρέσα Λατίνα». Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας της χώρας δήλωσαν ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό θα μεταφέρουν μαζί τους ιατρικό εξοπλισμό, φάρμακα και εμβόλια.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Αεροπορική τραγωδία της «Cubana»
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν το αεροσκάφος, τύπου «DC-10» των κουβανικών αερογραμμών, ξέφυγε από το διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου και προσέκρουσε στην κατοικημένη περιοχή παραπλεύρως του αεροδρομίου.

Το αεροσκάφος μετέφερε 314 επιβάτες, όπως ανακοίνωσε ο Οσκαρ Μπονίγια, διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Πόλη της Γουατεμάλας, και εκτός από τους 26 νεκρούς άλλοι 44 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Μεταξύ των θυμάτων είναι οκτώ μέλη του πληρώματος, εννιά επιβάτες και εννιά κάτοικοι στη συνοικία Λιμπερτάντ, στα σπίτια των οποίων προσέκρουσε το αεροσκάφος.

Ο πιλότος του αεροσκάφους, Χόρχε Τολέδο, που είναι μεταξύ των νεκρών, ήταν ιδιαίτερα έμπειρος καθώς πετούσε επί 35 χρόνια και κατόρθωσε να αποσοβήσει πολύ μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες, αφού μπόρεσε να κλείσει την τροφοδοσία του κινητήρα με καύσιμα πριν τη συντριβή του. Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες εκτιμήσεις, αιτία του δυστυχήματος ήταν μάλλον η κακή εκτίμηση του πιλότου κατά την προσγείωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο μισό μήκος του διαδρόμου προσγείωσης, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της πολιτικής αεροπορίας της Γουατεμάλας.

Την τελική απάντηση στα ερωτήματα αναμένεται να δώσουν τα δύο μαύρα κουτιά, που βρέθηκαν από τα συνεργεία διάσωσης. Το αεροπλάνο ανήκε στη γαλλική εταιρία «ΑΟΜ» και είχε νοικιαστεί στις κουβανικές αερογραμμές, για λογαριασμό των οποίων εκτελούσε πτήση από την Αβάνα στην Πόλη της Γουατεμάλας.

Η συνοικία Λιμπερτάντ, που βρίσκεται στην άκρη του αεροδρομίου, έχει πληγεί και πάλι από δύο παρόμοια περιστατικά. Στις 28 Απρίλη του 1995 μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου «DC-8» είχε ξεφύγει από το διάδρομο στο ίδιο αεροδρόμιο και είχε συντριβεί σε σπίτια με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άτομα. Ενώ το 1993, ένα «Μπόινγκ 767» είχε συντριβεί επίσης σε σπίτι της συνοικίας μετά από μη επιτυχή προσγείωση, δίχως όμως να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί.

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Εταιρία κέτερινγκ της ΜΟΝΣΑΝΤΟ δε χρησιμοποιεί... γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα!

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Τι εντύπωση θα σας προκαλούσε εάν βλέπατε τον διευθύνοντα σύμβουλο κάποιας πολυεθνικής αναψυκτικών να αποφεύγει την πόση του πολυδιαφημισμένου ποτού που η εταιρία του παράγει γιατί το προϊόν ενδεχομένως να προκαλεί μακροπρόθεσμα κίνδυνο στην υγεία του; Μάλλον τη χειρότερη... Μία τέτοια ανάλογη εντύπωση θα πρέπει να σας προκαλέσει και η ακόλουθη είδηση: Εταιρία κέτερινγκ, που είναι υπεύθυνη τροφοδοσίας των γραφείων και εργαστηρίων της βιοτεχνολογικής εταιρίας ΜΟΝΣΑΝΤΟ, αποφάσισε να απαγορεύσει τη χρήση ορισμένων γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων και συστατικών που χρησιμοποιεί στην προπαρασκευή των γευμάτων!

«Πήραμε την απόφαση, όσο αυτό πρακτικά γίνεται, να μη χρησιμοποιούμε γενετικά μεταλλαγμένη σόγια και καλαμπόκι στα προϊόντα τροφίμων που σερβίρουμε». Αυτή η δήλωση του Μάικ Μπάτσελορ, διευθυντή της εταιρίας τροφοδοσίας «Σάτκλιφ Κέτερινγκ», θυγατρική της εταιρίας «Γκρανάδα - Υπηρεσίες Τροφίμων» μάλλον θα πρέπει να προκάλεσε τουλάχιστον αμηχανία στα στελέχη της γνωστής πολυεθνικής εταιρίας ΜΟΝΣΑΝΤΟ. Και αυτό γιατί η «Σάτκλιφ Κέτερινγκ» δεν είναι μία τυχαία εταιρία τροφοδοσίας αλλά υπεύθυνη για την τροφοδοσία των εγκαταστάσεων της πολυεθνικής βιοτεχνολογικής εταιρίας ΜΟΝΣΑΝΤΟ στη Βρετανία.

Οικολογικές οργανώσεις σχολίασαν τη δήλωση του Μάικ Μπάτσελορ, όπως αναμενόταν... Δηλαδή, επισήμαναν πως αυτή η κίνηση φανερώνει ότι ούτε οι τροφοδότες της ΜΟΝΣΑΝΤΟ δεν έχουν εμπιστοσύνη στα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα της εταιρίας με την οποία κυρίως συνεργάζονται.

Πώς και από πού είδε το φως της δημοσιότητας; Σύμφωνα με εκπρόσωπο της βρετανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης «Φίλοι της Γης», το θέμα προκλήθηκε όταν ακτιβιστές της οργάνωσης πήραν στα χέρια τους τη γραπτή - και με ημερομηνία 15η Σεπτέμβρη -δήλωση του Μάικ Μπάτσελορ, στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνονταν τα ακόλουθα: «Ανταποκρινόμενοι στις ανησυχίες των πελατών μας για τη χρήση γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων και προκειμένου να συμμορφωθούμε με τη νομοθεσία, πήραμε την απόφαση να αφαιρέσουμε, όσο αυτό είναι πρακτικά δυνατόν, γενετικά μεταλλαγμένη σόγια και καλαμπόκι από όλα τα προϊόντα τροφίμων που προσφέρει η εταιρία μας».

Επειδή, όμως, κάτι τέτοιο σαφώς δε θα μπορούσε να διαφύγει της προσοχής της πολυεθνικής βιοτεχνολογικής εταιρίας, ο εκπρόσωπος της ΜΟΝΣΑΝΤΟ στη Βρετανία, Τόνι Κουμπς, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας: «Πιστεύουμε στη δυνατότητα επιλογής. Σε ανάλογη καντίνα που υπάρχει στο Κέμπριτζ υπάρχει ταμπέλα στην είσοδο που αναγράφει πως ορισμένα προϊόντα ίσως περιέχουν γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, επειδή το προσωπικό μας προτιμά να τρώει προϊόντα που έχουν λιγότερα χημικά»... Εντούτοις, η δήλωση Κουμπς δεν κατάφερε να πείσει τους «Φίλους της Γης» που σε ανακοίνωσή τους χαρακτήρισαν την απόφαση της εταιρίας τροφοδοσίας των εγκαταστάσεων της ΜΟΝΣΑΝΤΟ στη Βρετανία «σημαντική νίκη των καταναλωτών».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέος πρωθυπουργός
ΚΙΕΒΟ.-

Το ουκρανικό Κοινοβούλιο επικύρωσε χτες το διορισμό στην πρωθυπουργία του Βίκτορ Γιουστσένκο, μέχρι τώρα διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, τον οποίο είχε προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Λεονίντ Κούτσμα. Ο 45χρονος Γιουστσένκο, ο οποίος υποστηρίχτηκε από 296 βουλευτές σε σύνολο 450, υποσχέθηκε ότι θα λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που δοκιμάζει η Ουκρανία, ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση για συμφιλίωση μεταξύ της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Ενθερμος υποστηρικτής των ριζοσπαστικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ο νέος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε επίσης να περιορίσει τον κρατικό παρεμβατισμό στην οικονομία και να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και την αγροτική μεταρρύθμιση. Ως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας επί μία εξαετία, ο Γιουστσένκο είχε κατορθώσει να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα ακολουθώντας αυστηρή νομισματική πολιτική. Ο Γιουστσένκο υπήρξε η δεύτερη επιλογή του Προέδρου Κούτσμα για την πρωθυπουργία, μετά την απόρριψη από τη Βουλή του επαναδιορισμού του Βαλέρι Πουστοβοϊτένκο στο αξίωμα που κατείχε από το 1997.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κολλημένος στον τοίχο ο Κολ
ΒΟΝΝΗ.-

Απρόβλεπτες διαστάσεις έχει πάρει το σκάνδαλο για τις χρηματοδοτήσεις και τους μυστικούς λογαριασμούς του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, και κυρίως η άμεση και ολοκληρωτική ανάμειξη του επί 16 συναπτά έτη καγκελάριου, του επονομαζόμενου δεινόσαυρου της γερμανικής πολιτικής ζωής, του Χέλμουτ Κολ.

Μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις και τις ανακρίσεις και έρευνες που διεξάγει η διερευνητική επιτροπή του γερμανικού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάλεσε χτες επίσημα τον Χέλμουτ Κολ να αποκαλύψει όλα όσα γνωρίζει για τους μυστικούς λογαριασμούς του κόμματος, όταν αυτό τελούσε υπό την ηγεσία του.

Αυτό θα ήταν «προς το συμφέρον της CDU και του ιδίου προσωπικά», δήλωσε ο Σόιμπλε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βόννη και εξέφρασε την ευχή ο Χέλμουτ Κολ να ανταποκριθεί θετικά στην έκκλησή του, για να μην υποστεί «κι άλλη ζημιά» το κόμμα.

O Χέλμουτ Κολ είχε ομολογήσει στα τέλη του Νοέμβρη την ύπαρξη μυστικών λογαριασμών της CDU όταν το κόμμα τελούσε υπό την προεδρία του, στο διάστημα 1973-1998. Ομολόγησε ακόμα ότι στο διάστημα 1993-1998 εισπράττονταν ετησίως περίπου 300.000 μάρκα (153.390 ευρώ), τα οποία όμως δεν είχαν καταγραφεί στους λογαριασμούς του κόμματος επειδή οι δωρητές είχαν εκφράσει την επιθυμία να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ