Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
BENΕΖΟΥΕΛΑ
Μετρώντας νεκρούς και πληγές
ΚΑΡΑΚΑΣ - ΛΑ ΓΚΟΥΑΪΡΑ.-

Αυτοκίνητα θαμμένα στη λάσπη στη Λα Γκουάρια

Associated Press

Αυτοκίνητα θαμμένα στη λάσπη στη Λα Γκουάρια
Το μέγεθος της τραγωδίας της 15ης Δεκέμβρη μπορεί να παραμείνει για πάντα ένα μυστήριο. Οι αρχές της χώρας μιλούν για τον αριθμό των νεκρών, μετρώντας τον σε δεκάδες χιλιάδες, νούμερο που μπορεί να κυμαίνεται από 5.000 έως και 30.000 νεκρούς. Ισως και περισσότερο... όμως μέχρι στιγμής μόνο 1.500 πτώματα ανθρώπων έχουν ανασυρθεί μέσα από τόνους λάσπης από τα συνεργεία διάσωσης.

Ακόμη και σε 50.000 αναμένεται να ανέλθουν οι νεκροί στη Βενεζουέλα και σε 200.000 οι άστεγοι από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος των αρχών. «Ποτάμια που είχαν εξαφανιστεί εδώ και 70 χρόνια, εμφανίστηκαν και πάλι, πλημμυρίζοντας τις εκτάσεις που είχαν μπαζωθεί για την κατασκευή κατοικιών», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Λα Γκουέρα, Λένιν Μαρκάνο.

Από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις έχει πληγεί ιδιαίτερα η παραλιακή πόλη Βάργκας, που έχει εκκενωθεί από τον πληθυσμό, αλλά αρκετοί κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, επειδή φοβούνται τις λεηλασίες, καθώς έχουν σημειωθεί διάφορα περιστατικά από ανθρώπους που δρουν τη νύχτα, μπαίνοντας στα εγκατελειμένα σπίτια και παρά τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις πληγείσες περιοχές που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι στρατιώτες έχουν συλλάβει περίπου 200 άτομα που αποπειράθηκαν να λεηλατήσουν εγκαταλειμμένα σπίτια. Οι αρχές κινητοποίησαν ήδη τις ειδικές δυνάμεις του στρατού για να αποτρέψουν τις λεηλασίες.

Ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Ραούλ Σαλαζάρ, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης από αέρος και θαλάσσης θα συνεχιστούν από σπίτι σε σπίτι, μέχρι να αρχίσει η αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή, η οποία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί «πριν περάσουν δέκα χρόνια».

Ο πρόεδρος της χώρας, Ούγκο Τσάβες, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση πρόκειται να αναλάβει την εκτέλεση σημαντικών έργων στις πληγείσες περιοχές, όπως στην πολιτεία Βάργκας, που δέχτηκε το ισχυρότερο πλήγμα από τις πλημμύρες, όσο και στις πολιτείες Μιράντα (όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα, Καράκας), Σούλια (Δυτική Βενεζουέλα), Φάλκον και στο νησί Μαργκαρίτα (βορειοανατολικά του Καράκας).

Το κόστος της ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 15 -20 δισεκατομμύρια δολάρια. Μια από τις προτεραιότητες του σχεδίου ανοικοδόμησης θα είναι η μείωση του αριθμού των κατοικημένων περιοχών που συνήθως πλήττονται από θεομηνίες.

Στη Βενεζουέλα, εκτός των Αμερικανών γιατρών, βρίσκονται ήδη και 423 Κουβανοί, ενώ άλλοι 400 ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από την Αβάνα για το Καράκας, όπως μετέδωσε το κουβανικό πρακτορείο ειδήσεων «Πρέσα Λατίνα». Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας της χώρας δήλωσαν ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό θα μεταφέρουν μαζί τους ιατρικό εξοπλισμό, φάρμακα και εμβόλια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2021-08-27 00:00:00.0)
Εκατοντάδες νεκροί από τόνους λάσπης (2011-01-14 00:00:00.0)
Τεράστια καταστροφή και σε κτιριακές υποδομές (2007-09-06 00:00:00.0)
Αρχισε η δύσκολη διαδικασία ανοικοδόμησης (1999-12-24 00:00:00.0)
Τρομερές βροχοπτώσεις (1999-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ