Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Αεροπορική τραγωδία της «Cubana»
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν το αεροσκάφος, τύπου «DC-10» των κουβανικών αερογραμμών, ξέφυγε από το διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου και προσέκρουσε στην κατοικημένη περιοχή παραπλεύρως του αεροδρομίου.

Το αεροσκάφος μετέφερε 314 επιβάτες, όπως ανακοίνωσε ο Οσκαρ Μπονίγια, διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Πόλη της Γουατεμάλας, και εκτός από τους 26 νεκρούς άλλοι 44 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Μεταξύ των θυμάτων είναι οκτώ μέλη του πληρώματος, εννιά επιβάτες και εννιά κάτοικοι στη συνοικία Λιμπερτάντ, στα σπίτια των οποίων προσέκρουσε το αεροσκάφος.

Ο πιλότος του αεροσκάφους, Χόρχε Τολέδο, που είναι μεταξύ των νεκρών, ήταν ιδιαίτερα έμπειρος καθώς πετούσε επί 35 χρόνια και κατόρθωσε να αποσοβήσει πολύ μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες, αφού μπόρεσε να κλείσει την τροφοδοσία του κινητήρα με καύσιμα πριν τη συντριβή του. Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες εκτιμήσεις, αιτία του δυστυχήματος ήταν μάλλον η κακή εκτίμηση του πιλότου κατά την προσγείωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο μισό μήκος του διαδρόμου προσγείωσης, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της πολιτικής αεροπορίας της Γουατεμάλας.

Την τελική απάντηση στα ερωτήματα αναμένεται να δώσουν τα δύο μαύρα κουτιά, που βρέθηκαν από τα συνεργεία διάσωσης. Το αεροπλάνο ανήκε στη γαλλική εταιρία «ΑΟΜ» και είχε νοικιαστεί στις κουβανικές αερογραμμές, για λογαριασμό των οποίων εκτελούσε πτήση από την Αβάνα στην Πόλη της Γουατεμάλας.

Η συνοικία Λιμπερτάντ, που βρίσκεται στην άκρη του αεροδρομίου, έχει πληγεί και πάλι από δύο παρόμοια περιστατικά. Στις 28 Απρίλη του 1995 μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου «DC-8» είχε ξεφύγει από το διάδρομο στο ίδιο αεροδρόμιο και είχε συντριβεί σε σπίτια με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άτομα. Ενώ το 1993, ένα «Μπόινγκ 767» είχε συντριβεί επίσης σε σπίτι της συνοικίας μετά από μη επιτυχή προσγείωση, δίχως όμως να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ