Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αρχισε η δύσκολη διαδικασία ανοικοδόμησης
ΚΑΡΑΚΑΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Παντού η εικόνα της καταστροφής

Associated Press

Παντού η εικόνα της καταστροφής
Η χώρα άρχισε από χθες να μετρά τις πληγές της και να προσπαθεί να τις γιάνει. Ο στόχος της ανοικοδόμησης είναι πολύ απλά ένας στόχος «μεγάλου βεληνεκούς» για την κυριολεκτικά ισοπεδωμένη από τις πρόσφατες πλημμύρες και τις δολοφονικές κατολισθήσεις, κεντρική και βόρεια περιοχή της Βενεζουέλας, καθώς και τα παράλιά της, στην Καραϊβική, τη στιγμή που η διεθνής βοήθεια αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της, έστω και δειλά.

Ηδη, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας απελευθέρωσε ποσά ύψους 775 εκατομμυρίων δολαρίων για τις επισκευές των οδικών αρτηριών και δρόμων, των ηλεκτρικών σταθμών και του δικτύου ύδρευσης, τα οποία έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές, καθώς πολλά μίλια των δικτύων έχουν θαφτεί κάτω ακόμη και από 7 μέτρα λάσπη, όπως στην περίπτωση της πολιτείας Βάργκας, η οποία υπέστη και τις πιο καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρών και των κατολισθήσεων.

Η διεθνής βοήθεια άρχισε να καταφτάνει, αλλά και οι αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού έκαναν χθες εκ νέου έκκληση, καθώς, όπως δήλωσαν, οι ανάγκες για προμήθειες τροφίμων και πόσιμου νερού είναι τεράστιες και άμεσες, καθώς και φαρμάκων, προκειμένου να θωρακιστούν οι κάτοικοι κατά των επιδημιών που ελλοχεύουν, και ακόμη άσβεστο, προκειμένου να καλυφθούν οι περιοχές, όπου εικάζεται ότι υπάρχουν θαμμένα δεκάδες ή εκατοντάδες πτώματα.

Παράλληλα, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αποστείλει άμεσα βοήθεια στη Βενεζουέλα, προκειμένου να υποστηρίξει τις προσπάθειες διάσωσης και ανοικοδόμησης της χώρας που επλήγη από σφοδρές πλημμύρες και κατολισθήσεις την περασμένη βδομάδα.

Το ψήφισμα του ΟΗΕ εγκρίθηκε ομόφωνα και απευθύνεται, τόσο στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, όσο και στα 188 κράτη - μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Ο ΟΗΕ σκοπεύει να συντονίσει τις ενέργειες, που θα καταβάλουν οι δικές του υπηρεσίες - όπως η «Γιούνισεφ», η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων - με αυτές των άλλων οργανισμών και των κρατών.

Στο μεταξύ, 6.400 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας έχουν αναπτυχθεί στην πολιτεία Βάργκας, η οποία μετρά εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους, προκειμένου να επιτηρούν τα πληγέντα σπίτια και να προστατεύουν τους κατοίκους από τυχόν κρούσματα λεηλασίας. Επίσης μηχανικοί του Στρατού κατέφθασαν στην περιοχή, προκειμένου να την καθαρίσουν με τεράστιους γερανούς και να ανοίξουν τους δρόμους και να αρχίσουν τάχιστα οι εργασίες επισκευής.

«Οταν αρχίσουν οι εργασίες επισκευής, τα πτώματα θα έρθουν στην επιφάνεια», θα τονίσει ο Αλεχάντρο Τζέιμς, Αμερικανός επιστήμονας, ειδικός στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και θα προσθέσει δυσοίωνα ότι «τα περισσότερα από τα πτώματα θα έχουν ήδη αποσυντεθεί και πρέπει να επιδείξουν πολλή προσοχή για να μη μολυνθεί το υδρευτικό σύστημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ