Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Αποκατάσταση συνεργασίας και σχέσεων
ΚΑΪΡΟ.-

Την ύπαρξη βελτίωσης στις σχέσεις των χωρών τους, η οποία δεν απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί «πλήρης εξομάλυνση», διαπίστωσαν σε κοινό ανακοινωθέν τους ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και ο Πρόεδρος του Σουδάν, στρατηγός Ομάρ αλ Μπεσίρ, ο οποίος ολοκλήρωσε χτες το απόγευμα την επίσημη επίσκεψή του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Μετά από πολύωρες συνομιλίες, οι δύο άνδρες, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στους δημοσιογράφους, ανακοίνωσαν ότι θα επαναληφθούν ομαλά οι διπλωματικές τους σχέσεις με την επιστροφή του Αιγύπτιου πρεσβευτή στο Χαρτούμ. Οι Μουμπάρακ και αλ Μπεσίρ ανακοίνωσαν, επίσης, ότι θα εντείνουν τις επαφές τους, προκειμένου να διευθετήσουν και το ζήτημα της μεθοριακής ζώνης του Χαλαΐμπ, που βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα, μιας περιοχής που διεκδικούν και οι 2 χώρες από το 1956, οπότε ανεξαρτητοποιήθηκε το Σουδάν.

Οι σχέσεις Αιγύπτου - Σουδάν είναι, ιδιαίτερα, τεταμένες από το 1989, οπότε ο στρατηγός αλ Μπεσίρ κατέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα και επέβαλε ισλαμιστικό καθεστώς στη χώρα. Η ένταση κορυφώθηκε μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Αιγυπτίου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, που έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 1995 στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, και της οποίας η ευθύνη αποδόθηκε σε οργανώσεις εξτρεμιστών ισλαμιστών, οι οποίες υποστηρίζονται και ενισχύονται από το Σουδάν, όπως ισχυριζόταν μέχρι πρότινος το Κάιρο. Εκτοτε, η Αίγυπτος εκπροσωπείται στο Χαρτούμ μόνο με επίσημο επιτετραμμένο, ενώ το Σουδάν διατηρεί την πρεσβεία του στο Κάιρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ