Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Ισχυρή σεισμική δόνηση και αλλαγή φρουράς στην κυβέρνηση
ΑΛΓΕΡΙ.-

Ισχυρή σεισμική δόνηση συγκλόνισε, αργά το βράδυ της Τετάρτης, τη Βορειοδυτική Αλγερία, προκαλώντας το θάνατο δεκάδων ανθρώπων, τον τραυματισμό εκατοντάδων και σπέρνοντας τον πανικό τόσο στο γειτονικό Μαρόκο όσο και στις ανατολικότερες περιοχές της χώρας. Μόλις λίγες ώρες αργότερα, η αλγερινή κυβέρνηση υπέβαλε την παραίτησή της στον Πρόεδρο Μπουτεφλίκα, αφού πρώτα είχε εγκριθεί ο προϋπολογισμός για το έτος 2000.

Είκοσι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και, τουλάχιστον, 180 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που μεταδόθηκε από τα κρατικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από το σεισμό που έπληξε τη Βορειοδυτική Αλγερία. Η δόνηση είχε μέγεθος 5,8 Ρίχτερ και το επίκεντρό της εντοπίστηκε στα όρη Τεσάλα, ανάμεσα στις περιοχές Αϊν Τεμουσέντ και Σίντι Μπελάμπες. Τη μεγαλύτερη καταστροφή έχει υποστεί η πόλη Αϊν Τεμουσέντ, 450 χιλιόμετρα δυτικά του Αλγερίου, όπου σημειώθηκαν καταρρεύσεις πολλών παλαιών κτιρίων, ενώ εκτιμάται ότι σοβαρές ζημιές έχει υποστεί η πλειοψηφία των κτισμάτων της πόλης. Στην περιοχή έσπευσε ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντελμαλέκ Σελάλ, ο οποίος, πριν παραιτηθεί μαζί με την υπόλοιπη κυβέρνηση, υποσχέθηκε αποζημιώσεις και παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας σε όλους τους πληγέντες. Οπως μετέδωσε το επίσημο αλγερινό ειδησεογραφικό πρακτορείο APS, ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και στην Ανατολική Αλγερία μέχρι την πόλη Οράν.

Τα συλλυπητήριά του στον Αλγερινό Πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα απέστειλε ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμαντ ο 5ος, ο οποίος, ήδη από το βράδυ της Τετάρτης, είχε εγκρίνει την αποστολή ειδικών συνεργείων διάσωσης και ιατροφαρμακευτικής βοήθειας, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό τη βελτίωση που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες, στις σχέσεις των δύο χωρών. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στο Ανατολικό Μαρόκο, και κυρίως στην πόλη Ούζντα, όπου δημιουργήθηκε πανικός, αλλά δεν καταγράφηκαν σοβαρές υλικές ζημιές ή ανθρώπινες απώλειες.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το 1980 μία ισχυρότατη σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είχε πλήξει την αλγερινή πόλη Ελ Ασνάμ, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς, παρασύροντας στο θάνατο περισσότερους από 2.500 ανθρώπους. Η πόλη ξαναχτίστηκε από την αρχή και μετονομάστηκε Σλεφ.

Προγραμματισμένη αλλαγή κυβέρνησης

Την παραίτηση της κυβέρνησής του υπέβαλε, χτες το μεσημέρι, στον Αλγερινό Πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, ο πρωθυπουργός Σμαΐλ Χαμντάνι, λίγες ώρες μετά την έγκριση του προϋπολογισμού για το έτος 2000. Η παραίτηση του Χαμντάνι δεν προκάλεσε καμία έκπληξη, καθώς, εδώ και αρκετούς μήνες, ο Πρόεδρος Μπουτεφλίκα είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να προχωρήσει σε σχηματισμό νέας κυβέρνησης, πριν από το τέλος του χρόνου, με στόχο να δημιουργήσει ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό κυβερνητικό σχήμα που θα προωθήσει το σχέδιο «ειρήνευσης» με τους εξτρεμιστές ισλαμιστές, αλλά και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε από την αλγερινή προεδρία ότι η παραίτηση του Χαμντάνι έγινε αποδεκτή και ότι ο, μέχρι πρότινος, υπουργός Οικονομικών Αχμέντ Μπενμπιτούρ ανέλαβε να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ